Unge Høyre-leder vil legalisere cannabis

2 weeks ago 14



– Det er klin umulig å brekke ryggen på de kriminelle gjengene uten å angripe markedene deres. Det kan vi gjøre ved å legalisere hasj og cannabis.

Det sier Unge Høyre-leder Ola Svenneby til VG.

Svenneby tror et regulert narkotikamarked er en større trussel mot de kriminelles levebrød enn mer politi.

– Vi må innse at flere politifolk ikke er løsningen for å knekke gjengkriminaliteten, sier Svenneby til avisa.

Hasj på Vinmonopolet

Unge Høyre-lederen vil ha hasjsalget inn i regulerte markeder. Han vil hindre at pengene strømmer til de kriminelle gjengene.

– Hadde hasjomsetningen blitt overført eksempelvis til pol eller apoteket, så hadde inntektsstrømmene til gjengene krympet inn, sier Svenneby.

Svenneby sier til VG at han vil sørge for at landsmøtet i Høyre neste vår må debattere spørsmålet om legalisering av hasj og cannabis.

Asheim: – Svært dårlig løsning

Henrik Asheim, nestleder i moderpartiet Høyre, ønsker debatten om legalisering velkommen.

– Men jeg er ikke helt overbevist om at han får med seg det store flertallet på landsmøtet til å vedta dette. Så langt har dette vært avvist ganske tydelig i Høyre, og det tror jeg det blir denne gangen også, sier Asheim til NRK.

– Er dette veien å gå for å strupe pengestrømmene til kriminelle gjenger?

Nei, jeg tror ikke det. Og jeg tror dette er en litt enkel løsning på et mye mer komplisert problem. Vi må også sørge for at færre unge benytter seg av ulike rusmidler.

Henrik Asheim, nestleder i Høyre

Nestleder Henrik Asheim i Høyre mener det er en «svært dårlig løsning» med mindre politi i kampen mot kriminelle gjenger på narkotikamarkedet.

Foto: Mathias Revheim-Rafaelsen / NRK

Asheim mener løsningen er å styrke internasjonalt samarbeid, hindre rekruttering til gjenger og å sikre penger til mer synlig politi i gatene.

Derfor er han rivende uenig med Svenneby i at mer politi ikke er løsningen.

Det tenker jeg er en svært, svært dårlig løsning. Det er også helt i strid med det vi har foreslått i Stortinget, nemlig penger til mer synlig politi, ikke minst i de områdene som er hardest belastet, sier Asheim.

Flere ungdomspartier støtter

Flere stater i USA har legalisert cannabis. Nylig legaliserte også Tyskland bruk og oppbevaring av planten til eget bruk.

Flere andre ungdomspartier støtter legalisering av cannabis.

Unge Venstre ønsker i likhet med Svenneby regulert salg av cannabis på Vinmonopolet.

– Unge Venstre har lenge vært tilhengere av å legalisere cannabis. Får vi Høyre med på laget, skal vi ikke se bort fra at det kan bli en borgerlig regjerings politikk i 2025, sier UV-leder Ane Breivik til NRK torsdag morgen.

Ane Breivik

Ane Breivik i Unge Venstre mener tiden er overmoden for å legalisere cannabis. Målet er å ta kontroll over svarte markeder og sikre at stoffene folk tar ikke er livsfarlige, sier hun til NRK.

Foto: Frode Fjerdingstad / NRK

Også Grønn Ungdom, Rød Ungdom og FpU vil legalisere cannabis.

FpU-leder Simen Velle stod nylig frem i VG og fortalte at han tidligere er domfelt for oppbevaring av narkotika. Han og to kompiser ble tatt med rundt 100 gram hasj, som de forklarte var til egen bruk.

Publisert 02.05.2024, kl. 08.43

Read Entire Article