Uværet er her: – Kraftige byger

1 week ago 6



Mandag skal det bøtte ned i store deler av Sør-Norge. Nå forbereder myndighetene seg på konsekvensene.

 StormGeo
KLISSVÅTT: Det kommende døgnet blir vått, særlig i Innlandet og Sør-Trøndelag. Foto: StormGeo

Publisert 09.09.2024 11:41 Sist oppdatert 14 minutter siden

Mandag er det sendt ut en rekke farevarsler om regn, flom og jordskred i Sør-Norge.

– Fronten er på vei fra Vestlandet og går over til Østlandet og Trøndelag med økende nedbør nå de neste timene og utover kvelden, sier vakthavende meteorolog Ingrid Lindhaug til TV 2.

I løpet av dagen kan det lokalt komme mellom 60 og 80 millimeter nedbør. Verst blir det i Innlandet og i Sør-Trøndelag. 

 Lage Ask / TV 2
REGN: Det skal komme store nedbørsmengder mandag. Her fra Hallingdal i morgentimene. Foto: Lage Ask / TV 2

– Det ser ut som det vil komme mest i indre strøk i Innlandet, altså i grensetraktene mot Sverige. Mens i Trøndelag er området fra Trondheimsfjorden og sørover mest utsatt.

Meteorologen understreker at det generelt kan komme kraftige byger i området.

NVE bemanner opp

Ifølge overingeniør Dina Stabel ved flomvarslinga til Norges vassdrags- og energidirektorat har nedbøren allerede gjort sitt inntog.

– Det ser ut som det begynner å komme en del nedbør nå etter hvert. I Mjøsa-området har det allerede vært noen byger. Så vil det komme mer nedbør i løpet av dagen og spesielt i natt, sier hun til TV 2.

Stabel sier det har vært usikkerhet i prognosene om hvor mesteparten av nedbøren vil komme, men at det ser ut til å være mer sikkert nå.

 Frode Sunde / TV 2
FLOM: Det er under en uke siden Telemark ble rammet av flom. Nå kan det komme liknende bilder fra Innlandet og Sør-Trøndelag. Foto: Frode Sunde / TV 2

– Det er de områdene som ligger innenfor det oransje varselet, men som sagt er det litt usikkert i prognosene. Det er en blanding av jevn nedbør og byger, som også gjør det litt usikkert.

NVE påpeker at det ikke bare er flomfare i de store elvene som Glomma og Gudbrandsdalslågen. 

Små og bratte vassdrag, elver, bekker og skråninger er også spesielt utsatt.

– Vi følger situasjonen tett og har ekstra mange folk på jobb i dag, sier Stabel.

«Hans»-ødeleggelser

Søndag ble farevarselet for flom og jordskred i Innlandet og Trøndelag oppjustert til oransje nivå. Samtidig er det et oransje varsel om regn.

 Meteorologisk institutt
ORANSJE FAREVARSEL: Meteorologene har sendt ut oransje farevarsel om regn i Innlandet og Sør-Trøndelag. Foto: Meteorologisk institutt

Et oransje farenivå betyr at flom og skred vil kunne påvirke fremkommelighet og føre til ødeleggelser på vei, jernbane og bebyggelse.

– Slik det ser ut nå er det ikke ventet like mye regn som under ekstremværet «Hans», men de områdene som blir truffet av regnet, vil kunne få like store skader som ekstremværet «Hans» førte til, sier flomvakt Thomas Væringstad i NVE i en pressemelding.

På grunn av de store nedbørsmengdene har Statsforvalteren i Innlandet satt krisestab.

– Det er viktig å sikre eiendom og eiendeler så langt det er mulig, spesielt i flomutsatte områder, sier statsforvalter Knut Storberget til NRK.

NVE følger situasjonen tett i dialog med Meteorologisk institutt, og er også i kontakt med Statsforvaltere, Statens vegvesen og kraftregulanter.

Det vil bli gjort nye vurderinger av farenivået i ettermiddag, rundt klokken 16.00.

– Hold deg oppdatert

NVE gjør det klart at det fremdeles er tid til å gjøre forebyggende tiltak. Stabel har flere råd til folk som oppholder seg i de utsatte områdene mandag.

– Det er for det første å holde seg oppdatert på situasjonen viss det skulle komme endringer.

I tillegg oppfordrer hun til å sikre verdier, slik som kjellere, bilder og campingvogner. Samt rense stikkrenner for kvist og kvast.

– I tillegg å holde seg unna elver og bekker med stor vannføring.

Read Entire Article