Martin kan få studie­poeng for flaumhjelp

21 hours ago 5



Flaum i Sentral-Europa:

Vassmengdene er framleis høge i fleire land i Europa. Martin Husby studerer i Budapest, og kan få studiepoeng dersom han hjelper til med å førebyggje.

 Gergely Janossy / MTI / AP / NTB
FLAUM: Donau har gått over sine breidder fleire stader, mellom anna her i Kisoroszi i Ungarn. Foto: Gergely Janossy / MTI / AP / NTB

Publisert 18.09.2024 22:17

Norske Martin Husby Sem studerer medisin i Budapest, ein av byane som no førebur seg på store vassmengder som følge av uvêret «Boris».

– Det er nokre trikkar langs elva (Donau) som er påverka, og det meste av trafikken som går langs elva er flytta inn til sentrum. Så det er mykje meir trafikk og køar i sentrum enn det pleier å vere, seier Sem til TV 2.

Han legg til at han ikkje opplever situasjonen som dramatisk, og at dei fleste ikkje verkar særleg påverka av situasjonen.

 Privat
STUDENT: Martin Husby sier det merkes på trafikken at det er flom. Foto: Privat

Kan få studiepoeng

For å avgrense potensielle skader av vassmengdene, har styresmaktene bedt folk om hjelp, fortel Sem.

Studentar som melder seg, kan få studiepoeng for dette.

– Dei har bedt oss om å melde oss som frivillige viss vi kan hjelpe med å fylle sandsekkar, eller lage mat og koke te, seier Sem.

 Marton Monus / Reuters / NTB
DEMNING: Ungarske soldatar legg ut sandsekkar for å halde vatnet unna i Leanyfalu, snaue tre mil nord for Budapest. Foto: Marton Monus / Reuters / NTB

Statsministeren utsette forpliktingar

Sidan torsdag i førre veker har store vassmengder råka store delar av Sentral-Europa, mellom anna Polen, Romania og Austerrike.

I Tsjekkia har det vore den største flaumen på 27 år, ifølge BBC.

Minst 23 personar har mista livet, ifølge NTB.

Ungarns statsminister, Viktor Orban, meldte tysdag på X at han har utsett alle sine internasjonale forpliktingar.

– Ifølge dei siste prognosane vil den avgjerande perioden for Ungarn begynne i morgon, så flaumsikringa går for fullt. Vi skal klare det, skreiv Orban på X tysdag kveld.

Stormen «Boris» har roa seg i Sentral-Europa, men vassmengdene er framleis venta å stige enkelte stader, som i Budapest. Donau vil truleg vere på sitt høgste fredag eller laurdag, med ein vasstand på 8,5 meter, ifølge Reuters.

– Regnet i Alpane og på Balkan er forbi. Det er i ferd med å gli over. Dei neste dagane blir tørre. Det einaste som tel no er korleis dette vatnet vil renne i terrenget etter at det har kome, seier vakthavande meteorolog i StormGeo, Olav Erikstad.

Han legg til at det framleis vil vere nedbør lenger sør i Europa, nord i Italia.

BBC News skreiv tysdag at det har blitt sendt ut varsel for regn og flaum i landet. 

Også Wroclaw i Polen førebur seg på vassmengdene. Der blei det arbeidd på spreng natt til onsdag for å beskytte byen mot vatnet.

 Kuba Stezycki / Reuters / NTB
POLEN: Det blir jobba på spreng for å halde flaumen unna i nærleiken av Wroclaw i Polen. Foto: Kuba Stezycki / Reuters / NTB
Read Entire Article