Vedum refser Høyre: – Erna må si unnskyld!

1 month ago 20



Kortversjonen

  • Vann- og avløpsgebyret i Oslo kan øke med 63 prosent de neste fire årene dersom byrådets forslag slik det står nå vedtas.
  • Trygve Slagsvold Vedum anklager Høyres Erna Solberg for å bryte løftet om å holde avgiftene nede der Høyre fikk ordfører.
  • Erna Solberg sier at hun står ved løftet sitt, og presiserer at løftet kom med enkelte forbehold.
  • Høyre-byrådsleder Eirik Lae Solberg i Oslo mener Vedum burde spare seg for kritikken, når han nettopp har tatt flere hundre millioner kroner fra Oslo kommune gjennom det nye inntektssystemet for kommunene.

– Erna Solberg kom med et krystallklart løfte: Avgiftene skulle holdes nede hvis Høyre kom til makten i kommunene. Nå skjer det motsatte. Erna må si unnskyld!

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) viser til et løfte som Erna Solberg (H) annonserte i VG under fjorårets valgkamp. Da sa hun følgende:

«Dette er Høyres viktigste løfte for privatøkonomien til innbyggerne knyttet til kommunevalget: Nivået på eiendomsskatt, kommunale avgifter og gebyrer skal holdes nede der vi får ordfører.»

Det står hun ved, understreker Høyre-lederen overfor VG i dag. Solberg presiserer likevel at løftet kom med enkelte forbehold.

Bilde av Erna SolbergErna Solberg

Høyre-leder og tidligere statsminister.

I intervjuet med VG i fjor, sa hun at dette gjelder årene frem mot neste kommunevalg i 2027. Solberg pekte også på at det kan være unntak:

«Det kan være noen kommuner, blant annet kommuner i Oslofjorden som får økte kostnader med å rense fjorden, som er unntak, men de fleste kommuner kan ikke gi regningen til innbyggerne.»

Det er kjent for lengst at mange kommuner har etterslep på oppgraderinger innenfor vann- og kloakk-infrastruktur.

Dette er forslaget

Høyre vant fjorårets kommunevalg i Oslo og dannet byråd med Venstre.

Onsdag denne uken la de frem sitt første budsjettforslag og annonserte flere kutt og økte avgifter. Deriblant et hopp i vann- og avløpsgebyret:

  1. Neste år vil vann- og avløpsgebyret øke fra 6133 til 7222 kroner, dersom vi tar en bolig på 87 kvadratmeter som eksempel.
  2. De neste tre årene kan gebyret vokse seg enda større – og utgjøre 10.030 kroner for en bolig på 87 kvadratmeter.
  3. Til sammen utgjør vil dette utgjøre en økning på 63 prosent over fire år – frem til 2028.

Dette er altså det byrådet foreslår. Nå skal bystyret behandle forslaget, før det endelige vedtaket skjer i desember.

Oslo-budsjettet

Andre sentrale punkter

Eiendomsskatt

Byrådet forslår et kutt i eiendomsskatten på 10,7 prosent neste år. Deretter vil de fryse den på dagens nivå. Skattesatsen foreslås satt ned fra 2,8 promille i 2024 til 2,5 promille i 2025.

Det er i hovedsak kun folk som eier boliger som er verdt mer enn 6,85 millioner kroner som skal betale eiendomsskatt.

Tannlege

Dagens ordning med subsidiert tannlegehjelp for unge voksne (21–24 år) avvikles. Her vil byrådet spare 37 millioner kroner.

Kollektivpriser

Byrådet vil bevilge 53 millioner til billigere kollektivbilletter, men målet om månedskort til 499 kroner blir ikke nådd.

Renovasjon

Gebyrene øker med 4 prosent i 2024. Deretter prisjusteres de frem til 2028.

Et slikt hopp i vann- og avløpsgebyret – på til sammen 63 prosent – vil være i strid med Solbergs løfte, mener Vedum.

Han stempler fjorårets utspill som en bløff:

– Det er å holde folk for narr. I den største byen, der hvor det berører flest folk, skrur de opp avgiftene rekordmye. Det var ikke engang en liten justering, men enorme tall, sier han til VG.

 Ole Berg-Rusten / NTBI LYSTIGERE LAG: Det var bedre stemning mellom disse to under partilederdebatten i 2021 enn nå når de krangler om Oslo-budsjettet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Dette er gebyrer som rammer hardt. Det er grunnkostnader som folk ikke kommer utenom, mener Vedum.

– Men hva ville du heller gjort, da?

– Jeg ville ikke gitt et sånt løfte. Det er ikke noe en partileder kan love nasjonalt. Det er et løfte Erna ikke tror på selv engang, sier han.

 Thomas Fure / NTBSTRAMMER INN: Onsdag la finansbyråd Hallstein Bjercke (V) og byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) frem 2025-budsjettet for Oslo kommune. Foto: Thomas Fure / NTB

Byrådslederen: – Dette burde han spart seg for

Solberg viser til byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) for å svare på Vedums kritikk. Han gir finansministeren det glatte lag:

– Vedum har som finansminister i Støre-regjeringen nettopp fratatt Oslo kommune 600 millioner kroner i årlige inntekter. Da blir det hult når han angriper oss som gjør det vi kan for å håndtere de store Oslo-fiendtlige kuttene han har påført oss, sier han.

Bilde av Eirik Lae Solberg (H)Eirik Lae Solberg (H)

Byrådsleder i Oslo.

Byrådslederen viser til Støre-regjeringens inntektssystem for kommunene.

Det uttalte målet er en «mer rettferdig fordeling» – som i praksis betyr at enkelte kommuner gir bort og andre får mer.

Det gjør Vedums kritikk malplassert, mener Lae Solberg.

