Vi må unngå butikkdød og folketomme gater i våre historiske sørlandsbyer

1 month ago 59



NRK fortalte nylig om hvordan småbutikker i våre små sørlandsbyer sliter med å overleve når det dukker opp store handelssentre ved E18.

En kan jo spørre seg om det hadde vært nødvendig med en bomring rundt Sørlandsparken dersom en mer restriktiv senter- og handelsplan hadde vært praktisert i Vest-Agder allerede fra 90-tallet da kjøpesentertrenden tok helt av i Norge, skriver innsenderen. Foto: Kjartan Bjelland

Det ble pekt på både Kragerø og Tvedestrand. Folk som ble intervjuet fortalte at de gjerne ville beholde de små koselige butikkene i sørlandsbyene, men de innrømte at det var praktisk å dra til kjøpesentre med gratis parkering.

For at vi skal unngå butikkdød og folketomme gater i våre historiske sørlandsbyer, holder det ikke kun å oppfordre innbyggerne til å handle i sentrumskjernene. Vi må legge til rette for og planlegge slik at vi ikke ødelegger for hverandre.

I Arendal har vi over flere år vært bevisste på å holde oss til en senter- og handelsplan (for gamle Aust-Agder), hvor prinsippene har vært at vi har småbutikker i sentrum av Arendal, og store butikker på Stoa som er et mer bilbasert område. I tillegg har vi noen mindre lokalsentre med småbutikker. Det mest kjente er Harebakken, som ikke har fått lov til å bli større enn det allerede er. Grunnen til det, er at vi ikke ønsker å ødelegge for sentrumshandelen.

I tidligere Vest-Agder har de hatt en litt annen plan, noe som muliggjorde framveksten av det enorme kjøpesenteret i Sørlandsparken. En kan jo spørre seg om det hadde vært nødvendig med en bomring rundt Sørlandsparken dersom en mer restriktiv senter- og handelsplan hadde vært praktisert i Vest-Agder allerede fra 90-tallet da kjøpesentertrenden tok helt av i Norge.

Vanja Grut

Kjøpesenterdøden som vi har sett i USA, kan også komme til Norge, for vi ligger på topp i Europa med nesten 1000 kjøpesenterkvadratmeter tilgjengelig per 1000 innbyggere. I Sverige er det under halvparten. Netthandel får mye av skylda for kjøpesenterdøden, men god planlegging av hvor vi tillater hva, kan forhindre at både sentre og ikke minst de tradisjonelle bysentrene våre, får problemer eller dør helt ut.

Kjøpesenterdøden som vi har sett i USA, kan også komme til Norge, for vi ligger på topp i Europa med nesten 1000 kjøpesenterkvadratmeter tilgjengelig per 1000 innbyggere.

Kommunene på Agder hadde i vår «Regional plan for senterstruktur og handel i Agder» på høring for andre gang. Planen er allerede forsinket siden det første utkastet som kom på høring for et år siden, manglet riktige betegnelser på lokalstrukturen i flere kommuner, blant annet Arendal. Nå er dette heldigvis rettet opp i, og Arendal sentrum er nå definert som regionsenter på lik linje med Kristiansand.

Planen er etterlengtet og nødvendig, den erstatter to veldig ulike planer fra før Agderfylkene ble slått sammen, og behovet for å ha like retningslinjer i hele Agder er stort. Det er viktig å hindre byspredning og bygge oppunder våre eksisterende byer og tettsteder, ikke minst fordi vi skal få ned forurensningen og legge opp til at færre blir avhengig av bil.

Det Høyre-styrte fylkestinget valgte dessverre å ta ut bindende planbestemmelser og har også lagt inn en føring om at planen ikke skal gi regionale og statlige etater grunnlag for å fremme innsigelser dersom kommuner bryter med planen. De gjorde også planen mer utydelig, ved å endre verbet «skal» til «bør», noe som gir planen enda mindre vekt.

Statsforvalteren bekreftet i et møte vi hadde i kommuneplanutvalget at man ikke kan nekte statsforvalter eller andre etater innsigelsesmulighet i en overordnet plan. Allikevel har altså fylkestinget sendt ut et ulovlig planforslag på høring hos alle kommunene i Agder.

Det er overraskende hvor lite Høyre som har fylkesordføreren er villig til å styre utviklingen i Agder. Her viser de hvor svake de er på å ta ansvar som en regional utviklingsaktør. Lokalpolitikere skal selvsagt alltid jobbe for sin kommune, men en av de viktigste grunnene til å beholde et fylkeskommunalt nivå er jo nettopp å se på tvers av kommunegrensene og ta et regionalt ansvar for utviklingen. Denne koordinerende rollen er ekstra viktig i tiden vi er inne i med økt utrygghet og merkbare konsekvenser av klima og natur i endring. Da kan vi ikke legge opp til at enhver meler sin egen kake, om det er en kommune eller sterke næringsinteresser. Vi trenger tydelig og trygg politisk styring.

Vi får jo bare håpe at flertallet i fylkestinget vil lytte til høringsinnspillene de får, og at de faktisk vedtar en plan som er lovlig til slutt. Uansett, så har det tatt altfor lang tid uten en felles plan for senterstruktur og handel i det sammenslåtte Agder. Dette er svært uheldig når vi trenger en helhetlig planlegging av handel, som ikke kjenner noen kommunegrenser, og hvor spesielt de historiske bysentrene våre ikke blir skadelidende.

Jeg vil gå så langt som å si at Høyre og resten av det borgerlige flertallet på fylkestinget saboterer den regionale utviklingen, og Høyre er overraskende lite miljøvennlig.

Dersom vi ønsker levende bysentrum og levedyktige forhold for næringsdrivende i våre vakre sørlandsbyer, trenger vi et overordnet planverk som sørger for at vi ikke får kannibalisering mellom småbyer og handlesentre. Det tjener alle på til syvende og sist.

Read Entire Article