Ut mot festkultur: – Det er flaut

19 hours ago 5



Alkoholservering i Oslo har vært gjenstand for debatt de siste ukene. VGTV-profil Morten Hegseth er klar på hva han mener om drikketradisjonen på nasjonaldagen.

 Javad Parsa/NTB
KRITISK: Morten Hegseth vil helst holde seg unna 17. mai-feiring i Oslo. Foto: Javad Parsa/NTB

Publisert 11.05.2025 17:32

Oslos bystyres vedtak om at skjenkesteder får servere alkohol fra klokken 08 på 17. mai har fått mye oppmerksomhet. 

Det har ikke vært lov å skjenke alkohol før klokken 12 på søndager, helligdager og høytidsdager, men i slutten av april vedtok bystyret å endre dette. 

En som er klar på at han ikke kommer til å sitte på en servering fra klokken 08 om morgenen, er VGTV-profil Morten Hegseth. 

– På ingen måte, sier han. 

Torsdag gjestet han Nyhetskompaniet på TV 2, der alkoholservering på 17. mai var et av temaene som ble diskutert. 

Han forteller at han hadde sin beste nasjonaldagsfeiring i fjor. 

– Da pakket jeg sekken med pavlova og noe å drikke, og gikk syv timer i marka i Oslo. Da tenkte jeg at det var det beste jeg hadde gjort. Jeg synes det er grusomt med 17. mai i hovedstaden, sier han. 

– Flaut

Flere organisasjoner og partier har advart om at alkohol på byen fra morgenen av vil føre til mer fyll på barnas dag, og saken har ført til heftig debatt i bystyret.

Men det er ingen tvil om at alkoholen allerede har en stor plass i nasjonaldagsfeiringen. 

For mange er frokoster med musserende i fri flyt en viktig tradisjon, og flere booker bordpakker på restauranter og utesteder til titusener av kroner mange måneder i forveien. 

– Mange steder er det fortsatt sekkeløp og hyggelige tradisjoner, mens i enkelte miljøer er det dette man driver med, sier SV-politiker Freddy André Øvstegård.

Han understreker at han ikke vil dømme hva folk ønsker å gjøre på 17. mai, men mener at dette fremhever kontraster mellom forskjellige områder. 

 Jan Helge Rambjør / TV 2
Marie Simonsen, Morteh Hegseth og Freddy André Øvstegård gjestet Nyhetskompaniet på torsdag. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Det er Morten Hegseth enig i. 

Han tror festtradisjonen med høy pengebruk kan bidra til å bygge opp aggresjon mellom by og bygd. 

– Du sitter i et lite tettsted i Trøndelag og hører om Oslofolka som bruker 90.000 på å feste med champagne og kaviar hele dagen. Det er noe flaut over det. 

VGTV-profilen er selv fra Stjørdalen i Trøndelag. 

– Hvis du sitter på Egon i Stjørdalen og drikker øl klokka 12 på 17. mai, så tenker alle at du er alkoholiker. Mens i Oslo er du drita før klokka 10, sier han. 

– Liker det ikke

Dagbladet-kommentator Marie Simonsen mener det er rett og rimelig at man forholder seg til vanlige åpningstider – altså klokken 08. 

Hun forteller at hun selv pleier å tilbringe nasjonaldagen på hytta. 

– Men i mine yngre år var jeg alltid på 17. mai-frokoster. Det er hvert fall veldig populært i Oslo-området. Og jeg tror folk rekker å bli fullere der enn på en uterestaurant hvor de kjøper et dyrt glass champagne, sier hun. 

Freddy André Øvstegård mener plasseringen av alkoholserveringene er problematisk. 

– Hvor ønsker man å bruke 90.000 på et sånt bord? Det er i nærheten av barnetoget, sier han, og fortsetter: 

Han mener dette er forskjellen på å drikke alkohol på et serveringssted og på et privat arrangement.

– På de private frokostene må folk for all del få lov til å drikke øl og bobler klokka 08 om morgenen hvis man vil det. Da gjør du det for deg selv med vennegjengen din. Men når du gjør det ute og det er stappa med barn til stede ... Det liker jeg ikke. 

Nyhetskompaniet

TV 2 Play

Read Entire Article