Ut mot pressen: – Overveldende

1 month ago 19



Prinsessebryllupet i Geiranger:

Bak hvite duker og lukkede dører ble Märtha Louise og Durek Verrett gift denne helgen. Nå kritiseres pressen, fra begge sider.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
JOURNALISTER I FLENG: Prinsesse Märtha Louise måtte be pressen flytte seg for å få hilst på folket etter bryllupet på Hotel Union i Geiranger. Foto: Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 03.09.2024 07:25

Prinsesse Märtha Louise, Durek Verrett og deres team har blitt kritisert for å lukke bryllupet sitt for offentligheten og pressen.

Blant annet ble det brukt store hvite duker i et forsøk på å skjule prinsessen og hennes kjole på vei inn til selve vielsen. 

Nå kritiseres også den norske pressen for å dekke bryllupet for tett. 

– Overveldende 

– Dekningen av bryllupet har vært overveldende. Jeg forstår at pressen har en kritisk rolle og betydningen av å dekke den fjerde i arverekken på en kritisk måte, men dette blir uproporsjonalt, sier Anine Kierulf.

Hun er førsteamanuensis i jus ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo. I et innlegg på Facebook kritiserer hun pressens dekning av Märta Louise og Durek Verret sitt bryllup.

 Mathias Moen / TV 2
KRITISK: Anine Kierulf mener pressen skriver uproporsjonalt mye om kongefamiliens medlemmer for tiden. Foto: Mathias Moen / TV 2

På Facebook skrev hun: 

«Det er nok nå. Mer enn nok. Ikke bare av Marius (Borg Høiby, red. anm.), men også av Märtha. La etterforskning og bryllup gå sin gang, fortsett å være en maktkritisk presse, men la nå oss (og dem) slippe denne helt uproporsjonale oppmerksomheten i alle kanaler». 

Hun mener det blir en uproporsjonal dekning av saken når mediene kun vurderer dekningen i sitt eget medium, fremfor summen av alle medier, som nå også er supplert med sosiale medier.

– Det ligner mer på kjendisjournalistikk, og er et problem som ikke bare er knyttet til dette bryllupet og disse forholdene, men også til vurderingen av klikk og dekning på den ene siden, og presseetikk og balanse på den andre. 

– Hvor skal pressen sette strek? 

– Det er vanskelig å si, vi vet jo at det er mye annet som foregår i verden som også trenger dekning. Pressen må finne balanse i eget medium og i de som omtales, sier Kierulf. 

«Ikke snille»

Durek Verrett har tidligere uttalt at «pressen ikke har vært snille med meg og Märtha de seks årene vi har vært sammen».

Forrige søndag rettet han igjen kritikk mot den norske pressen.

– Jeg synes det er naturlig at pressen er her for å dekke bryllupet i Geiranger. Jeg forstår hvorfor dere følger oss, men dekningen må være balansert. Det kan ikke bare handle om negative ting, sa Durek Verret til TV 2. 

Klar tale til TV 2s reporter

Johan T. Lindwall, redaktør i Svensk Damtidningen og kongehusekspert, er derimot uenig. 

– Jeg synes absolutt ikke den norske pressen har vært for harde i sin dekning av prinsessebryllupet, påpeker han.

Kritikken av dekningen av bryllupet har imidlertid ikke bare handlet om den norske pressens dekning, men også om at brudeparet solgte bryllupsrettighetene til Hello! Magazine og Netflix. 

Lørdagens vielse ble da preget av stort hemmelighold, med store, hvite duker som skjulte brudeparet på vei til og fra Vinjevollen.

Brudeparet dekkes til av laken i bryllupet i Geiranger.
DEKKES TIL: Deler av bryllupet i Geiranger ble dekket til av store, hvite duker. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Dette ville aldri skjedd i Sverige. Jeg tenker også det blir litt dobbeltmoralsk at man til dels ikke vil ha noe med mediene å gjøre, og samtidig selger rettighetene til bryllupet til dem og kanskje sikrer inntekter til å dekke utgiftene av bryllupet også, forteller Lindwall.

– Jeg har en ting å si til dette, og det er at det er useriøst, legger han til.

Manglende respekt

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, mener Märta Louise ikke nødvendigvis forstår pressens rolle i et demokrati.

– Jeg synes det er trist at et sentralt medlem av den norske kongefamilien ikke viser en større respekt for pressens rolle i et demokrati. Mitt inntrykk er at hennes bror og far skjønner dette, sier Kjelling Nybø.

 Lise Åserud / NTB
SAMFUNNSANSVAR: Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, mener kongefamilien må vise større respekt for pressens rolle i et demokrati. Foto: Lise Åserud / NTB

– Det som det norske folk sitter igjen med, som sitter på netthinnene våre, er de store lakenene og noen triste bilder gjennom et teltvindu. Det er en følelse av at offentligheten er stengt ute, ettersom man har solgt rettighetene, fortsetter hun. 

Ifølge Kjelling Nybø viser dette et brudd på en lang og god tradisjon om at pressen er til stedet ved viktige begivenheter i kongefamiliens liv. 

– Pressen har en viktig rolle som bro mellom kongefamilien og folket. Selv om det i dag finnes sosiale medier og andre måter å formidle informasjon på, så er det jo helt avgjørende at vi har en kongefamilie som forstår viktigheten av frie og uavhengige medier, sier hun.

Må tåle kritikken 

TV 2s kongehusekspert, Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen, mener brudeparet bør tåle kritikken de får. 

– På en måte kan jeg være enig i at hun får uproporsjonalt mye oppmerksomhet fra pressen, men det er litt sånn at den som skriker høyest, får mest oppmerksomhet. Jeg synes det er litt spesielt å gjøre som man vil til enhver tid, men at man ikke tåler kritikken etterpå, sier han. 

 Guro Asdøl Midtmageli / TV 2
MÅ FÅ OPPMERKSOMHET: Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen forteller at det er stor interesse for de kongelig. Foto: Guro Asdøl Midtmageli / TV 2

Schulsrud-Hansen forteller også at prinsessen fortsatt har en aura rundt seg som gjør at hun oppfattes som en prinsesse av folket.

– Det er en stor interesse fordi hun er kongelig, og prinsessen klarer fortsatt å gi den auraen. Det er fint, men det trenger ikke fortsette til all tid hvis de fortsetter med det tullet om at hun blir hundset av pressen og så videre.

Read Entire Article