Var dette virkelig det beste regjeringen hadde å komme med?

1 month ago 18



AFTENBLADET MENER: Regjeringen vil gi folk flest bedre råd. Men det blir ikke så mye på hver.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) før regjeringens budsjettkonferanse. Foto: Thomas Fure / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Tirsdag benket regjeringen seg til budsjettkonferanse. Det betyr siste sjanse for statsrådene til å snakke seg til mer penger sin vei på neste års statsbudsjett.

Mye – det meste – er alt lagt, og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kunne på forhånd fortelle til NRK at de med «lav og middels» lønn vil få skattelettelser. Opptil 9000 kroner i året, for en husstand med to inntekter. Eller cirka 400 kroner i måneden for én inntekt.

Sannsynligvis vil regjeringen nå de mange. De vil gi folk flest litt bedre råd. Problemet med det er at det blir så lite penger på hver. 400 kroner monner ikke mye i forhold til renteøkningene på et middels boliglån.

Regjeringen vil vise en retning over tid, sier Vedum, det er det viktigste.

Og hvis alt virkelig, virkelig kommer helt på kant, så merkes det vel med den hundrelappen ekstra i uka. Det er tre store med melk mer i uka, eller et kinobesøk i måneden for to – med litt snop – eller litt mer enn et månedskort for ungdom på bussen. Gjelder det to inntekter, kan du doble eksemplene.

Det er nok grenser for hvor hardt regjeringen skal prøve å selge inn dette som en lettelse som monner for folk.

SV, som er forhandlingspartner for denne mindretallsregjeringen, vil omfordele mer. De vil ha de superrike til å betale mer, de vil skru til formuesskatten, og de ber regjeringen trå til og innføre skatter for de svære, internasjonale teknologiselskapene. Google og de.

Det siste ville vært på høy tid. Men Vedum vil vente på at de internasjonale forhandlingene kommer i mål. De har pågått i ti år, skal vi tro SVs Kari Elisabeth Kaski.

Regjeringen har lagt seg ut med næringslivet, ikke minst med grunnrenteskatten på laks, med midlertidig forhøyet arbeidsgiveravgift og med exit-skatt dersom du flytter fra Norge.

Det er ikke så lett å se hvor regjeringen vil høste seire. De tidligere økningene i barnetrygden, som har vært betydelige, er det SV som har fått på plass. Skattelettelser og gode vilkår for næringslivet vil nok høyresiden kunne overby.

Var dette virkelig det beste de hadde å komme med?

Hva skal regjeringen for eksempel gjøre for å holde oppe velferdsstaten? Hvordan skal den sørge for fortsatt god og offentlig helsehjelp, og få nok penger rett vei til utfordringene i skolen?

Hvordan skal de vri arbeidsliv og næringsliv i en retning som kan gjøre regjeringens egne klimamål bitte litt realistiske? Og tør de egentlig å prøve på det?

Spørsmålene er mange, for innsalget var puslete.

Publisert:

Publisert: 27. august 2024 21:00

Read Entire Article