Nordlysjeger Frank Olsen er på nordlysjakt. Det har han vært det hele helga.
For denne helga har det vært store muligheter for nordlys.
Årsaken er at det har vært tre store eksplosjoner på sola, tre dager på rad.
Meteorologisk institutt har meldt en KP-indeks på 7 tre dager på rad. Det betyr at nordlyset kan bli sett så langt sør som til Tyskland.
Men den virkelig store nordlyseksplosjonen har latt vente på seg.
– Supernordlyseksplosjonen har vi ventet på i dagevis nå. Den har ennå ikke kommet. Derfor er vi lite grann i stuss, sier Olsen.
Nordlysjegeren mener det handler om at det har dannet seg en slags kødannelse.
– Hvis den første i rekka går sakte, blir de andre stående i en slags kø, forklarer han.
Hvis det er raskere protoner som står bak i køen kan de altså stoppe litt opp. Det kan også være at eksplosjonene skjedde litt i utkanten av sola for det man ser fra jorda.
Det betyr igjen at det kommer flere gode muligheter for å se nordlyset. Sannsynligvis både i dag og i morgen, ifølge nordlysjegeren.
Skyer venter i sør
Men selv om det var meldt gode muligheter for nordlys så langt sør som til Tyskland, har det dør i landet vært labre forhold for nordlysjegerne.
– Problemet i helga er at det har vært litt mye skyer. Mange har ikke sett det på grunn av det, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes.
Natt til søndag var det mye skyer nesten helt nord til Bodø, forteller hun. Natt til mandag blir det også ganske mye skyer.
KP-indeksen er på 7 også i natt. Det er høyt nok til at det blafrende grønne, lilla eller røde lyset skal synes over hele Norge.
– Men med opptil 100 prosent skydekke blir det vanskelig. Det blir jevnt grått både dag og natt de neste dagene i Sør-Norge, sier meteorologen.
Nordover har man derimot mer hell. Nordland vil får klart vær de neste par kveldene. Det samme vil det være i indre strøk av Troms og Finnmark.
Romforsker Pål Brekke ved Norsk romsenter forteller hvordan man kan si når slike solstormer treffer jorda
– Stormen har sendt en stor gassky mot jordas magnetfelt. Ut fra satellittbilder kan man estimere omtrent når den vil ankomme jorda.
Men for at vi skal se nordlyset, så må ting klaffe:
– Solstormens magnetfelt må være motsatt av jordas magnetfelt. Hvis det skjer får man en kraftig kobling og det man varsler som kraftig nordlys.
Gode år for nordlys
Olsen fra Sortland hadde tenkt seg til Andøya i dag, men værmeldinga var ikke god nok. I stedet har han kjørt mot Lofoten. Værmeldinga var bedre der.
– Det koker egentlig ned til været som rår for om et blir nordlys eller ikke i Nord-Norge, fra polarsirkelen og nordover, sier han.
Men dersom det er skyet der du bor, må du ikke fortvile.
Sola har nemlig nylig nådd toppen av sin 11-årige syklus, forklarer nordlysjegeren.
– Da når den Solar Maximum. Det betyr betydelig økt aktivitet på sola og da også mer solvind, som betyr mer nordlys.
Altså vil det være mange gode muligheter for nordlys fremover om været er godt nok.
– Generelt er nordlysaktiviteten i fjor, i år og neste år veldig høy. Slik sett er det gode nordlyssjanger hele dette året.
I hvert fall mener han det kan være gode muligheter for nordlys både i kveld, mandag og tirsdag.
Olsens råd er: kom deg ut. Det trenger nemlig ikke å stå på utstyret.
– Hvis du har en mobil av nyere dato så får du helt greie bilder. Og med et stativ kan du bli enda mer fornøyd med utfallet.
Publisert 06.10.2024, kl. 21.46 Oppdatert 06.10.2024, kl. 21.52