USAs sentralbank kutter renten for første gang på over fire år

3 weeks ago 15



Den amerikanske sentralbanken kutter renten. Det gir umiddelbare utslag i markedene.

Dette er New York-børsen. Foto: SPENCER PLATT / AFP / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Kortversjonen

Saken oppdateres gjennom handelsdagen.

Like før klokken 20 lå New York-indeksene nokså flatt for dagen, men da den amerikanske sentralbanken valgte å kutte renten med 0,5 prosentpoeng steg indeksene tydelig.

Slik ser det ut på Wall Street 25 minutter etter rentebeslutningen:

  • Nasdaq stiger 0,81 prosent
  • S&P 500 er opp 0,50 prosent
  • Dow Jones er opp 0,39 prosent

Tirsdag endte de tre store indeksene i USA relativt flatt.

Kronen styrker seg rundt syv øre mot dollar umiddelbart etter rentenyheten. Også mot euroen styrkes kronen noe. Samtidig har oljeprisen hentet seg inn etter et mindre fall tidligere på dagen.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets tror bakgrunnen for at banken kutter såpass mye ligger i det amerikanske arbeidsmarkedet.

– Jeg tror ikke Fed tar et halvt prosentpoeng nå fordi det er vettskremt for økonomien. Det er et svakere arbeidsmarked som er bakgrunnen, sier Magnussen.

Peker på lavere prisvekst

I sin begrunnelse viser banken til at den økonomiske aktiviteten fortsetter å vokse i solid tempo, og at inflasjonen er mer under kontroll enn tidligere.

«Veksten i antallet nye jobber har bremset opp, og arbeidsledigheten har økt men er fortsatt lav. Inflasjonen har beveget seg videre mot komiteens mål på to prosent, men er fortsatt noe høy», skriver banken i meldingen.

Ett av medlemmene i rentekomiteen var uenig med avgjørelsen, og ønsket i stedet et mindre kutt på 0,25 prosentpoeng, opplyser Federal Reserve.

Rentesettingen fremover vil avhenge av den økonomiske utviklingen, inkludert arbeidsledigheten, utsiktene for inflasjonen og den internasjonale utviklingen, opplyser komiteen.

Les også

Demokrater ber om «trippelkutt» i USA

Slik går det med enkeltaksjene

Blant de 30 toppaksjene på Dow Jones-indeksen gjør telekomselskapet Verizon det dårligst, med et fall på 2,04 prosent fra start.

Kjemikaliekonsernet Dow stiger mest, med en oppgang på 1,68 prosent fra start.

På teknologiindeksen Nasdaq faller blant andre energiselskapet Exelon med hele 12,51 prosent, mens spillprodusenten Take-Two Interactive stiger med 2,08 prosent.

På den brede S&P500-indeksen faller mediaselskapet Fox Corp mye, og er ned hele 17 prosent fra start, mens utstyrsutleieren United Rentals stiger med 3,95 prosent.

Read Entire Article