– Urolig for at vi skriver ut ensomhet

1 month ago 22



Rekordhøyt sykefravær:

Psykiske plager er en økende årsak til sykefravær. Spesielt én faktor skaper uro hos arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

 Ingvill Sunnby / TV 2
FOREBYGGING: Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna mener forebygging er viktig. Foto: Ingvill Sunnby / TV 2

Publisert 14.10.2024 20:39

Sykefraværet i Norge økte med ti prosent fra første til andre kvartal i år, og landet dermed på det høyeste nivået siden svineinfluensaen i 2009.

Økningen er størst i aldersgruppen 25-39, og for sykefravær grunnet psykiske plager.

Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i Nav konstaterer at det er høye tall, og sier helse- og sosialarbeidere er de som har mest sykefravær i Norge. 

– Norge har ligget høyest på sykefraværsstatistikken i veldig mange år. Det som uroer oss aller mest akkurat nå er at vi ikke har gått nedover etter pandemien, som mange av våre naboland har gjort, sier Holte.

– Det er mange årsaker til det høye sykefraværet. Det er viktig at vi går inn i dem og ser nøye på hva vi kan gjøre, for dette er veldig høye tall, sier han videre.

 Truls Aagedal / TV 2
HØYE TALL: Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i Nav sier Norge har ligget høyt på sykefraværsstatistikken i mange år. Foto: Truls Aagedal / TV 2

– Litt urolig

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) mener arbeidet med forebygging er viktigst for å få ned sykefraværet. 

– Vi må være bevisst at en arbeidstaker som kommer inn skal vare lenge, og vi skal ha en arbeidsform som skal vare over tid.

Sverige har innført karensdag i sykelønnsordningen, der første fraværsdag gir null i lønn. Brenna mener det ikke er veien å gå.

– Der vi er nå, er ikke karensdag det mest aktuelle. Ja, det er litt høyt egenmeldt fravær, men det farlige og dyre fraværet er det som varer over tid, i et halvt år og mer, og ikke kommer tilbake igjen, så jeg mener det er der vi må sette inn innsatsen.

Hun mener tiltakene som brukes for de som får arbeidsavklaringspenger, kan brukes tidligere.

– Holde kontakt med arbeidsplassen, ha kontakt med den som er sykmeldt. Med tanke på at det er psykiske plager som er den største grunnen til sykefravær nå, er jeg litt urolig for at vi egentlig skriver ut ensomhet til folk som kunne trenge mer fellesskap.

– Derfor er det ekstra aktuelt å se på virkemidler som gjør at den enkelte fortsetter å ha tilknytning til arbeidsplassen, hvis det er psykiske plager som er årsaken til sykemeldingen, mener Brenna.

Holte i Nav mener det er grunn til å se nærmere på hvilken linje legene legger seg på når de skriver ut sykemeldinger.

– Det kan kanskje være litt etablert som en vanlig praksis at man skriver ut sykemeldinger en uke av gangen, og ikke minst at man skriver ut 100 prosent sykemelding. 

– Vi vet at det å komme tilbake til arbeidsplassen veldig ofte er helsefremmende i seg selv.

– En viktig diskusjon

Holte mener det derfor er viktig å ikke nødvendigvis skrive ut sykemelding i flere uker av gangen.

– En viktig diskusjon er både praksisen legene har og hvilke forventninger folk har, og også få øynene opp for at det er viktig å komme tilbake og holde kontakt med arbeidsplassen.

Han viser til at en av fire sykefraværsdager er knyttet til psykiske utfordringer, og at unge mennesker er spesielt hardt rammet. 

Brenna tror ikke sykelønnsordningen alene er grunnen til det høye sykefraværet. 

– Norsk sykelønnsordning har sett ganske lik ut siden 70-tallet. Jeg tror det er for enkelt å si at den ordningen vi har alene er grunnen til fraværet. Jeg tror det er mange ting som virker sammen her. Jeg tror det er ganske trolig mer effektive tiltak vi kan jobbe med for å motvirke det høye fraværet.

Read Entire Article