Ut mot Ernas skatteløfte: – En gavepakke til de rikeste

2 hours ago 1



Stortingsvalget 2025:

Erna Solbergs (H) løfter om formuesskatten har fått statsminister Jonas Gahr Støre til å se rødt.

 Gorm Røseth / TV 2
FLIP-OVER: Utstyrt med tusjpenn, papir og pekefinger hudfletter statsminister Jonas Gahr Støre Høyre-leder Erna Solbergs skatteopplegg for næringslivet. Foto: Gorm Røseth / TV 2

Publisert 05.11.2024 15:02

Forrige uke kunne Erna Solberg stolt love at de borgerlige partiene er enige om konkrete skatteløfter, som kan være til glede for bedrifter: 

Får de borgerlige partiene flertall ved stortingsvalget neste år, så vil formuesskatten på arbeidende kapital forsvinne, lød ordene fra Solberg, under et besøk hos bedriften Spilka Industri i Ålesund.

Med arbeidende kapital menes driftsmidler og aksjer.

Kommer med advarsel

Solberg lovet ikke at hele gevinsten skulle tilfalle eierne, men at noe av skattelettelsen skal dekkes in med økning av andre deler av bedriftsbeskatningen. 

Dette opplegget har fått statsministeren på banen. Utstyrt med penn, papir og pekefinger, advarer Jonas Gahr Støre på det sterkeste mot Solbergs opplegg. 

 Javad Parsa / NTB
IMPONERER IKKE: Statsminister Jonas Gahr Støre er ikke begreistret for skatteløftene til Erna Solberg Foto: Javad Parsa / NTB

Han peker spesielt på to punkter:

For det første mener statsministeren at Høyres leder tar feil når hun hevder at formuesskatten ødelegger for vekstevnen og kraften i norsk næringsliv. 

I møte med TV 2 tegner han grafen for investeringer i norsk fastlandsvirksomhet fra 2012 til 2023. 

Grafen viser at investeringene i denne delen av privat næringsvirksomhet har doblet seg til 500 milliarder kroner etter at Solberg måtte gi fra seg makten i høsten 2021. 

– Hvert eneste år vi har styrt har investeringen vært høyere enn noe år mens Erna Solberg styrte. Det betyr at næringslivet tror på fremtiden – også med dagens formuesskatt, sier Støre.

Slik forklarer han antrekket

– Men en god del eiere har jo flyttet til Sveits, da?

– Eierne må flytte dit de vil. Men dette investeringsbildet viser at Norge er et godt land å investere i. Så dersom Erna Solberg ønsker seg et pulserende næringsliv, trenger hun ikke reise langt. Hun kan se til Norge. Her har bedriftene tro på fremtiden, ellers hadde de jo ikke investert her, sier Støre.

Han innrømmer likevel at investeringen har flatet ut i 2024, men mener dette skyldes høyere renter og generell kostnadsøkning i hele samfunnet. 

I tillegg viser han til at Norges Bank og flere toneangivende «økonomimiljøer» mener veksten i investeringer vil ta seg opp de nærmeste årene. 

– Ødeleggende

Støres andre poeng er Solbergs forslag til å finansiere kutten i formuesskatten.

Erna Solberg svarte i intervju med TV 2 i Ålesund at deler av inndekningen vil være økninger i andre deler av bedriftsbeskatningen. 

Hun har også tidligere tatt til orde for det samme i sin bok «Veien videre»,  som kom ut i fjor.

 Arne Rovick  / TV 2
SKATTEGAVE: Høyreleder Erna Solberg på besøk hos administerernde dirktør Terje Bø i Spilka Industri i Ålesund, der hun lanserte sitt løfte om kutt i formueskatten. Foto: Arne Rovick / TV 2

Støre kaller dette dårlig fordelingspolitikk og ødeleggende for investeringene i Norge.

– Solberg og Høyre vil altså gi milliarder i skattelettelser til de rikeste i Norge. 80 prosent av lettelsene havner hos de 1 prosent rikeste. Og regningen sender hun til hele resten av norsk næringsliv, sier Støre. 

Tallene varierer noe fra år til år, men nesten 200.000 bedrifter i Norge går med overskudd og betaler selskapskatt. 

– Snekkere, rørleggere, butikkeier og entreprenører. Disse skal altså betale høyere skatter på sine overskudd for å finansiere lettelser til de aller rikeste i Norge, som har gigantformuer i form av aksjer.

Ingen nye pengeløfter for 2025

Han garanterer på vegne av Arbeiderpartiet at selskapsskatten under hans eventuelle ledelse i neste periode skal ligge på dagens nivå, som vil si 22 prosent. 

Solbergs skatteutspill fra forrige uke var ikke diskutert med de tre andre borgerlige partiene. 

I utgangspunktet vil alle tre kutte i formuesskatten, men Fremskrittspartiet vil ikke støtte en reduksjon bare for såkalt arbeidende kapital. 

Frp vil fjerne hele skatten. 

Da øker inntektstapet for staten fra omkring 20 milliarder kroner til over 30 milliarder kroner.

Read Entire Article