– Vi syns det var for mye vaksiner

1 day ago 6



Tiltalt for mishandling:

Moren som er tiltalt for grov mishandling av sønnen sin i 13 år, sier hun var svært interessert i alternativ medisin.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
RETTSSAK: Forsvarerne Rolf Knudsen og Marita Haug Haaland, sistnevnte her i samtale med den tiltalte kvinnen som er utenfor bildet. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Publisert 20.02.2025 18:13

– Vi følte oss ikke respektert i vårt valg. Derfor sluttet vi å gå til helsestasjonen etter et halvt år, sa hun i starten av sin forklaring.

Allerede før kvinnen i 50-årene fikk sønnen hun nå er tiltalt for å mishandle i 13 år, var hun opptatt av å gi søsknene hans en oppvekst med «naturlig» tilnærming til helse, som hun kalte det i retten.

Det medførte også en skepsis til tradisjonelle legemidler, ifølge henne.

– Vi syns det var for mye vaksiner.

I løpet av barneårene ble hun og mannen også tilhengere av tilknytningsbasert omsorg, holistisk tannpleie og hjemmeskole.

– Jeg syntes denne type skole hørtes spennende ut. Det var en annen tilnærming til læring, og det kjente vi oss igjen i, sier hun.

Moren sier de også var opptatte av økologiske matprodukter og klær, og at de tidvis brukte tannkremer uten fluor.

– Barna mine var bestemt på at de ville bruke den tannkremen de var vant til, sier hun i retten.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
RETTEN: Statsadvokat May-Britt Erstad i samtale med forsvarer Rolf Knudsen. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Veide kun 39,4 kilo

Nå sitter hun på tiltalebenken i Hordaland tingrett og forklarer seg om det politiet mener er mishandling av sønnen fra tidlige barneår. Selv har hun hele veien nektet straffskyld.

Bare et par meter unna sitter den nå myndige mannen og hører på, iført svart jakke.

I tiltalen presiseres det at sønnen verken har fått skolegang, opplæring i vanlig hygiene eller helsehjelp gjennom livet.

Først i januar 2022 tok barnevernet grep, og hentet ut den da 15 år gamle gutten.

Da hadde bekymrede naboer og andre varslet hele 17 ganger til barnevernet før det ble tatt affære, ifølge BT. Dette er en av sakene som bidro til at byrådet i Bergen gikk av i oktober 2022.

Da gutten ble hentet ut var han svært avmagret, og ble sendt rett til Haukeland sykehus. Der ble han veid til kun 39,4 kilo, og diagnostisert med flere alvorlige mangelsykdommer.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
AKTØRER: Bistandsadvokat Beate Hamre representerer den fornærmede gutten. Her med politietterforsker Verner Håland Kjær, politidavokat Camilla Moe og statsadvokat May-Britt Erstad. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Aldri vært hos tannlegen

Ifølge politiet hadde gutten også store kunnskapshull, et begrenset ordforråd og «liten forståelse for verden rundt seg».

Særlig trekkes det frem at hun unngikk å skaffe gutten helsehjelp, og aldri lærte ham såkalte ADL-ferdigheter. 

– (Hun) unnlot å lære og sørge for at fornærmede behersket dagliglivets grunnleggende ferdigheter, for selv å kunne ivareta egen personlige hygiene, som å gå på do, dusje og vaske seg, skifte klær, pusse tenner, gre håret, klippe neglene og lignende, slik at hans psykososiale utvikling og fungering i dagliglivet ble hemmet, står det i tiltalen. 

Der fremgår det også at gutten aldri hadde vært hos tannlege. Den dag i dag har han «et omfattende tannbehandlingsbehov». 

Dette forteller gutten

Torsdag fikk retten høre og se gutten selv fortelle hvordan han hadde hatt det, gjennom avspilling av tilrettelagte avhør fra mars 2022 - to måneder etter han ble hentet ut.

Der fortalte gutten om en hverdag preget av tvangstanker og mønster han måtte følge for å unngå å bli stresset. Hvis han først hadde sluttet med en vane, kunne han droppe den helt - inkludert å spise.

– Jeg sluttet å pusse tennene, sluttet å dusje, sluttet å spise middag, jeg sluttet med alt.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
AKTORATET: Politietterforsker Verner Håland Kjær følger saken om barnemishandling. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Hvis en vane først hadde falt ut, kunne det være svært vanskelig å få den inn igjen i hverdagen.

– Hvis det er en dag jeg ikke liker, så må jeg vente til neste dag. Men så ble det den og de neste dagene også feil. Det var noen dager jeg gav opp å få i meg mat, sier han.

Nekter straffskyld

Moren i 50-årene nekter straffskyld, og har hele veien avvist at hun har gjort noe straffbart.

Ifølge NRK har kvinnen vært tydelig på at diagnosene til gutten forverret situasjonen deres de siste tre årene. Gutten lider blant annet av tvangslidelser og aspergers.

Moren har sagt at hun holdt hjemmeskole for sønnen, og at det er lovlig.

I retten fortalte hun at hun hadde kjøpt inn mange offentlige lærebøker, og at hun fikk skryt av en person som førte tilsyn med hjemmeskolegangen.

– Læreren jeg snakket med har vært skeptisk til at jeg tok ene sønnen ut av skolen, men hen ble imponert over hvor godt samspill jeg hadde med mine barn. Jeg fikk gode tilbakemeldinger, sier hun.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
VURDERING: Rettsoppnevnt sakkyndig psykolog Knut Dalen (t.v.) har utredet fornærmede. Her i samtale med forsvarere Rolf Knudsen og Marita Haug Haaland. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

– Fascinerende

Moren forteller også at hun alltid har vært interessert i såkalt frilæring og interessebasert læring.

– Dette handler om å ikke skille skole fra resten av livet. At liv og lære går hånd i hånd. Dette syns jeg var veldig fascinerende.

Under det tilrettelagte avhøret med gutten, ble han spurt om han noensinne har avlagt en prøve eller eksamen.

– Det har vært noe på internett, sier gutten, og sier han er usikker på dette med eksamen.

Fredag er det rettsfri, men mandag skal moren fortsette sin forklaring.

Hennes forklaring varer helt til onsdag, og det er satt av hele 24 dager til rettssaken i Hordaland tingrett.

Read Entire Article