USA anklager Russland for å påvirke valget

1 month ago 18



USA beslaglegger 32 nettdomener som de mener brukes i russiske påvirkningsoperasjoner.

 Evan Vucci
IVERKSETTER TILTAK: Biden-administrasjonen griper inn mot det antatte russiske forsøk på å påvirke presidentvalget. Foto: Evan Vucci

Publisert 05.09.2024 04:59 Sist oppdatert 28 minutter siden

Biden-administrasjonen kunngjorde onsdag omfattende tiltak for å bekjempe russiske forsøk på å påvirke presidentvalget i 2024.

Tiltakene inkluderer blant annet straffesiktelser, sanksjoner og beslagleggelse av nettsider, melder CNN.

Dette er dermed Biden-administrasjonens mest omfattende offentlige respons hittil på påståtte russiske påvirkningsoperasjoner rettet mot amerikanske velgere.

Beslaglegger nettdomener

Blant tiltakene er å beslaglegge av 32 nettdomener som de mener brukes i russiske påvirkningsoperasjoner.

Beslaget kommer fram i rettsdokumenter der det russiske selskapet Social Design Agency anklages for å forsøke å påvirke amerikanere til å ikke støtte Ukraina.

 Gavriil Grigorov
ANKLAGES: Visejustisminister Lisa Monaco mener noe av desinformasjonen kan ha oppstått på ordre fra Putin. Foto: Gavriil Grigorov

Selskapet beskyldes for å ha drevet en kampanje for å overbevise den amerikanske allmennheten om at USA ikke burde finansiere den ukrainske krigsinnsatsen.

Social Design Agency er allerede underlagt økonomiske sanksjoner for den påståtte driften av falske nyhetsnettsteder i Europa på vegne av russiske myndigheter.

Ventede endringer

Ifølge CNN forteller kilder at det var ventet at den amerikanske regjeringen ville komme med flere tiltak for å demme opp for Russlands aktiviteter, inkludert en offentlig fordømmelse og en kunngjøring fra justisdepartementet om tiltak mot en skjult russisk påvirkningskampanje.

Fire av kildene sier at både amerikanske og ikke-amerikanske stemmer brukes til å «hvitvaske» den russiske desinformasjonen.

I forrige måned anklaget USAs myndigheter Iran for forsøk på hacking av valgkamporganisasjonene til både Donald Trump og Kamala Harris.

 Reuters Photographer
FORSØKT HACKET: USAs myndigheter har anklaget Iran for å forsøke å hacke kampanjene til både Trump og Harris Foto: Reuters Photographer

Ifølge visejustisminister Lisa Monaco har tre russiske selskaper, på ordre fra president Vladimir Putin, brukt falske profiler for å spre desinformasjon på sosiale medier. 

FBI hevder at interne dokumenter fra et av selskapene viser at et av målene var å fremme Donald Trumps kandidatur, eller den som måtte bli republikanernes presidentkandidat, skriver CNN. 

«Skjult desinformasjon»

To ansatte i den russiske statskanalen RT er også tiltalt i en amerikansk domstol. De anklages for å ha vært involvert i en ordning som tilførte nesten 10 millioner dollar til et frontselskap i Tennessee. 

Dette selskapet skal ha produsert nettinnhold med mål om å så splid blant amerikanere.

Justisminister Merrick Garland beskriver operasjonen som «skjulte russiske statlige budskap» rettet mot millioner av amerikanske nyhetsforbrukere. 

Tiltakene fra Biden-administrasjonen kommer bare en måned etter at USA anklaget Iran for å forsøke å hacke både Trump-, Biden- og Harris-kampanjene. 

Dette understreker ifølge CNN at amerikanske myndigheter fortsatt ser på Russland som en fremtredende utenlandsk trussel mot novembervalget.

Journalisten har skrevet denne saken med hjelp av kunstig intelligens og den er kvalitetssikret av TV2s journalister. Mer informasjon om dette finner du her:  

https://hjelp.tv2.no/info/artikkel/slik-jobber-vi-med-ki-i-tv-2 

Read Entire Article