– Jeg reagerer sterkt på kritikken fra finansministeren som har mye makt og bruker enhver anledning til å ta penger fra Oslo og selv har lav terskel for å øke skatter og avgifter. Dette burde han spart seg for.

– Jeg skjønner ikke hvorfor denne regjeringen hele tiden skal herje med Oslo. Hva galt har vi som bor her gjort?

Men Vedum anklager Høyre for å skru opp avgifter «gang på gang».

– De prioriterer lettelser til de rikeste, men skrur opp avgiftene for vanlige folk, sier han.

At byrådslederen snakker om inntektssystemet er «ren bortforklaring», mener han.

– Erna Solberg sitt budskap var krystallklart i valgkampen: Med Høyre skulle det bli en forskjell. Avgiftene skulle holdes nede der de fikk makt, det er det motsatte som skjer i Høyre og Frp-kommuner nå.

Oslo-budsjettet

Flere spørsmål og svar til byrådslederen

Om Erna Solbergs løfte

– «Nivået på eiendomsskatt, kommunale avgifter og gebyrer skal holdes nede der vi får ordfører». Det sa Erna Solberg til VG før valget i fjor. Nå vil byrådet i Oslo øke vann- og avløpsgebyret med 63 prosent. Hva skjedde med løftet?

– Det finansministeren ikke kan ha fått med seg er at det lå det inne en planlagt økning av vann- og avløpsgebyrene på 120 prosent de neste fire årene da Høyre i fjor høst overtok etter åtte år med Ap-styre i Oslo. Neste år øker de med 18 prosent, sier Lae Solberg.

– «I de kommunene der Høyre får ordfører vil tiden hvor politikerne økte dine regninger for å få sine egne budsjetter til å gå opp, være forbi. (...) Jeg mener det viktigste vi kan gjøre er å være kostnadsbevisst og planlegge slik at regningen til innbyggerne blir lavest mulig». Det sa Solberg. Men har ikke Høyre nå økt regningene til innbyggerne i Norges mest befolkede kommune?

– Det er summen av det de betaler, som betyr noe for folk. Høyre har en klar ambisjon om å trygge folks privatøkonomi. Vi har gjort det rimeligere å bo og reise kollektivt i Oslo ved å redusere eiendomsskatten og kutte i kollektivprisene. Jeg har ikke sett tilsvarende fokus fra Ap og Sp. Tvert imot vant de stortingsvalget på at det skulle bli «vanlige folks tur», før boliglånsrentene og prisene i matbutikken skjøt i været og kronen svekket seg betydelig. Jeg sier ikke at det utelukkende er regjeringens feil, men jeg ville gått litt stille i dørene, sier Lae Solberg.

Om mulige unntak

– Erna Solberg sa også: «Det kan være noen kommuner, blant annet kommuner i Oslofjorden som får økte kostnader med å rense fjorden, som er unntak, men de fleste kommuner kan ikke gi regningen til innbyggerne.» Er det dette avgiftshoppet i Oslo skal gå til?

– Jeg opplevde at Erna tok et tydelig forbehold om at for en del kommuner ville dette bli vanskelig på grunn av pålagte og planlagte investeringer. Oslo er et slikt unntak. Før valget i fjor var jeg helt åpen om at gebyrene kom til å øke samme hvem som vant, fordi staten har pålagt Oslo å bygge ny drikkevannskilde, og fordi det har vært en rekke budsjettsprekker og dårlig styring av gigantprosjektet under Ap-byrådet, sier Lae Solberg.

Om eiendomsskatt

– Var det viktigere med kutt i eiendomsskatt?

– Lavere eiendomsskatt er også et bidrag for å lette folks privatøkonomi. Jeg skulle gjerne holdt igjen på økningen i vanngebyret, men det er ikke mulig fordi ny vannforsyning for Oslo for lengst er vedtatt og prosjektet over halvferdig. Det er hverken mulig eller forsvarlig å snu, sier byrådslederen.

Vil ha mer

Reaksjonene til budsjettet har vært delte blant lederne i de forskjellige bystyregruppene.

Arbeiderpartiet mener Oslo-budsjettet legger opp til kutt for de svakeste «over hele linjen». SV er kritisk til det de kaller usosiale kutt i eiendomsskatten – mens Frp mener den bør kuttes enda mer.

Marthe Scharning Lund (Ap):

– Deres løfte til velgerne var at de kunne kutte byens inntekter fra eiendomsskatten uten at det gikk utover tjenestene til folk. Nå ser vi at det var en bløff, sier hun til NTB.

 Sunniva Holmås Eidsvoll (SV):

– Byrådet har større omsorg for villaeiere i Vestre Aker enn sosialhjelpsmottagere på Stovner, sier hun til NTB.

Magnus Birkelund (Frp):

– Byrådet skuffer. Kuttet i eiendomsskatten er altfor lite. Det er fortsatt altfor mange som betaler eiendomsskatt i Oslo, sier han til NTB.

Fra forslag til vedtak

Slik lager Oslo kommune budsjett

Budsjettprosessen involverer alle virksomheter i kommunen og foregår hele året. Her er deler av prosessen fortalt i korte trekk:

September: Byrådets budsjettforslag offentliggjøres.

Oktober: Fagutvalget i bystyret behandler budsjettet. Samtidig legger regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett. Som følge av det, lager byrådet en såkalt tilleggsinnstilling.

November: Byrådet legger frem tilleggsinnstillingen. Fagutvalgene i bystyret leverer sin budsjettinnstilling til bystyrets finansutvalg. Finansutvalget fremmer budsjettinnstillingen til bystyret.

Desember: Bystyret behandler og vedtar budsjettet. Bydelsutvalgene behandler og vedtar sine budsjett basert på rammebevilgningen fra bystyret.

Kilde: Oslo kommune

Read Entire Article