Vi trenger sykkelekspressveien, og vi trenger den nå!

1 week ago 3



For noen dager tilbake var det oppslag i Fædrelandsvennen om den nye sykkelekspressveien som er planlagt å komme ute på Bjørndalssletta. Og at oppstart ikke er planlagt før utover i 2025 og 2026.

Foto: Kjetil Reite

Det er egentlig nokså skremmende at vi må vente så lenge på å få på plass en skikkelig løsning på denne delen av det som er en av Kristiansands aller tyngst trafikkerte sykkeltraseer.

Situasjonen ute på Bjørndalssletta slik det er nå, er rett og slett helt uholdbar. Det aller verste er ved REMA 1000. Her har bilister vikeplikt for all annen trafikk når de skal ut fra parkeringsplassen til REMA, jmf trafikkreglenes 7.4 om vikeplikt fra parkeringsplass. Men den vikeplikten er det tydeligvis svært få som har fått med seg at de har. Som sykkelbud har jeg opplevd altfor mange ganger at bilister regelrett blåser i vikeplikten sin og bare kjører på. Det er ikke snakk om å stoppe og se seg for, det er bare å kjøre rett på, og rett ut på veien. Jeg har selv sett flere nestenulykker her hvor syklende nesten krasjer inn i bilister som ikke gidder å bry seg om trafikkreglene.

Det er ikke blitt bedre av at kommunens håndtering av problemet ikke har vært å skryte av overhodet. Eneste som er blitt gjort der ute, er at sykkeltraseen er blitt malt knallrød, pluss at det er kommet «Rillelinjer» på begge sider av avkjørselen. For det kan se ut som at det for kommune og veimyndigheter er viktigere at den som kommer på forkjørsvei – de syklende – skal senke farten, enn at de som faktisk har vikeplikt - bilistene, faktisk følger sin vikeplikt. Noe som er svært så interessant, da jeg har til godes å se et eneste tilfelle hvor Statens Vegvesen monterer fartsdempere rett før et forkjørsregulert veikryss for å senke farten på den forkjørsregulerte biltrafikken, fordi bilister som skal inn på nevnte forkjørsvei ikke klarer å senke farten. Viktig å bemerke når det er biltrafikk, med sykkeltrafikk slik som på Bjørndalssletta fremstår det som at det er fritt frem med slike løsninger.

Jeg har mye jeg kunnet sagt om situasjonen på Bjørndalssletta. Det viktigste er; det er bare et spørsmål om tid før en sykkelfører blir skadet av en hensynsløs bilist som bryter vikeplikten sin, og det er fullstendig på trynet at en påstått sykkelby skal ha en så elendig løsning på det som er en av byens aller tyngst trafikkerte sykkeltraseer.

Vi trenger sykkelekspressveien, og vi trenger den !

Read Entire Article