– Forskningssporet hadde jeg ikke så store forhåpninger til. Ville det ha så mye si å legge bort skjermene?
Det sier Sven Bisgaard Sundet som sammen med Michael «Mike» Stilson har vært avlogga siden september i fjor. Dette har blitt til NRK-serien «Avlogga» som har premiere tirsdag 8. oktober.
Ett helt år avlogga. Ingen «when gen Z write the script» og brat summer, ingen betaling av regning i appen, ingen vipps. Null smarttelefon og internett.
Altså, ikke skjerm i det hele! It's giving ✨avlogga✨.
Hva har dette gjort med hjernene til Sven og Mike? Mer enn man skulle trodd.
– Det var jo det kuleste. Jeg tror både jeg og Mike ble veldig overraska, sier Sundet.
Økt hjerneaktivitet
Gjennom året ble Sven og Mike testet tre ganger: Rett før de logga av, etter seks måneder og rett før de logga på.
De fikk på seg en hette med 256 elektroder som skulle kartlegge hjerneaktivitet.
– Mellom test 1 og test 2 fant vi en voldsom økning i hjerneaktivitet, sier Audrey van der Meer som er hjerneforsker og professor i nevropsykologi ved NTNU.
Det hadde altså kommet mange flere koblinger i hjernen. Større nettverk i hjernen var aktive når de skulle løse en oppgave.
– Jeg tror at når hjernen får anledning til å kjede seg litt uten å bli underholdt av en skjerm, at hjernen rett og slett begynner å jobbe bedre, sier forskeren og fortsetter:
– Når hele hjernen er involvert i en oppgave, så trenger hjernen å kommunisere mellom de ulike delene.
Mellom test 2 og test 3 ble det færre koblinger i hjernen igjen.
– Da vi testet de igjen, var det litt færre koblinger mellom hjernenettverk, men de koblingene som var igjen var sterkere enn før, sier van der Meer.
De nettverkene som ikke var relevante var fjernet, mens de nettverkene som var igjen var styrket.
Dagligdagse oppgaver
I dag gjøres mange av oppgavene gjennom telefonen.
Hva heter den sangen der? Når stenger Egon på Solsiden? Har jeg husket å betale den regninga?
– Hjernen burde saksøke smarttelefonen. Smarttelefonen gjør alle de oppgavene som hjernen før gjorde selv, sier Sven Bisgaard Sundet og fortsetter:
– For 50 år siden måtte du huske ting selv og skrive det ned. Nå har du huskeliste på telefonen.
Ikke minst kart. Hvor ofte drar du opp Google Maps for å finne veien til et sted? I stedet for å følge en blå prikk på kartet, måtte de nå se på skiltene. Kanskje husket de et bygg fra tidligere?
De var for eksempel i den sørkoreanske hovedstaden Seoul uten smarttelefon.
– Jeg har stålkontroll på Seoul nå, sier Sundet.
Overraskende funn
– Jeg ble veldig overrasket over endringene fra test 1 til test 2, at det var en så dramatisk økning i nettverk i hjernen, sier hjerneforsker van der Meer.
Hun sier at man er vant til å se stor hjerneutvikling de to første årene av et menneskes liv, men at det er ganske interessant at det også skjer hos voksne.
Kan vi konkludere med at det å logge av faktisk bidrar til veldig stor hjerneutvikling?
– Det blir vanskelig å trekke store konklusjoner, men at begge forsøkspersonene viser en trend med samme resultater, med voldsomme økninger sier jo litt. Men det sier ikke alt, sier hun.
Mike og Sven har snakket med hverandre om de blir å fortsette livet avlogga. Mike har tatt i bruk telefon, men Sven er avventende:
– Mobilen henger fortsatt i glassramma på veggen, og jeg håper den blir hengende der. Men jeg frykter jo at den havner i lomma en dag.
Publisert 08.10.2024, kl. 05.37