Valg-legenden har «alltid» rett – nå er han veldig bekymret

2 weeks ago 11



I september gikk legendariske Allan Lichtman ut og spådde Kamala Harris som vinner av presidentvalget 2024. Dette sier han nå.

 Pedro Ugarte / AFP
ANERKJENT: Professor i historie, Allan Lichtman, utviklet sin metode i 1981 mens han var gjesteforsker ved Caltech i Sør-California. Foto: Pedro Ugarte / AFP

Publisert 04.11.2024 15:15

Professor og valgekspert Allan Lichtman har en nærmest legendarisk status i USA. I ni av ti presidentvalg har han forutsett rett vinner av presidentvalget. 

Står fast ved spådom

Derfor fikk han mye oppmerksomhet da han i september gikk ut og spådde at Kamala Harris blir USAs første kvinnelige president. 

I motsetning til de fleste andre valgeksperter, ser ikke Lichtman på meningsmålinger og statistikk. Han har utviklet sitt eget system som han kaller «13 nøkler til Det hvite hus». 

– Min spådom fra 5. september har ikke endret seg, sier Lichtman som er professor i historie ved American University i Washington, D.C., til Reuters. 

– Metoden svinger ikke med meningsmålingene, kommentatorene, de flyktige hendelsene i valgkampen. Min spådom er fortsatt at Kamala Harris vinner, fortsetter han. 

De 13 «nøklene» er en valgmodell basert på ja, og nei-spørsmål på sentrale samfunnsspørsmål som økonomi, stabilitet og krig. 

Han kaller meningsmålinger for støy og påpeker at folk lyver på meningsmålinger, og mange ombestemmer seg. Dessuten sier ikke meningsmålingene noe om hvem som faktisk dukker opp i valglokalet, påpeker han. 

– Modellen har overlevd enorme endringer i samfunnet, politikken, demografien og økonomien. Jeg kan selvsagt ta feil, for jeg er bare et menneske, men jeg er like trygg på denne vurderingen som noe annet.

– Meningsmålingene forteller deg at det er en feilmargin på pluss, minus tre prosent, men den er faktisk mye høyere, sier Lichtman. 

Kvinnefordelen

Han mener Harris har en sterk fordel i mange av vippestatene, selv om de ikke kommer fram på meningsmålingene. 

– Dette er et valg med sannsynligvis den største kjønnsforskjellen vi noen gang har sett. I Michigan, Pennsylvania, Wisconsin, North Carolina, har det tidligere vært høyere valgdeltakelse blant kvinner, og hvis det fortsetter, er det veldig positivt for Harris, sier Lichtman til Reuters. 

Professor i statsvitenskap Hilmar Mjelde mener kvinner i vippestater kan ha mer å si for valget enn vi forutså tidligere. 

– Vinner Harris valget, kan kvinner ta æren for det, sier Mjelde til TV 2. 

– Abortsaken har mobilisert kvinner kraftig i flere folkeavstemninger de siste årene, også i svært konservative delstater. Abortsaken kan komme til å påvirke dette valget mye mer enn vi visste på forhånd, mener han. 

 Jenny Eidesvik / TV 2
STATSVITER: Hilmar Mjelde er professor ved Høgskulen på Vestlandet og USA-ekspert. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Utover det er Mjelde skeptisk til Lichtmans metode.

Tilfeldighet eller treffsikkerhet?

– Flere av faktorene hans har mye for seg og brukes i mange typer såkalte prediksjonsmodeller. Men modellen hans åpner for mye for skjønn. Ulike forskere kan følge samme oppsettet og vurdere enkeltfaktorer ulikt. Det gjør modellen hans lite pålitelig rent metodisk, mener professoren.

Han mener man kan diskutere om Lichtmans gode statistikk er noe tilfeldig, heller enn at han har avdekket en treffsikker vitenskapelig formel for å spå valgvinneren. 

– To forskere kan komme til ulike vurderinger på flere av «nøklene» hans og derimot ende opp med ulik valgvinner, sier Mjelde. 

– Veldig bekymret

Kritikken preller av Lichtman, men en ting gjør ham svært nervøs for årets valg:

– Jeg har gjort dette i 42 år. Jeg har fått all slags kritikk du kan forestille deg, men jeg har aldri opplevd den slags hat jeg har fått denne gangen. 

– Jeg har mottatt de mest ærekrenkende, vulgære, truende, voldelige typer hat, noe jeg aldri har sett før i alle de tiårene jeg har kommet med mine analyser, sier han til Reuters. 

Truslene har også rammet familien hans og politiet har blitt involvert. 

– Jeg tror demokratiet står på spill i dette valget. Hvis jeg tar feil, så er det bare bra. Dessverre er demokratier over hele verden truet, og jeg er bekymret for USA, sier Lichtman til CNN.

Kan tape flere «nøkler»

Det sittende partiet, for tiden Det demokratiske partiet, kan tape seks av «nøklene» og fortsatt beholde Det hvite hus. Lichtman sa at Harris kommer til kort på bare fire av de 13 nøklene.

Professoren sier også at data fra tidlig stemmegivning i nøkkelmarginalstatene støtter hans syn om at Harris vil hevde seier den 5. november.

Det amerikanske valget i 2024 finner sted den 5. november. Presidentkandidaten må vinne delstater som til sammen utgjør 270 valgmannsstemmer for å bli USAs neste president. De avgjørende slagene vil stå i en håndfull vippestater.

Read Entire Article