Vi som elsker Nedre Torv

3 weeks ago 16



Byliv for alle? Du finner det på Nedre Torv i Kristiansand.

Foto: Kollstad, Reidar / Fædrelandsvennen

På Nedre Torv er det folkeliv nesten hele året. Nedre Torv er en perfekt miks av børs og katedral, bokstavelig talt. Her er Domkirka på den ene siden og kjøpesenteret med ei rekke med uteservering på den andre siden. Kristiansand er preget av rette, breie gater og mye vind. På Nedre Torv går det an å finne lune plasser, blant annet i solveggen ved Domkirka. Sorgen og gleden de vandrer til hope: Både nygifte og begravelsesfølger kommer rett ut fra Domkirka til Nedre Torv.

Den vesle fontena på Nedre Torv er full av unger heile sommeren Tusen takk til byens oppegående parksjef, som så mulighetene og insisterte på ei gratis lekefontene her. Blir du sulten, går det an å kjøpe seg en bedre middag på kafe, eller et eple fra torvhandleren.

Midt på Nedre Torv ligger vårt alles kjære hovedbibliotek. Her er det ikke jøde eller greker, slave eller fri. Her er vi alle velkomne, enten vi har fua full av gryn eller tomme lommer. Folkebiblioteket har flere hundre tusen besøkende i året. Noen kommer for å spille data og henge med venner, andre kommer for å få seg en dose kultur på Fredagslunsj. Som ei stor vennlig mor med bredt fang har biblioteket plass til alle. Perfekt plassert midt i byen, med sykkelvei til døra og kort vei til alle busser.

Arkitekt Jan Gehl har studert byer over hele verden, for å finne ut hva som gjør at folk trives og frivillig oppsøker torg og gater. Funnene hans er presentert i bøkene «Livet mellom husene» og «Byer for mennesker». Jeg har hatt gleden av å vise Gehl rundt i Kristianby. Han smilte da vi kom til Nedre Torv. Her er det gjort mye riktig! Nedre Torv er et godt sted hvor mange mennesker velger å komme, selv på en alminnelig hverdag om høsten.

Mange steder på Sørlandet er tomme og kjedelige sammenligna med Nedre Torv. Alle som har besøkt Lillesand eller Tvedestrand utenom juli ser tomme lokaler og døde gater. Å skape byliv på tross av bilbaserte kjøpesentre og økende netthandel er en stor utfordring. På Nedre Torv funker det sjeldent bra, fordi masse gode krefter trekker i samme retning.

Og dermed handler denne teksten også om Lagmannsholmen. Kristiansand bør ikke «utvikle Lagmannsholmen» ved å flytte sentrums viktigste ikke-kommersielle møteplass vekk fra Nedre Torv. Hvis det ikke kommer noen andre ideer til hvordan trekke folk ut til Lagmannsholmen, så kan den like gjerne brukes til containere.

Read Entire Article