Vi trenger flere sjøfolk

16 hours ago 3



Siden Ukrainakrigen brøt løs for 3 år siden har Norges sikkerhet fått nytt fokus. Ikke minst er det en betydelig mobilisering for oppbygging av Sjøforsvaret.

– Sikkerhetssituasjonen i Europa og verden totalt sett er under press og skaper en helt ny virkelighet også for maritim bransje. Foto: Stiftelsen Maritim Videregående skole Sørlandet

Norge har nå en bestilling på 28 standardiserte fartøyer samt fem fregatter og seks ubåter som Kongsberg-gruppen planlegger gjennomført. Dette er Sjøforsvaret sitt største løft på 64 år. Det store spørsmålet blir da: Hvordan skal vi klare å skaffe nok sjøfolk med riktig utdanning, erfaring og sikkerhetsklarering?

Det antydes at vi vil trenge 1400 nye maritimt ansatte for å betjene disse skipene. For å få bygget skipene regnes det med en sysselsetting på 56 000 medarbeidere i industrien.

Skipsbransjen selv opplever allerede i dag skrikende behov og mangel på arbeidsfolk. Derfor ble 112 russiske og 20 kinesiske kapteiner godkjent som skipsførere i den norske handelsflåten fra januar 2023 til sommeren 2024. Samtidig melder høyskolelektor Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen at «russiske myndigheter pusher russiske mannskaper inn i norske skip». Inn i landets kritiske infrastruktur. Politiets sikkerhetstjeneste har advart mot praksisen. Samtidig vet vi at 5000 av dagens offiserer blir pensjonister de neste 10 årene. De må erstattes.

Men Sjøforsvarets løft skjer samtidig som alle piler peker oppover for Norges maritime næring. Det antas store muligheter innenfor sjømat, havvind, flerbruk av havet, mineralutvinning på havbunnen og karbonfangst og -lagring. For hele den maritime næringen anslås 906 milliarder kroner i verdiskaping og rundt 140 000 sysselsatte i 2050. Svaret er at Norge må styrke maritim utdanning helt fra videregående nivå. Dessverre opplever vi som jobber for å gjøre noe med dette en regjering og et utdanningssystem som ikke har tatt innover seg alvoret.

Vi i Stiftelsen Maritim Videregående skole Sørlandet i Kristiansand har i flere år ønsket å utvide vårt elevtall. For to år siden søkte vi om å utvide med 30 elever på en nyopprettet mekanisk linje for førsteklassinger på videregående skole. Etter to års behandlingstid (!) fikk vi 21 feb. 2025 avslag fra Utdanningsdirektoratet. Avslaget kom på tross av at Hovedutvalget for utdanning og kompetanse i Agder Fylkeskommune var enstemmig positiv til utvidelsen.

I mangel av svar på første søknad og treg saksbehandling, søkte vi januar 2025 til Utdanningsdirektoratet om å få utvide med 30 elever på Vg1 elektro og 30 elever på Vg2 maritime fag. Dette er meget etterspurt elevgrupper som det vil være stort behov for de kommende år.

Nå venter vi på svar. At vi er en ideell, privat skole, virker å være et problem. Men realiteten er at Stiftelsen Maritim Videregående skole Sørlandet i Kristiansand, sammen med GANN skoleskip i Stavanger, er de eneste skoleskipene med godkjent maritim utdanning på videregående nivå for matros og skipsmotormekaniker i Norge.

Sikkerhetssituasjonen i Europa og verden totalt sett er under press og skaper en helt ny virkelighet også for maritim bransje. Skal vi ha arbeidsfolk på sjøen med både riktig utdanning, nødvendig erfaring og sikkerhetsklarering må vi begynne nå! Det er på høy tid å opprette flere elevplasser i Norge allerede på videregående nivå. All erfaring viser at det er der rekrutteringen av flest sjøfolk skjer.

Saken vår ligger nå til behandling hos Kunnskapsdepartementet. Nå trenger vi politikere som viser handlekraft. Da er to års behandlingstid og politiske kjepphester knyttet til private skoler ikke godt nok.

Harald Rønning, rektor og daglig leder Stiftelsen Maritim Videregående skole Sørlandet (MS Lofoten). Foto: privat
Read Entire Article