Vi kan ikke la det være opp til reisegudene

4 hours ago 7



I et nylig debattinnlegg lurer Steinar Rørvik, nestleder i Agder Frp, på om tog fortsatt er en fornuftig løsning i Agder. Det kan virke som han sitter litt på vippepinnen.

Foto: Jacob J. Buchard

Vi i Go-Ahead kan forstå både frustrasjonen med buss for tog, og gleden over å se norsk natur suse forbi mens du nyter en kopp kaffe i togets cafevogn. Vi jobber iherdig hver eneste dag for at toget ikke bare skal være nostalgisk, men også pålitelig.

Togtull i Agder

Så vi vil gjerne dele med Rørvik litt av det vi gjør for å forbedre de tingene vi har kontroll over. Sørlandsbanen er en hovedsakelig enkeltsporet strekning, med gammel infrastruktur og eldre togsett. Dagens dårlige punktlighet skyldes i stor grad et vedlikeholdsetterslep på flere tiår, samtidig som kapasiteten blir utnyttet maksimalt. Det er behov for bedre opprustning og vedlikehold for å bedre punktligheten og regulariteten på strekningen.

For vår del er det vedlikeholdet av våre togsett vi kan gjøre noe med. Vi er nå i ferd med å velge en ny vedlikeholder av våre tog. Dette gir oss også en gylden mulighet til å se på hvordan vedlikeholdet av togsettene gjøres fremover. I denne sammenheng ansetter vi også et team som vil fokusere på å planlegge og styre vedlikeholdet fremover, noe som vil gi oss mer kontroll.

Jernbanen er et komplekst system, hvor alt henger sammen med alt. Punktlighet og presisjon i alle ledd er nødvendig, hvis våre passasjerer skal ha tillit til at toget kommer og går når det skal. Derfor har vi tatt flere initiativ for å sørge for bedre og tettere samarbeid, blant annet ved å samle alle til en grundig gjennomgang av neste ruteplanperiode.

Når det gjelder infrastrukturen, har Bane NOR fått tydelige signaler om å fokusere på vedlikehold og forbedringer til eksisterende jernbanespor, i stedet for store prosjekter. Dette har vi også tro på. Vi har tro på å høre på de som kjenner strekningen best, og har derfor bedt våre ansatte om innspill på hvilke tiltak som kan hjelpe. Ingen kjenner Sørlandsbanen bedre enn lokførere som har arbeidet her i mange tiår. For en stund tilbake sendte vi en liste til Bane NOR med over 150 tiltak som vi har samlet. Bane NOR ser også nytten av flere av disse tiltakene, og undersøker hvilke av disse som vil ha best effekt.

Toget er en fantastisk og klimavennlig reisemåte som mange er glad i. Vi er sikre på at Sørlandsbanen kan fortsette å levere behagelige, nostalgiske og ikke minst pålitelige reiser i lang tid fremover. Vi ønsker Rørvik mange gode turer med reisegudene på sin side fremover.

Read Entire Article