En person er drept og flere er alvorlig skadet etter at en bil kjørte inn i en folkemengde i Mannheim i Tyskland.

Mandag ettermiddag kjørte en bil inn i en folkemengde i Mannheim sentrum, melder tyske medier.
Én person er død og flere er alvorlig skadet, bekrefter politiet.
Hendelsen skjer samtidig som det arrangeres karneval i byen og det er full folkefest, forteller Astrid Sverresdotter Dypvik, som er Tyskland-kjenner og rådgiver i Tankesmien Agenda.
– Dette er en sjokkerende hendelse. Mannheim ligger i den katolske delen av Tyskland, så her blir karnevalet feiret med stort opptog i gatene. At noe slikt skjer under en folkefest, er tragisk for byen og for hele Tyskland, sier Dypvik.
– Gjør noe med følelsen av sikkerhet
Politiet har bekreftet at én person er pågrepet. De har ikke gått ut med identiteten til vedkommende, og de har heller ikke sagt noe om motivet.
– Det vil spille en rolle for hvordan man diskuterer hendelsen videre, sier Dypvik.

For to uker siden var det en lignende hendelse i München, der en mor og et barn døde etter at en bil kjørte inn i en folkemengde.
I julen ble fem mennesker drept og over 300 skadet da en bil kjørte inn i en folkemengde i byen Magdeburg.
– Det er veldig rystende for Tyskland at noe slikt skjer igjen, på høylys dag og på åpen gate, under en folkefest. Uavhengig av hva som er bakgrunnen, gjør det noe med følelsen av sikkerhet, sier Dypvik.
Blir brukt politisk
Politiet ber innbyggere i Mannheim om å holde seg unna sentrum. Det er fortsatt ukjent om flere personer kan ha vært involvert i hendelsen, ifølge politiet.
– Selv om én person er pågrepet, har ikke politiet oversikt og derfor er heller ikke situasjonen å regne som trygg enda. Folk blir jo veldig rystet av dette, og mange føler seg utrygge, sier Dypvik.
Hun viser til at det nylig var valg i Tyskland, da lignende hendelser ble et stort tema.
– I angrepene som skjedde i løpet av valgkampen, så hadde gjerningsmannen bakgrunn fra Saudi-Arabia. Det ble et stort tema under valgkampen og ble knyttet til innvandringspolitikken som Tyskland har ført, sier hun.
Selv om det er uklart hvem som står bak mandagens påkjørsel, ser Dypvik at hendelsen allerede blir brukt politisk.
– På X, der tyske ytre høyre og AFD er veldig aktive, knytter de allerede denne hendelsen til spørsmål om innvandring og sikkerhet, uten at man vet noe om gjerningspersonen. AFD mener innvandringen gjør Tyskland utrygt.
– Øker polariseringen
Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp merker seg også at det har vært flere hendelser i Tyskland der bil mot folkemengde er en fellesnevner.
– Når det er flere slike hendelser på kort tid, så er det ikke bra i det hele tatt. Det skaper en usikkerhet og enorm frustrasjon, som kanaliserer til mer ekstreme holdninger politisk sett, sier han til TV 2.
Også Ranstorp er opptatt av å understreke at bakgrunnen for mandagens angrep ikke er kjent.
– Det gjenstår å se om dette er organisert.
Han deler oppfatningen til Dypvik om at slike hendelser kan bli brukt politisk, spesielt når de inntreffer med høyere frekvens enn vanlig.
– Det forsterker partier som AFD og andre høyreekstreme, og gjør at de får mer luft under vingene. Det gjør at folk blir urolige, det øker polariseringen, senker toleransen for asylsøkere og det er en farlig utvikling, sier han.