Unge menn rømmer fra Ap. Nå maner Støre til kamp mot «politisk ensomhet».

1 month ago 20



UTØYA (Aftenposten): Omkranset av flere hundre AUF-ere peker statsminister Jonas Gahr Støre ut «politisk ensomhet» som en kampsak.

– Alle må stå opp, bidra og gjøre så godt de kan selv om det gjør litt vondt, sa statsminister Jonas Gahr Støre til AUF på Utøya. Foto: Siri Øverland Eriksen

Publisert: 03.08.2024 15:17

Kortversjonen

– Jeg vil snakke om «politisk ensomhet». De mange unge som opplever at
politikken ikke er noe for dem, sa Støre til AUF-erne i den solfylte «motbakken».

Bakgrunnen er den katastrofale oppslutningen for Arbeiderpartiet blant unge. Særlig unge menn. Ved skolevalget i fjor ble Unge Høyre størst etterfulgt av Fremskrittspartiets ungdom. AUF kom først på tredjeplass.

En måling publisert i Dagbladet i juni har virkelig satt skrekk i Ap-ledelsen. Den ga Ap kun 16,0 prosents oppslutning i Oslo. Frp er større enn Ap blant menn i hovedstaden.

I aldersgruppen 18–29 år fikk Ap i partilederens hjemby bare 4 prosents oppslutning.

Ap-ledelsen finner trøst og øyner et lite håp i at valgdeltagelsen er svært lav blant unge. Og at trenden derfor kan snus. I gruppen 20–24 åringer var det flere som ikke stemte enn som stemte.

Støre mener årsaken er noe han kaller «politisk ensomhet».

– Det er en følelse av ikke å bli sett, hørt og av ikke å høre til. De finner ikke et parti som er på lag dem. Det er med andre ord helt feil at de unge har gått til høyresiden.

– De unge har egentlig ikke gått noe sted. De unge står og venter på å høre en politikk som passer for dem. De ser ikke mot politikken for å finne svar på de utfordringer de står i. Det er urovekkende og kan også være farlig for politikken, sier Støre.

– Vendepunktet ser vi nå. Nå får folk lønnsoppgjør som er høyere enn inflasjonen, og blir det økt kjøpekraft sier statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Siri Øverland Eriksen

Alarmklokkene kimer

– Er det et generelt problem eller Aps problem?

Når halvparten ikke stemmer, kan vi si det er et generelt problem, svarer Støre. Han lovet ungdommen å kjempe på Tiktok, skoler, kjøpesentre og overalt hvor folk befinner seg. Parolen inn i valgkampen lyder:

Det kan ikke være sånn at de som påvirkes mest av politikken er de som skal bestemme minst.

Trenden har også fått alarmklokkene til å kime i AUF.

– Det er krise for Ap. Vi kan tape valget. Du må ta ansvar for å vinne guttas tillit tilbake. Det er ingen grunn til at høyresiden skal ha monopol på unges stemmer, sier Emil Sand fra Oslo.

Andre AUF-ere var opptatt av mangel på boliger, særlig for studenter, og dårlig økonomi.

– Det er fullstendig uakseptabelt at folk er hjemløse på vår vakt, sier Noah Sellevoll fra Vestland, og viste til at 15.000 unge står i boligkø.

Støre blinker ut økonomi og trygghet som hovedtema i den kommende valgkampen. Frp vil fjerne utlånsforskriften. Den krever at boligkjøpere må stille med 15 prosent av kjøpesummen som egenkapital for å få boliglån.

Støre sier regjeringen ikke har noen umiddelbare planer om det:

– Vi har bedt Finanstilsynet om en vurdering. Og de lytter vi jevnlig til. Forskriften er der av en grunn: Å hindre at folk skal komme i en gjeldskrise senere, sier han.

Siden i fjor høst har Støre varslet økt kjøpekraft. Og det ser ut til å bli innfridd i år med høyere lønnsvekst enn prisvekst. Men Norges Banks rente er fortsatt høy:

Siden 23. september 2021 har den steget fra 0 til 4,5 prosent. Der har den ligget stabilt siden desember i fjor. Neste rentebeslutning er 15. august. Den avgjørelsen kan bli en av de viktigste og sette tonen for valgkampen fremover.

Det råder usikkerhet blant økonomer om det likevel blir noe av den varslede rentesenkningen i år på grunn av svak norsk krone.

– Tror du på lavere rente i høst?

– Jeg har jo erfart at renten har gått opp 13 ganger siden vi kom regjering. Som statsminister skal jeg ikke uttale meg på en måte som ser ut som jeg tar en rolle jeg ikke har. Norges Bank sier at rentetoppen er nådd, og når de finner tid til å endre den er opp til dem.

– Men nå har den stått stille en god del måneder og grunnlaget for at den kan gå ned blir nå lagt. Vi bidrar på vår måte. Jeg har håp om det, svarer han.

I nærmest Gerhardsens ånd hevet også Støre pekefingeren og krevde at folk gjør sin plikt før de krever sin rett. I den rekkefølgen.

– Det er nødvendig å være litt streng fremover. For som dere vet: I Norge trenger vi at flere fullfører utdanning raskere. Vi trenger flere i arbeid. Og vi trenger å integrere raskere og bedre.

– I Norge gjør vi vår plikt før vi krever vår rett, sier Støre.

Overfor Aftenposten utdyper han «at balansen må bedre gjenspeiles i samtalen». Han peker ikke ut noen bestemt gruppe.

– Livet kan være kjipt, du kan oppleve sorg og savn, det er ikke noe som alltid er unormalt. Det er heller ikke noe vi kan fikse umiddelbart i politikken.

– For mange krever før de yter?

– Budskapet er rettet mot oss alle. Dette er noe alle kan tenke gjennom, sier Støre.

Read Entire Article