VG: Fotografen Harald Henden (63) er død

2 days ago 9



Manusforfatteren Robert Towne, mest kjent for «Chinatown»-manuset som han vant Oscar for, er død, 89 år gammel. Her er han fotografert i 2006.

Manusforfatteren Robert Towne, mest kjent for «Chinatown»-manuset som han vant Oscar for, er død, 89 år gammel. Her er han fotografert i 2006. Foto: Jim Cooper / AP / NTB

Robert Towne, den legendariske manusforfatteren for filmer fra Hollywoods gullalder, er død. Han ble 89 år gammel.

Towne sa selv at et bra manus «kan leses som en film som allerede finnes». Blant filmene på hans merittliste finnes «Chinatown» fra 1974, som ofte nevnes som en av verdens beste filmer.

Han rakk nylig å skrive ferdig alle episodene til en forløperserie til «Chinatown» som tar for seg Jake Gittes, i originalen spilt av Jack Nicholson, sin tid i politiet. Den blir å se på Netflix, bekreftet Towne selv i et intervju med Variety en måned før sin bortgang.

Towne begynte karrieren på 1960-tallet med å skrive manus til lavbudsjetts B-filmer for indieprodusenten Roger Corman. På 70-tallet var han anerkjent som en mester i sitt håndverk. Han sto bak manus til tiårets mest egensindige og stilskapende filmer. Blant dem Hal Ashbys «The Last Detail» («Siste tjeneste») og «sjampo».

Read Entire Article