Ulstein snur, vil bli KrF-leder

8 hours ago 3



Dag Inge Ulstein har tatt helomvending, og vil likevel bli leder for Kristelig Folkeparti. Det bekrefter han overfor VG.

 Mathias Moen / TV 2
SNUR: Dag-Inge Ulstein vil bli partileder likevel. Foto: Mathias Moen / TV 2

Publisert 19.09.2024 17:44 Sist oppdatert nå

Saken oppdateres.

Den fungerende KrF-lederen har tidligere sagt at han ønsker å trekke seg ut av toppolitikken. Men nå har han ombestemt seg.

– Men så må vi forholde oss til den situasjonen som har vært i KrF. Ansvaret for både partiet og de hjemme er sterkt. Jeg kjenner utrolig sterk motivasjon, sier han til VG.

Hans kommunikasjonsrådgivere skriver følgende i en kommentar:

«I dag har Dag Inge Ulstein gitt en avklaring som jeg vet mange av dere har ventet på: han har snudd, og stiller seg disponibel for partiet til å fortsette som partileder.»

De varsler samtidig at Ulstein vil gjøre seg tilgjengelig for pressen klokken 18.30.

Kaotiske uker

Dette skjer i kjølvannet av en turbulent periode for partiet. Den forrige partilederen, Olaug Bollestad, trakk seg tidligere i høst, etter at det ble varslet mot henne.

 Heiko Junge / NTB
HARDE ANKLAGER: Tidligere partileder, Olaug Bollestad, har kommet med sterke anklager mot partiledelsen. Foto: Heiko Junge / NTB

Bollestad stilte selv opp i NRKs Debatten tidligere denne uken, der hun gikk hardt ut mot den øvrige partiledelsen.

Hun har anklaget partiledelsen for urent trav og mente seg presset til å trekke seg. Bollestad har ikke besvart TV 2s henvendelser torsdag.

Åpent spørsmål

Hvem som skal ta over partiet har fremstått som et åpent spørsmål, men mange eksperter har trukket frem Ulstein som en av de heteste kandidatene.

Selv har Ulstein vært tydelig på at han ikke er aktuell. Frem til nå.

Tidligere i september, sa han følgende til TV 2:

– Min beslutning står. Akkurat nå handler det om å håndtere saken og sørge for at en kollega er godt ivaretatt. Det er det jeg tenker på og er opptatt av.

– Den beslutningen kan ikke endres?

– Ja, den står.

Avklares på nyåret

Den andre nestlederen i partiet, Ida Lindtveit Røse, har ikke besvart TV 2s henvendelser torsdag, men sier at hun er veldig glad for at Ulstein vil bli partileder.

«Vi har jobbet godt sammen i ledelsen og håper at vi også vil få tillit av partiet til å fortsette», skriver hun i en tekstmelding til TV 2. 

Tidligere denne uken, besluttet partiet på et krisemøte på Stortinget, at de skal avholde ekstraordinært landsstyremøte i januar, der en ny leder skal velges.

«Jeg er klar for å fortsette som nestleder og håper at vi også vil få tillit av partiet til å fortsette arbeidet sammen», skriver Røse videre i tekstmeldingen. 

I oktober skal valgkomiteen legge frem sin innstilling.

Kommentator: – Underlig

Politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg, er en av dem som har fulgt denne striden tettest. Om torsdagens utvikling, sier hun følgende til TV 2:

– Dette var ikke overraskende. Vi har jo de siste dagene tenkt at det vil gå den veien. Partiet er i en krevende situasjon.

 Frode Sunde / TV 2
REDAKTØR: Berit Aalborg, redaktør i Vårt Land, er ikke overrasket over at Ulstein melder seg. Foto: Frode Sunde / TV 2

Hun stusser imidlertid på én ting.

– Men jeg syns det er underlig at han ikke vil sitte på Stortinget. Det blir veldig feil. Det er dumt ikke å benytte den anledningen - for det ville vært det beste for partiet, sier Aalborg, og fortsetter:

– Noen vil kanskje derfor stille spørsmål ved om han ikke forplikter seg til den fireårs perioden. At han blir en slags overgangsfigur. Det er ikke sikkert det er hans tanke, men noen vil lese det slik.

Read Entire Article