Varsler EØS-bråk etter høyesterettsdom: – Kan føre til et større opprør i LO

1 month ago 35



Høyesterettsdommen om innleid arbeidskraft kan vippe det mektige Fellesforbundet over på Nei-siden.

– Vedtaket var ment som en sikkerhetsventil dersom det viser seg at det ikke er handlingsrom i EØS-avtalen til å ha egne regler om innleie. Nå må denne sikkerhetsventilen brukes, sier konserntillitsvalgt Ståle Knoff Johansen. Foto: Gisle Oddstad, VG / VG

Publisert: 26.03.2024 20:48

– Nå har jeg ikke lest dommen ennå, men hvis det fremstår slik det gjør i media, så mener jeg at vi ikke har noe annet valg enn å si nei til EØS, sier konserntillitsvalgt i Aker, Ståle Knoff Johansen, til Aftenposten.

Dette sier fagforeningslederen etter at regjeringen tapte i saken om innleid arbeidskraft hos Høyesterett tirsdag kveld.

– Nå må Fellesforbundet starte jobben med en annen tilknytning til EØS-avtalen, sier Johansen.

Den konserntillitsvalgte var én av arkitektene bak et ultimatum som Fellesforbundet vedtok på sitt landsmøte i fjor:

«Dersom Efta-domstolen eller ESA tvinger Norge til å endre regler om innleie, vil Fellesforbundet jobbe for en alternativ handelsavtale og annen tilknytning til EØS.»

Og nå er det nettopp det som har skjedd, ifølge Johansen.

Med Høyesteretts avgjørelse har ikke lenger Fellesforbundet noe valg, mener fagforeningslederen.

– Nå må vi kaste alle kreftene inn. Vi må følge med på hva ledelsen gjør, men dette er et klart vedtak fra landsmøtet. Så det må de følge opp, sier Johansen.

– Vedtaket var ment som en sikkerhetsventil dersom det skulle vise seg at det ikke var handlingsrom i EØS-avtalen til å ha egne regler om innleie. Nå må denne sikkerhetsventilen brukes.

Les også

Regjeringen kan gå på ydmykende nederlag i prestisjesak rett før valget

EØS-hodepine

Dermed risikerer LO at Fellesforbundet, deres viktigste forbund innenfor det private næringslivet, blir et klart Nei til EØS-forbund.

Fellesforbundet er det største private fagforbundet og har mer enn 170.000 medlemmer.

– Dette kan føre til et større EØS-opprør i LO, sier Johansen.

Det var i april 2023 regjeringen strammet inn reglene for innleid arbeidskraft, som blant annet innebar et forbud mot innleie av arbeidstagere fra vikarbyråer for å utføre midlertidig arbeid.

16 bemanningsforetak mente reglene for innleid arbeidskraft var i strid med EØS-avtalen. Foretakene tok saken til Høyesterett, som nå har gitt dem medhold.

Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett slo fast at innleieforbudet ikke er i strid med EØS-avtalen, slik en rekke bemanningsforetak mente.

16 av foretakene tok saken videre til Høyesterett, som nå har konkludert.

– Lagmannsrettens kjennelse oppheves, skriver en enstemmig Høyesterett i sin kjennelse.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har så langt ikke kommentert Høyesterett sin dom. Foto: OLAV OLSEN / Aftenposten

Taust fra LO-ledelsen

Saksøkerne har begjært midlertidig forføyning slik at de nye innleiereglene stoppes. Staten må også betale sakskostnader til de 16 selskapene.

Høyesteretts ankeutvalg skriver at lagmannsrettens kjennelse skal oppheves som følge av saksbehandlingsfeil.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har så langt ikke kommentert saken. LO viser til avdelingsleder Atle Sønsteli Johansen i LOs juridiske avdeling:

«Vi har ikke lest kjennelsen, og er ikke part i saken, så det er vanskelig å kommentere. Ut fra det som er referert fra NTB har Høyesterett ikke tatt stilling i hovedsaken, men opphevet lagmannsrettens avgjørelse på grunn av saksbehandlingsfeil. Det betyr i så fall at lagmannsretten må behandle saken på ny, ikke at det er avsagt dom i favør av bemanningsselskapene», skriver de i en e-post til Aftenposten.

Fellesforbundet-leder Jørn Eggum har så langt ikke svart på Aftenposten henvendelser. Det har heller ikke arbeidsminister Tonje Brenna (Ap).

Read Entire Article