Vi vet aldri hvem mørket velger å besøke

4 weeks ago 16



Når stillheten får råde, blir det enda vanskeligere for de som sliter å be om hjelp.

Foto: Emma Fløde

Et smil, en latter eller andre ting kan skjule hvordan man har det innerst inne. Og alt for mange venter for lenge på hjelpen de trenger.

Jeg kan enda oppleve den dag i dag at mental helse for flere ikke er like viktig som den fysiske helsen. Og den allmenne kunnskapen rundt det er kanskje heller ikke god nok. I 2023 har det aldri vært flere som har tatt sitt eget liv på flere tiår, og denne statistikken er det menn som dominerer. Selvmord er ingen løsning, men et tragisk utfall av en indre kamp ingen kan se. Det knuser hjertet mitt å tenke på at de var syke av livet, eller at de stod i en situasjon hvor en ikke følte noen annen utvei. Men sannheten er at det finnes alltid en utvei. Ting blir ikke alltid bedre med tiden, men det kan bli bedre med hjelp i tide.

Realiteten er også slik at vi ikke kan vite hvem som er spesielt utsatt. Det er ikke bare de som kjemper en indre kamp som er utsatt. Det er for farlig å utelukke noen. Følelsesmessige kriser, tapet av noen man er glad i, pårørende av selvmord og skuffelser på skole/jobb er bare noen av flere utløsende årsaker til selvmordsforsøk. Vi har vel alle en eller annen gang opplevd og vært borti slike hindre. Og hvordan vi takler det og tenker, er det ingen absolutt fasit på. Og mørket kan komme snikende inn.

Jeg jobber ved siden av studiene mine på en dagligvarebutikk her jeg bor. Og stadig får jeg tilbakemeldinger på: «er du alltid så blid?». Og det er jeg jo absolutt ikke, men den største gleden jeg kjenner på er å glede andre. Eller at kundene ler av de tørre vitsene mine, eller hvordan jeg ser de trekker på smilebåndet når jeg ønsker dem en god dag med entusiasme. Flere stiller seg kanskje undrende til hvordan man som enkeltperson kan være med på å forebygge noe så «stort» og «vanskelig» som selvmord. Mange tenker kanskje ikke over hvordan det er de små tingene som kan utgjør en forskjell.

Man vet aldri hvilke utfordringer eller kamper personen som står ovenfor deg har, så vær raus. Spesielt i et samfunn hvor presset er stort, og man ser en økende tendens av selvmordsforsøk. Det er så fint å se alle som markerer dagene for psykisk helse og forebygging av selvmord. Men disse verdiene må ikke bare ses i lys av disse markeringene, men noe som må implementeres i hverdagen og ta del i forebyggingen i hverdagen. Årets tema var kjent som «8 minutter». En liten samtale eller en liten gest kan i flere tilfeller redde liv og gi håp.

Read Entire Article