– Finnes ingen bedre måte å starte en fullskala konflikt

19 hours ago 5



Midtøsten-ekspert frykter at vi bare har sett begynnelsen etter personsøkerangrepet mot Hizbollah.

 Social media via Reuters
EKSPLOSJON: Et overvåkingskamera fanger opp øyeblikket da en manns personsøker eksploderer inne på et supermarked i Beirut. Foto: Social media via Reuters

Publisert 19.09.2024 00:40

Minst 12 personer har mistet livet og flere tusen er skadet etter at hundrevis av personsøkere eksploderte rundt om i Libanon tirsdag. 

Onsdag er flere hundre skadet og minst 20 drept etter at håndholdte radioer tilhørende Hizbollah har eksplodert.

Bølgen av eksplosjoner kommer samtidig som det har vært en økende frykt for en fullskala regional krig som involverer Israel og Irans støttespillere i Libanon, Hizbollah.

Et angrep i denne skalaen tyder på at Israel enten prøver å trigge Hizbollah til å sette i gang noe, eller at de er i ferd med å starte noe selv, ifølge Charles Lister, seniorforsker ved Middle East Institute

 Jalaa Marey /AFP / NTB
ANGREP: En Hizbollah-drone blir skutt ned av israelsk luftvern nord i Israel 25. august. Foto: Jalaa Marey /AFP / NTB

– Det finnes ingen bedre måte å starte en fullskala konflikt på enn å ta ut ti til tjue prosent av Hizbollahs styrker, og ødelegge kommandolinjer, kommunikasjon og kontroll ved å ramme nødvendig infrastruktur, sier han til nyhetsbyrået AFP. 

Hanin Ghaddar, som er seniorforsker ved The Washington Institute for Near East Policy, trekker frem det siste scenarioet som svært sannsynlig. 

– Dette kan bare være begynnelsen på en mye større operasjon i Libanon, der Hizbollah ikke kan kommunisere med hverandre, noe som gir Israel større sjanser til å utvide eller vinne frem med operasjonene sine, sier hun til AFP. 

Israel har ikke tatt på seg ansvaret for disse hendelsene og heller ikke gitt noen andre kommentarer.

Deres erkefiende i regionen, Iran, anklager israelerne for å ha gjennomført et massemord. 

– Iran fordømmer terrorhandlingene til sionistregimet, det er et eksempel på massemord, sier talsmann Nasser Kanaani i det iranske utenriksdepartementet i en uttalelse onsdag.

Irans ambassadør til Libanon, Mojtaba Amani, er blant de skadede. Han skal ha fått mindre skader i hånden og i ansiktet, ifølge iransk statlig TV.

Vil ramme Iran

Iranskstøttede Hizbollah er Midtøstens største bevæpnede militsgruppe, og de har større militær kraft enn forsvaret til Libanon, der de holder til. 

 Hassan Ammar / AP / NTB
STERKE: Hizbollah er Irans forlengede arm, og har en betydelig militær styrke og et omfattende rakett- og missilarsenal. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB

Siden Gazakrigen startet i kjølvannet av det Hamas-ledede angrepet mot Israel 7. oktober i fjor, har Israel og Hizbollah angrepet hverandre nesten daglig ved grensen til Libanon.

Israel kunngjorde tirsdag at deres mål i Gazakrigen nå også omfatter kampen mot Hizbollah langs grensa til Libanon.

– Det koordinerte personsøkerangrepet kan være opptakten til en storstilt israelsk offensiv mot Hizbollah, skriver Amin Saikal, professor emeritus ved Middle Eastern and Central Studies ved Australian National University. 

Hizbollah har også lovet hevn, og deres massive militære kapasitet gjør det i stand til å pepre nordlige deler av Israel med drone- og missilangrep, samtidig som de også er i stand til å angripe andre, mer folkerike deler av landet, som Tel Aviv, sier Saikal. 

– Hizbollah viste hva de er i stand til i krigen med Israel i 2006. Den krigen varte i 34 dager, og 165 israelere ble drept, og Israels økonomi og turistindustri ble tydelig rammet.

Samtidig vil hevnangrep fra Hizbollah og drepte sivile på israelsk side gi Israel et rettferdiggjort påskudd til å sette inn støtet for å knuse Hizbollah og med det også ramme Iran, skriver Saikal. 

Han peker på Hizbollahs sentrale posisjon i Irans «motstandsakse» i Midtøsten, som også inkluderer houthiene i Jemen, det syriske regimet og irakiske militser. 

Konflikten mellom Israel og Iran har ofte blitt kalt en «stedfortrederkrig», fordi landene ikke kriger direkte, men via Hamas, Hizbollah og andre grupperinger.

Ødelagt terrorbalanse

Begge landene kjemper om å bli Midtøstens regionale stormakt, og mens Israel er en av USAs nærmeste allierte, er Den islamske republikken Iran motstander av all amerikansk tilstedeværelse i Midtøsten. 

Iran mener Israel er en illegitim representant for vestlig imperialisme, mens Israel ser på Iran som en eksistensiell trussel som kan utslette landet.

 Majid Asgaripour / WANA / NTB
RAKETTANGREP: Plakater i Iran skal vise befolkningen landets kraftfulle svar på drapet på Hamas-leder Ismail Haniyeh i Teheran. Foto: Majid Asgaripour / WANA / NTB

Mens Gaza-krigen har rast det siste året, har spenningene økt ytterligere mellom de to erkefiendene, som nå også har gjennomført angrep mot hverandre. 

1. april i år ble den iranske ambassaden i Syrias hovedstad Damaskus angrepet, og den den høytstående iranske generalen ble Mohammad Reza Zahedi drept.

Iran så på dette som en direkte israelsk opptrapping, og svarte med et storstilt luftangrep mot Israel natt til 14. april. 

Så ble Hizbollah-kommandøren Fuad Shukr drept i Beirut og Hamas' øverste leder, Ismail Haniyeh, drept i Teheran, i slutten av juli.

 Mahomoud Zayyat / Afp / NTB
DREPT: Drapene på Fuad Shukr og Ismail Haniyeh var et hardt slag for Hizbollah, Hamas og Iran Foto: Mahomoud Zayyat / Afp / NTB

Disse angrepene la terrorbalansen i Midtøsten i grus, ifølge eksperter

Nå frykter mange at personsøkerangrepet vil være gnisten som setter hele regionen i brann. 

– Jeg ser ikke hvordan vi kan unngå en åpen krig med Libanon nå, sier kommentator i den israelske avisen Haaretz, Gideon Levy, til TV 2.

Read Entire Article