USA-ekspert om Trumps siste KI-stunt: – Må være kødd

1 month ago 13



USA-ekspert mener Donald Trumps nyeste påfunn minner om en syvåring som skriker etter oppmerksomhet.

Taylor Swift har ikke offentlig uttalt hvem hun støtter i presidentvalget i USA. Foto: Chris Pizzello / AP / NTB

Publisert: 20.08.2024 14:39

Kortversjonen

Trump delte denne uken et KI-generert bilde, som får det til å fremstå som at Taylor Swift støtter ham. I innlegget har Trump lagt ved både ekte og uekte bilder av swiftiesswiftiesSamlebetegnelse for fans av Taylor Swift. som støtter Trump.

I innlegget er et KI-generert bilde av Swift kledd som karakteren Onkel Sam med teksten «Taylor wants you to vote for Trump».

«I accept», skriver Trump i innlegget som ble publisert på hans eget sosiale medium Truth Social.

Slik så posten Trump delte på nett ut. Bildet nede til venstre er KI-generert. Foto: Donald Trump/ Truth Social

Men Swift har på på sin side ikke offentlig støttet Trump.

Superstjernen har ikke uttalt seg om den pågående valgkampen. Men i 2020 ga hun sin støtte til Joe Biden, og hun har også tidligere kritisert republikanere.

Ifølge CNN skal også bildet oppe til venstre, av en gruppe Swifties med Trump-skjorte være falske. Men ikke alle bildene Trump delte er KI-generert.

– Jeg laget og brukte «Swifties for Trump»-skjorten i juni da jeg var på Trump-møtet i Racine. Det gjorde jeg fordi jeg er en swiftie som støtter Trump.

Det sier 19-åringen Jenna Piwowarczyk (avbildet oppe til høyre, journ.anm.) i en uttalelse etter at nyheten om Trumps KI-genererte bilder gikk verden rundt.

Ikke første gang

Dette er ikke første gang Trump bruker KI i valgkampen. Kun dager før Swift-bildene ble publisert, postet Trump også falske bilder av Kamala Harris.

De falske bildene viser Harris som holder et kommunistisk militærmøte på demokratenes landsmøte. Han har også publisert en KI-generert video av ham og Elon Musk som danser.

Et KI-generert bilde av Kamala Harris som tilsynelatende snakker på et kommunistisk møte. Foto: Donald Trump/ X

Flere fryktet KI ville bli brukt til politisk propoganda. Open AI og Microsoft lar deg derfor ikke generere bilder av offentlige personer. Elon Musks nye KI-generator Groks lar deg derimot gjøre det.

Nesten umiddelbart ble falske bilder av offentlige personer som Trump, Harris og Swift spredt.

– En syv år gammel gutt

– Trump er sin egen verste fiende, sier Eirik Løkke.

Han er rådgiver i Civita og USA-ekspert.

Han tror påfunnet handler om at Trump blir drevet til vanvidd av manglende oppmerksomhet nå som demokratenes landsmøte er i gang.

– Dette er litt som en syv år gammel gutt som skriker etter oppmerksomhet.

Kulturkrig med Taylor Swift

Løkke ser ingen fordeler med Trumps innlegg. Dersom Swift blir tvunget til å gå offentlig ut med sitt politiske standpunkt, vil det være problematisk dersom hun ikke faktisk støtter Trump, mener han.

– Det er ikke lurt å starte en kulturkrig med Taylor Swift.

Løkke tror Swift, med sin enorme følgerbase, kan utgjøre en forskjell.

– De aller fleste som elsker musikken hennes kommer nok ikke til å stemme på en kandidat bare fordi hun sier det. Men det er en del unge som er vanskelig å få ut og stemme. Så hvis hun kommer med en «do this for me and America», så er det en påvirkning man ikke skal undervurdere.

Eirik Løkke tror ikke det var et sjakktrekk av Trump å poste KI-bilder av Taylor Swift. Foto: Nora Savosnick / Aftenposten

Hva er sannhet og hva er løgn?

Kunstig intelligens er blitt en gjenganger i årets valg. Det er ikke bare Trump som sprer falske bilder og videoer. Velgerne har også hatt det gøy med KI.

Videoer av Trump og Harris som kysser, og konspirasjoner om Biden og Trump som et hemmelig kjærestepar, spres rundt på nettet.

Løkke tror likevel de fleste vil forstå hva som er falskt og hva som er ekte.

Det spres blant annet KI-genererte bilder av Trump og Biden som kjærester Foto: Skjermdump X

– Men hvorfor gjør Trump dette? Er det for å lure folk?

– Man kan ikke spekulere i hvorfor Trump gjør som han gjør. Trump er Trump, og da blir det mye rart.

Han tror derimot ikke at intensjonen er å lure folk, men at det er vanskelig å si.

– Taylor Swift har jo ikke støttet han, så på et eller annet nivå må det være kødd. Men det er forferdelig vanskelig å vite hva han tenker på, sier han.

Read Entire Article