– Vi har hentet noen i marka som har skadet seg

1 month ago 21



På det meste er det 40 000–50 000 samlet i Granåsen denne uka. Da trengs det en egen sykestue.

Jon Olav Drogset er leder for det medisinske teamet under ski-VM. I perioder tilsvarer det å ha medisinsk ansvar for 40–50 000 personer.

Publisert: 07.03.2025 06:42 | Oppdatert: 07.03.2025 06:59

– Blir en utøver skadd i løypa, skal vi være på plass innen fire minutter, sier John Olav Drogset.

Til vanlig er han overlege ved ortopedisk avdeling ved St. Olavs hospital. Nå leder han det medisinske teamet under ski-VM i Granåsen.

Legekofferten er pakket og klar, nå skal de ut i løypa. Fra venstre Karen Haugen, Ingri Aunet Tyldum og Cornelia Brummenæs.

Det består av 26 leger, et 30-talls sykepleiere og rundt 80 frivillige fra Røde Kors.

– Dette er uten tvil det største oppdraget Trondheim Røde Kors noen gang har hatt, og et av de aller største oppdragene et hjelpekorps har hatt også nasjonalt, sier Marita Hoel Fossen, daglig leder i Trondheim Røde Kors.

Med en slik bemanning kan både hun og Drogset slå fast:

– I Granåsen blir du godt ivaretatt. Det er tryggere å være ute i marka nå enn ellers.

Legekoffert og hjertestarter

VMs sykestue er plassert i et bygg like ved skistadion, her er det både venterom, legekontor og avlukker for undersøkelser.

Her er medisinsk personell til stede fra tidlig morgen til sen kveld.

Men de fleste er ute.

Tirsdag, da det var 10 km klassisk for både kvinner og menn, var det i alt 12 poster med medisinske team ute på stadion og i løypa. De var utstyrt med legekoffert og hjertestarter, og mange av dem hadde tilgang til skuter med slede hvis det skulle bli behov for å transportere folk ned til sykestua.

– Vi står på strategiske plasser, sier Drogset.

Det kan være der hvor to løyper møtes, i skumle unnakjøringer, på løypas toppunkt, i målområdet og i hoppgropa.

Skuldre ut av ledd

Drogset var også til stede under ski-VM i Trondheim i 1997, da ledet han antidopingarbeidet. Den gang hadde det medisinske teamet rundt 400 konsultasjoner i løpet av de ti dagene VM varte. Halvparten var skader, halvparten var sykdom.

Sykepleiere og leger har byttet ut hvite frakker med uteklær. De er aldri langt unna i Granåsen. Fra venstre Thea Margrethe Jørstad, Synne Aanesland Berge, Sol Bjørg Hagen, Martin Larsen og Leif Roar Næss.

Etter at åtte av 12 VM-dager er over, forteller han at de har hatt 103 konsultasjoner. Noen har blitt hjulpet ute på arenaen, andre på sykestua. Ni personer er blitt sendt til St. Olavs hospital for videre behandling.

– Av skader er det mest slagskader og bruddskader, men det har også vært noen skuldre ut av ledd. Vi har hentet noen i marka som har skadet seg, sier Drogset.

De skal håndtere skader og sykdom både blant utøvere, publikummere, frivillige og ansatte.

– Overraskende nok har det vært mange skader blant de frivillige, sier Drogset som tror føret er mye av årsaken til det. Det har vært glatt i Granåsen, og de frivillige farter rundt i hele anlegget.

Bruker ferien

Ved målområdet står et team på tre klare hvis Klæbo eller andre av deltakerne skulle bli så tom for krefter at de trenger hjelp for å komme seg på beina etter målgang.

– Vi håper det blir lite å gjøre, slik at vi kan følge litt med på løpet, sier Gøril Lund Snorroeggen. Hun er til vanlig overlege i ortopedisk kirurgi ved St. Olav, men nå er hun medisinsk leder for utøvere og ansatte på langrennstadion i Granåsen.

