Carlsen-tale mot Russland vekker oppsikt: – Magnus tok alle på sengen

2 hours ago 3



Samtidig som han ble kåret til tidenes beste sjakkspiller, sto Magnus Carlsen (33) torsdag kveld opp mot et kontroversielt forslag i det internasjonale sjakkforbundet.

Magnus Carlsen fotografert under den pågående sjakkolympiaden i Budapest. Foto: TIBOR ILLYES / EPA / NTB
  • Ole Kristian Strøm, VG

    Ole Kristian Strøm, VG

Publisert: 19.09.2024 23:27 | Oppdatert: 19.09.2024 23:41

Det blir hyllet både på sosiale medier og av sjakkekspert Atle Grønn (se lenger ned).

  • Til helgens kongress i Budapest er det kommet et forslag om at Russland og Belarus skal tas inn i varmen av FIDEFIDEForkortelse for det internasjonale sjakkforbundet. igjen. De har vært utestengt siden Vladimir Putin beordret fullskala invasjon i Ukraina i februar 2022.
  • Arkadij Dvorkovitsj, tidligere visestatsminister i Russland, er president i FIDE.
  • Med Dvorkovitsj ved sin side sa Carlsen torsdag kveld klart ifra at han sier nei til dette.

Magnus Carlsen gjorde det ved å trekke inn Garri Kasparov, en av tidenes beste sjakkspillere og en del av opposisjonen mot regimet i Moskva.

– Jeg er selvsagt glad for å få denne prisen, men personlig mener jeg fremdeles Garri Kasparov har hatt en bedre karriere enn hva jeg har hatt. Men jeg forstår hvorfor jeg fikk denne prisen. Men jeg vil si, til ære for Garri, at jeg er sikker på at han ville grepet muligheten til å fraråde mot å ta inn de russiske og belarusiske sjakkforbundene igjen. Så det er det jeg også vil gjøre.

 Garry Kasparov er sett på som en av tidenes beste sjakkspillere. Han var også Magnus Carlsens trener i 2009 og 2010. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB

I dette klippet fra FIDE kan se du talen til Carlsen (ekstern lenke).

Norges Sjakkforbund har bestemt seg for å stemme imot.

– Uventet, viktig og en veldig frekk timing. Magnus tok alle på sengen med en takketale som kan gjøre en forskjell i en ellers tafatt sjakkverden, sier Atle Grønn til VG.

– Hvordan tror du avstemningen går?

– Jeg tror det avgjøres før avstemningen ut fra strategiske hensyn. Jeg er usikker på om Dvorkovitsj tør å vinne avstemning.....

Atle Grønn er ikke den eneste som reagerer på Carlsens tale:

– Det faktum at han brukte muligheten til å fraråde FIDE å stemme for å oppheve sanksjonene mot Russland og Belarus, er ganske stort, skriver den norske Chess.com-journalist Tarjei J. Svensen på X.

– En hyggelig hyllest fra Magnus Carlsen til Kasparov, ikke bare sjakkspilleren, men den politiske aktivisten, skriver Carlsens trener Peter Heine Nielsen, også han på X.

– Magnus Carlsen sjokkerte sjakkverden, skriver den greske sjakkspilleren George Mastrokoukos.

Kåringen av Carlsen til tidenes beste kommer i forbindelse med at FIDE i år fyller 100 år.

Read Entire Article