Uvanlig ørneangrep på jente (1,5): – Det er viktig å forstå fordi dette er farlig

1 month ago 24



(ADRESSEAVISEN): En ørn angrep ei jente på 1,5 år lørdag. Per Kåre Vinterdal i viltnemnda i Orkland rykket ut til hendelsen.

Dette er ørnen som ble avlivet etter angrepet på Svorkmo, sendt til Adresseavisen fra viltnemnda. Foto: Privat / Viltnemnda

Publisert: 08.09.2024 16:28 | Oppdatert: 08.09.2024 16:58

– Jenta lekte seg på tunet på et småbruk. Hun er 1,5 år gammel. Jeg ble kontaktet av politiet og dro dit, sier Per Kåre Vinterdal til Adresseavisen.

Han forklarer at angrepet skjedde slik:

– Ørnen kom flyvende over tunet og stupte rett ned på jenta. Det var en ung kongeørn. Mora hev seg rundt jenta og hugg tak i strupen på ørnen. Hun fikk den bort etter mye basketak, men ørnen kom tilbake, sier Vinterdal.

Mora til jenta ropte så mye i basketaket med ørnen, at naboen kom løpende, forteller han.

– Da gikk de på ørnen med ei fjøl, og fikk ørnen bort, den fløy noen meter til side. Men ørnen angrep en gang til. Den kom tilbake og fikk mer juling, da ble den litt fortumlet, sier Vinterdal.

Ørnen ble avlivet på stedet.

– Hvordan vil du karakterisere denne hendelsen?

– Alvorlig. Men jeg får vite at det kommer til å gå bra med jenta, fysisk, sier Vinterdal.

Politiet: – Det var et helseoppdrag

Politiet i Trøndelag ble klokken 16.40 lørdag ettermiddag kontaktet av AMK-sentralen som ville at de skulle kontakte Viltnemnda, opplyser Ellen Maria Brende operasjonsleder ved Trøndelag politidistrikt.

– Hva hadde skjedd?

– En ørn hadde angrepet ei lita jente på Svorkmo og ambulanse var på vei. De slet med å få ørnen vekk, og ville ha varslet Viltnemnda. Dette var et helseoppdrag, og linken til Viltnemnda var eneste befatningen vi hadde med dette, sier Brende. Hun legger til:

– Jenta skulle ha skader, men det fremsto ikke som alvorlig, fikk vi melding om.

Politiet varslet viltnemnda i Orkland etter kontakten med AMK-sentralen.

Adresseavisen er kjent med at ørnen bet seg fast i jenta, blant annet i nakken. Ambulansen hentet jenta. Viltnemnda har vært involvert og ørnen er nå død.

Adresseavisen har vært i kontakt med jentas far. Han bekrefter dette hendelsesforløpet, men sier at familien ikke vil kommentere saken mer i dag.

Kongeørnekspert: Det var en årsunge

Kongeørnekspert Alv Ottar Folkestad i Birdlife forteller at han er blitt kontaktet om at et lite barn på Svorkmo er angrepet av en kongeørn.

– Jeg har sett bilde av ørnen som ble avlivet på Svorkmo. Det var en kongeørn, og det var en årsunge, forteller han.

Han har ikke vært i kontakt med familien til barnet.

– Jeg vet for lite om hendelsesforløpet og vet ikke hvorfor ørnen kom inn på gårdsplassen på Svorkmo. Det er vanskelig å forstå hva som har skjedd.

Kongeørnekspert Alv Ottar Folkestad i Birdlife Foto: Birdlife

– Melding om fire ørneangrep på kort tid

Etter å ha sett bilde av ørnen som ble avlivet, slår han fast:

– Det var en årsunge som nettopp hadde forlatt reiret. Det er en sårbar fase der ørneungene har forlatt reiret, men fortsatt blir matet av foreldrene, forteller han og sier av angrepet på Svorkmo ikke er det eneste ørneangrepet mot mennesker de siste dagene.

– I løpet av få dager har jeg fått fire meldinger om kongeørn-unger som har angrepet mennesker de siste dagene.

Kvinne i Holtålen

Et av angrepene skal ha vært mot ei kvinne i 70-årene i Holtålen. Hun fikk en ørn i ryggen, ifølge Folkestad. De to andre var i Innlandet. Han forteller at det ene tilfellet var en mann som fotograferte ørneungen og at oppførselen dermed kan skremme fugleungen.

– Fellesnevneren for alle er at det er kongeørn og at det er årsunger.

– Logisk hull

– Men det er kanskje forskjell på voksne som oppfører seg skremmende og et lite barn under to år. Kan et så lite barn har oppført seg på en måte som har virket truende?

– Nei, der er det et logisk hull. Det er lettere å forstå angrepet mot en mann som fotograferte ørneungen. Jeg spekulerer i hva i all verden som skaper de sammenfallende tilfeldighetene.

Han sier at han spekulerer i at virussykdommer som fugleinfluensa kan føre til at ørneungene bli aggressive.

– Det er viktig å forstå fordi dette er farlig. Vi må vite hvordan vi skal forholde oss til kongeørn, sier kongeørneksperten.

– Det er opplagt at ørnen som angrep barnet på Svorkmo måtte avlives.

Read Entire Article