Vi må kunne forvente at politikere, og spesielt regjeringssjefer og statsråder, er sannferdige i sine utspill

3 hours ago 1



AFTENBLADET MENER: Vi må kunne forvente at politikere, og spesielt regjeringssjefer og statsråder, er sannferdige i sine utspill.

Fungerende klima- og miljøminister Tore O. Sandvik og statsminister Jonas Gahr Støre solgte inn 100 millioner nye kroner til bevaring av natur, men i budsjettforslaget er det egentlig et kutt. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Statsminister Jonas Gahr Støre sa at NRKs avsløringer om naturtap tidligere i år hadde vært en oppvåkning, og at de «aldri har hatt en så stor satsing på naturfeltet før».

Regjeringen solgte derfor inn en sak i forkant av statsbudsjettet om at den skulle satse på naturen. Den skulle sette av 100 millioner nye kroner til satsing på tiltak som skulle hindre nedbygging av naturen.

Men da statsbudsjettet ble lagt fram forrige uke, reagerte en rekke politikere og miljøvernorganisasjoner på dette utspillet.

For det regjeringen gjorde for å få dette til å se ut som at det var friske penger, var å sammenligne det de hadde satt av i forslaget til statsbudsjett for 2025 med forslaget til budsjett for 2024. Problemet er bare at det ikke var dette budsjettet som ble vedtatt.

Det budsjettet som ble vedtatt inneholdt, nemlig ekstra midler til skogvern som SV forhandlet inn. I forslag til statsbudsjett for 2024 kuttet regjeringen egentlig skogvern-potten til 351 millioner kroner. Men etter budsjettavtalen med SV økte den til 800,4 millioner kroner.

Det er disse pengene som er bevilget i år, og det er dette som burde vært sammenligningsgrunnlaget. Gjør man denne sammenligningen, stemmer det ikke at det kommer 100 millioner nye kroner til bevaring av natur i forslaget fra regjeringen til statsbudsjett for neste år.

For samtidig som regjeringen «satser på natur» med 100 millioner til Natursats – kommunenes tilskuddsordning for naturtiltak, naturrestaurering og naturkart, foreslår regjeringen et kutt på nesten 450 millioner kroner til skogvern. Det betyr i realiteten et kutt på til sammen 350 millioner kroner til bevaring av natur i forslaget til statsbudsjett for 2025.

Dette er ikke den eneste saken i forbindelse med regjeringens lekkasjer i forkant av statsbudsjettet der politikere, medier og vanlige folk har reagert på at disse ikke stemmer med det faktiske forslaget til statsbudsjett. Et annet eksempel er uttalelsene om skattekutt til vanlige folk, der det så ut som om regjeringen prøvde få disse til å virke mer positive enn de faktisk var.

Andre politikere mener Støres utspill om natur var langt over grensen for hva man kan gjøre for å gi en positiv «spin» på en sak. Det kan vi si oss enige i.

Hvis denne kommunikasjonen hadde til hensikt å villede folk til å tro at regjeringen hadde vært mer raus enn den egentlig er, er det verken bra for demokratiet eller troverdigheten til politikerne.

Publisert:

Publisert: 13. oktober 2024 22:12

Read Entire Article