USA sender militærfly til Grønland uten å være invitert: – Det er rett og slett frekt

1 month ago 33



Reaksjonene hagler etter at to amerikanske Hercules-fly landet på Grønland søndag kveld. Amerikanerne gjemmer seg bak et hundesledeløp. – Frekt, sier professor.

Publisert: 24.03.2025 08:42 | Oppdatert: 24.03.2025 08:56

Kortversjonen

Søndag kveld landet to Hercules-fly fra det amerikanske forsvaret i Nuuk på Grønland. Ut av flyene rullet store svarte biler. De kjørte videre inn i sentrum av Nuuk.

Dette skal være en fortropp med flere titalls amerikanske sikkerhets- og politifolk. De kommer før et besøk fra visepresident J.D. Vance’ kone, Usha Vance. Hun har bekreftet at hun kommer til Grønland torsdag.

Ifølge en uttalelse fra Vance og Det hvite hus heter det at hun skal lære om Grønlands historie. Og ikke minst se et nasjonalt hundesledeløp amerikanerne selv er med på å sponse.

Men besøkets karakter later i realiteten til å være langt fra så privat og tilforlatelig som Vance selv presenterer det.

  • Videoen øverst artikkelen er embeddet fra OJoelsen.
Usha Vance, hånd i hånd med sin mann og visepresident J.D. Vance. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB

– Må se alvoret i øynene

Tidligere har visepresident J.D. Vance kalt Danmark en dårlig alliert. I reisefølget som nå kommer til Grønland, inngår også USAs sikkerhetsrådgiver Mike Waltz. Energiminister Chris Wright skal også være med.

De to skal blant annet besøke Pituffik Space Base, tidligere kjent som Thulebasen, som er USAs nordligste militærbase.

Nå vekker besøket sterke reaksjoner både blant grønlandske og danske politikere.

– Vi er nå på et nivå hvor det på ingen måte kan karakteriseres som et harmløst besøk fra en politikerkone. Hva skal sikkerhetsrådgiveren på Grønland? Det eneste formålet er å utvise en maktdemonstrasjon overfor oss, og signalet er ikke til å misforstå.

Det sier sittende statsminister på Grønland, Múte Egede, til avisen Sermitsiaq. Han sier at alle forsøk på diplomati preller av på Trump-administrasjonen.

– Vi må derfor se alvoret i øyvnene og erkjenne at hvert eneste minutt gjelder for at amerikanernes drøm om å annektere vårt land ikke blir en realitet, sier Egede til avisen.

Midt i forhandlingene etter valget

Egede sier det hjelper lite at Grønlands øvrige allierte i vesten gjemmer seg i et hjørne og nærmest hvisker at de støtter Grønland. Han ber om at resten av vesten sier tydelig ifra.

Besøket skjer samtidig som det forhandles om en ny regjering på Grønland.

15. mars gikk statsminister Múte B. Egede (med solbriller) og leder i Demokraatit, Jens-Frederik Nielsen (i blå jakke), sammen i demonstrasjon mot hvordan USA forholder seg til Grønland nå. Foto: Christian Klindt Soelbeck, Reuters/NTB

Jens-Drederik Nielsen, som nylig vant valget for partiet Demokraatit, kaller besøket en sjarmoffensiv. Han oppfordrer alle til å ikke la seg påvirke av det og å holde hodet kaldt.

Danmarks statsminister Mette Fredreriksen sier hun ser på besøket med alvor.

– Frekt

– Det er ikke tvil om at dette er et maktpolitisk tiltak, gitt det Trump allerede flere ganger har sagt om at USA skal ta Grønland på en eller annen måte. Selv om at dette er et «privat» besøk, signaliserer det også en demonstrasjon av makt når folk høyt oppe i systemet kommer på et besøk.

Det sier Gunhild Hoogensen Gjørv, professor i sikkerhet og geopolitikk vet UiT Norges arktiske universitet, til Aftenposten.

Selv om det ikke er noen offisielle møter på programmet, er det vanskelig å kjøpe at besøket er privat når man sender to militærfly, mener Gjørv.

– Det er rett og slett frekt.

Hun har forståelse for Egedes ønske om tydeligere støtte fra resten av Vesten.

– Her trenger Grønland støtte. Hele Europa må være tydelige på at de stiller seg bak Grønland og si at dette er uakseptabelt.

Amerikansk Hercules-fly på Grønland søndag kveld. Foto: X

Mener det som skjer på Grønland minner om annekteringen av Krym

Den danske militæreksperten Claus Mathiesen, som er tidligere forsvarsattaché i Ukraina, sammenligner det uønskede amerikanske besøket på Grønland med da Russland annekterte den ukrainske Krymhalvøya i 2014.

Russland sendte soldater uten uniformsmerker dit. Deretter gjennomførte de en «folkeavstemning» uten internasjonal legitimitet.

«Det som skjer nå minner om tiden før annekteringen av Krym», skriver Claus Mathiesen på X.

Read Entire Article