Mens russiske droner og missiler fortsetter å hagle over Ukraina, kjemper også ukrainerne en kamp mot sin egne.
Kampen mot korrupsjon.
Sist uke måtte visestatsminister Oleksij Tsjernysjov møte i retten.
Han etterforskes for å ha vært med på å legge til rette for at en utbygger fikk kjøpe offentlig eiendom til en billig penge.
MINISTER: Oleksij Tsjernysjov er visestatsminister og leder et departement som blant annet har ansvar for ukrainske flyktninger i okkuperte området og i utlandet.
Foto: STAFF / Reuters / NTBI bytte skal ministeren ha fått leiligheter til en svært gunstig pris.
Staten kan ha tapt 240 millioner kroner på avtalen.
Tsjerhysjov sier han er uskyldig.
De på toppen er ikke lenger trygge
Ukraina har i mange år vært ett av de mest korrupte landene i Europa, ifølge Transparecy International.
Krigen har ikke gjort slutt på korrupsjonen.
NYE TIDER: – Før ble ikke høytstående personer i Ukraina etterforsket for korrupsjon. De slapp unna, men nå er det annerledes, sier Tetiana Sjevtsjuk i Antac.
Foto: AntACAt en av Zelenskyj sine ministre er under etterforskning er bra, sier Tetiana Sjevtsjuk. Hun jobber i Antac, en ukrainsk organisasjon som arbeider mot korrupsjon.
– Dette er et godt tegn. Denne saken viser at de på toppene ikke lenger slipper unna, sier Sjevtsjuk.
Visestatsminister Tsjerhysjov er den høyest rangerte i det ukrainske statsapparatet som noen gang har blitt etterforsket for korrupsjon, ifølge ukrainske medier.
Svekker forsvarsevnen
Anklagene mot ministeren er ikke den eneste korrupsjonssaken som ukrainske medier har omtalt den siste tida.
MINISTER: Visestatsminster Oleksij Tsjernysjov og president Zelenskyj var i Muchen i februar og signerte en avtale med tyske myndigheter. Nå anklages Tsjernysjov for korrupsjon.
Foto: Sven Hoppe / AP / NTBBare den siste uka har ukrainere kunnet lese om en tidligere varaordfører i Kharkiv som etterforskes for å ha stukket til seg penger, som skulle bli brukt til å grave nye skyttergraver langs fronten.
To ansatte i luftforsvaret er også mistenkt for å ha rigget en anbudskonkurranse om dekk til flyvåpenet. Det skal ha ført til at myndighetene betalte over 660.000 kroner for mye, ifølge landets byrå for antikorrupsjon, NABU.
– Kampen mot korrupsjon har alltid vært viktig for ukrainerne, men krigen har gjort at det haster ennå mer, sier Sjevtsjuk.
Korrupsjonen svekker forsvarsevnen
Korrupsjon er ett av områdene som EU har satt som betingelse for at Ukraina en dag kan bli medlem.
Men kampen mot korrupsjon, er også viktig for å klare å vinne krigen, sier Sjevtsjuk.
LØFTER: Zelenskyj vant presidentvalget i 2019. Et av løftene hans var å bekjempe korrupsjon.
Foto: IDA MARIE ODGAARD / AFP / NTBPresident Zelenskyj har gjort mye riktig, også før invasjonen i 2022, men mye gjenstår, mener hun.
– Å bekjempe korrupsjon i krigstid, er et steg nærmere seier. Folk forstår at korrupsjonen er med på å svekke forsvaret vårt.
I dag blir folk langt med opprørt over korrupsjon enn tidligere. Det er stor oppmerksomhet rundt sakene. Myndighetene har ikke noe annet valg enn å slå hardt ned på tilfellene og vise at de tar dette på største alvor, sier Sjevtsjuk.
Men kan all oppmerksomheten rundt korrupsjon, gå utover den internasjonele støtten til Ukraina?
Sjevtsjuk mener at åpenhet er svært viktig.
– Vi tror at dersom disse sakene ikke blir omtalt, vil det skade Ukraina enda mer. Det er viktig å ha fokus på disse sakene. Hvis ikke vil Russland ta tak i historiene og bruke dem for å vise at Ukraina er en mislykket stat.
Norge følger tett med
Norge har i 2025 satt av 85 milliarder kroner gjennom Nansen-programmet til Ukraina.
Norad forvalter 12 milliarder av denne støtten.
Jorun Nossum, avdelingsdirektør for Nansen-programmet, sier at korrupsjonen i Ukraina er noe norske myndigheter er veldig oppmerksomme på.
STØTTE: Jorun Nossum er avdelingsdirektør i Norad. Hun er med på å avgjøre hvilke prosjekter Norge skal støtte i Ukraina.
Foto: Espen Røst, Panorama Nyheter– Norge har nulltoleranse for korrupsjon, men det er viktig at vi er åpne om at denne risikoen finnes.
For å minimere risikoen har Norge valgt å jobbe med store internasjonale partene som FN, Verdensbanken og Den europeiske utviklingsbanken.
– Dette er organisasjoner som vi kjenner fra før og som vi mener har kapasitet, systemer og kompetanse på å jobbe med tematikken på en seriøs måte, sier Nossum.
Ukraina mottar milliarder av kroner i støtte fra utlandet og prosessene går fort.
– Det er mye med dette som er krevende, men det er ikke et alternativ å ikke støtte Ukraina, sier Nossum.
Sier han er uskyldig
I Ukraina sier visestatsminister Oleksij Tsjernysjov at han er uskyldig og at beslutningene han har tatt tåler dagens lys.
Da han møtte i retten sist uke krevde aktoratet at ministeren måtte gå av.
Retten mente imidlertid at han kunne fortsette i jobben.
Han slipper å sitte i varetekt etter å ha betalt 2,9 millioner dollar i kausjon, skriver Kyiv Independent. I påvente av en rettssak kan han ikke lenger dra til utlandet, uten å søke.
Tilfellene han etterforskes for skal ha skjedd mellom 2020 til 2022. Da var han minister for et departement som har ansvar for boligpolitikken i Ukraina.
Publisert 04.07.2025, kl. 13.56