De jobber til vanlig i sykehus, men nå gir de medisinsk hjelp i Granåsen. Fra venstre Ida Marie Brautaset, Gry Mette Thorstensen og Gøril Lund Snorroeggen.

Ida Marie Brautaset jobber til vanlig som lege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, i Harstad. Hun har tatt turen hjem til Trøndelag under ski-VM.

– Jeg hadde lyst til å være en del av dette, sier Brautaset som bruker ferien for å jobbe under VM.

Spent på helga

De er forberedt på det meste, både av skader men også av sykdom.

– Det kan jo være at det er noen blant publikum som kanskje ikke har kapasitet til å være her, men kommer likevel fordi de har så lyst til å oppleve VM. Hvis det blir en lang dag med for lite mat eller drikke, og at de blir våt og kald, så kan de få behov for hjelp, sier Drogset.

Sykepleier Karen Haugen,  medisinstudentene Cornelia Brummenæs og Martin Larsen og sykepleier Leif Roar Næss på vei ut i skiløypa.

I forkant av VM var det bekymring for at VM ville føre til camping, festing og uønskede hendelser ute i løypene.

Så langt har det vært lite av det siste.

– Været har nok satt en demper på partylivet. Men vi er litt spent på hvordan det blir til helga. Det meldes jo litt bedre vær, og vi regner med at det blir en del folk som overnatter. Vi håper ikke det blir for mye festing, sier Drogset.

Han har en klar oppfordring til de som skal ut i VM-området:

– Ta på godt fottøy. Bruk gjerne piggsko eller brodder, for det kan være glatt. Og ta med godt med klær.

Les også

Vil unngå ny tragedie i Granåsen: – Det var et sekunds ubetenksomhet

Fra hele landet

Trondheim Røde Kors har 50 frivillige i sving rundt VM hver eneste dag. De er til stede både i Granåsen og under medaljeseremoniene på Torvet.

– Vi hadde ikke klart dette alene. Vi har fått påfyll av frivillige fra Bryne i sør til Kvæfjord i nord. De har tatt ut ferie for å være med på Ski-VM, sier Marita Hoel Fossen.

Røde Kors har rundt 50 frivillige i sving hver dag under ski-VM. De stiller også med tre skutere som kan hente folk ute i løypene.

De har regnet ut at deres innsats i timetall tilsvarer to fulle årsverk.

Onsdag har de så langt håndtert 43 hendelser i Granåsen og 21 på Torvet.

– Vi tar hånd om alt fra gnagsår til beinbrudd og akutt sykdom, sier Fossen.

Legevakta overrasket

Kanskje er det slik at innsatsen til det medisinske teamet og Røde Kors har bidratt til overraskende rolige dager på Øya.

– Det har vært roligere enn forventet. Natt til søndag var det kanskje litt ekstra, men utover det har det vært mindre å gjøre på legevakta enn til vanlig, sier Silje Nilsen, avdelingsoverlege og medisinskfaglig ansvarlig ved Trondheim interkommunale legevakt.

De har flere på jobb på legevakt og har en ekstra legebil i sving i forbindelse med ski-VM.

– Vi er overrasket over at det ikke har vært større pågang, men det er ikke noe som er bedre enn det. Jeg tror kanskje det skyldes at mange har reist utenbys i forbindelse med vinterferie. Men vi forventer en topp fra torsdag til lørdag, og opprettholder derfor ekstra beredskap til VM er ferdig, sier Nilsen.

Akuttmottaket ved St. Olav har vært forberedt på økt pasienttrykk i forbindelse med VM, men så langt har de merket lite til VM.

– Selv om pasienttrykket i mottak er på det jevne høyt, har heldigvis feststemte VM-deltakere heller holdt seg i løypene og er ikke blitt observert i store masser på sykehuset, skriver Magnus Amdam, seksjonsoverlege i akuttmottaket i en sms.

Read Entire Article