KYIV: Hvordan håndtere Trump-sjokk i Ukraina? Mange gir blaffen, noen drar til fronten. Andre ringer psykologen. Men veldig mange ønsker å kjøpe en atombombe.
Publisert: 01.03.2025 16:27
– Det var så hjerteskjærende og vondt å se på. Jeg tror at jeg fortsatt er i sjokk, sier psykoterapeuten Olena.
Som alle ukrainere så hun videoene av Trump og Zelenskyj i Det hvite hus. Som psykolog kjenner hun igjen symptomene hos seg selv: Angst. Utrygghet. Hjelpeløshet. Og den utmattende følelsen av at traumet skjer igjen og igjen.
– Nå kan absolutt alt skje. Alt er uforusigbart, og det kan gå alle veier, sier Olena. Når psykoterapeuten drar på kontoret mandag, er hun redd det blir stor pågang.
– Jeg får nok mange på kontoret mandag. Selvfølgelig kommer alle til å ville snakke om dette sjokket.
– Hva vil du si til dem?
– Jeg tror jeg bare vil høre på hvilke følelser de har. Alle reagerer forskjellig på et slikt sjokk. Da må vi skape et rom for alle disse følelsene, sier Olena.
– Vi ukrainere vet at vi virkelig ikke er perfekte. Men det er ting her i livet vi ikke kan gå på kompromiss med. Det hjelper å vite at mange støtter oss.
Dronesimulatorer og atomraketter
– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har allerede flyttet pengene mine fra dollar til pund, skrev den ukrainske entreprenøren og milliardæren Oleg Gorokhovskijpå Telegram.
Noen minutter senere begynte han å samle inn penger til atomraketter. I løpet av 12 timer hadde han samlet inn 14 millioner hryvnjas fra 70.000 givere i 61 land. Etter Ukraina, kom flest bidrag fra USA.
Ukraina ga fra seg sine atomvåpen da Sovjetunionen gikk i oppløsning, mot garanti fra Russland, USA og Storbritannia om at de ville respektere landets uavhengighet og grenser. Putin brøt den avtalen da han invaderte Ukraina i 2014.
Ukrainerne vet at det å kjøpe atomvåpen, er umulig og først og fremst et PR-stunt. Mange tror pengene til slutt vil gå til hæren.
Andre reagerte slik:
– Hallo. Jeg har et spørsmål, slik det går med verden nå. Hvilke simulatorer bruker dere for å trene dronepiloter?
Troppssjefen Egor Firsov fikk tre meldinger som dette i løpet av de første minuttene etter at Trump skjelte ut Zelenskyj. Alle tre ville bli dronepiloter.
– Det er den eneste måten å reagere på, skrev Firsov. Den ukrainske hæren trenger flere hundre tusener soldater for å kunne fortsette krigen.
– Vi er vitne til et spill i veldig mange lag
– Jeg kan ennå ikke fatte det. Det skjer noe nytt hvert minutt, hver time og hver dag, sier Anton.
Han og kona Maria har tatt med barna på en gåtur i parken langs høydedragene av Dnipro, forbi ruinene av Tiende-kirken hvor Kyivs siste innbyggere ble massakrert da de mongolske hordene la byen i ruiner i 1240.
– Vi flommes over av informasjon hele tiden, som hele tiden snus på hodet. Det som var riktig for én time siden, er plutselig helt feil, sier Anton.
– Vi er vitne til et spill i mange lag, sier kona Maria.
– Det er så mye som er ukjent. Konteksten endrer hver minutt. Det er veldig vanskelig å vite noe som helst.
– Blir dere redde når dere ser hvordan Trump oppfører seg?
– Selvfølgelig er vi bekymret. Men redsel eller frykt er helt feil ord for å beskrive hva ukrainere føler. Alle er for slitne til å være redde, sier Maria.
– Vi var redde i februar 2022. Nå er vi ikke redde, sier Anton.
– Vi må endre oss. Bli sterkere. Eller gå under
Soldaten Andrii Kulibaba giftet seg i januar. Da Aftenposten møtte ham i Kharkiv, var han og kona på vei tilbake til fronten etter noen dager fri.
– Mørke tider venter oss, skriver han på FB.
– Nå er det bare vi som forsvarer den frie verdenen. Vi har ikke mye å velge mellom. Vi kan holde fronten og ha en sjanse til å vinne, eller bøye oss og bli ødelagt.
– Vi må endre oss. La oss bli mer effektive og sterkere. Ellers går vi under, skriver anti-korrupsjonsforkjemperen Daria Kaleniuk.
– Nøkkelen til å vinne, ligger i Ukraina. Inne i oss selv.
– Zelenskyj gikk i Trumps felle
– Alle kan se at Trump så etter en mulighet for å ta Zelenskyj, sier Sofia (17). Hun og Volodymyr (17) tror de fleste unge gir blaffen i Trump, og de forsøker ikke å la ham påvirke deres liv.
– Trump er bare en forretningsmann, som driver sitt spill. Zelenskyj prøver å stoppe en krig.
– Hva tror dere vil skje nå?
– Enten reagerer amerikanerne selv på det som skjer, eller så vil Trump prøve å ta fra dem alt han kan. Børsene og dollaren vil falle, tror Sofia.
– Jeg prøver ikke å bry meg, sier Volodymyr (17). Både han og Sofia er ferdig på videregående til sommeren.
– Jeg gjør mine ting og være chill, mens jeg håper alt vil gå bra. Men ingen vet hvordan fremtiden blir nå.
Gjorde Zelenskyj en bommert?
Trumps angrep har allerede økt oppslutningen om Zelenskyj. Samtidig blir dialogen mellom Zelenskyj og Trump i Det hvite hus dissekert i det åpne, demokratiske og tøffe offentlige ordskiftet i ukrainske medier.
Selv om det er bred enighet om at Trumps oppførsel overskygger alt, har også Zelenskyj fått kritiske kommentarer.
På forhånd var flere eksperter bekymret for at Zelenskyj og hans team var for dårlig forberedt til å håndtere måten Trump opererer.
– Ja, Zelenskyj ble provosert igjen og igjen. Men hadde han ikke latt seg provosere, kunne dette ha endt helt annerledes, hevder filosofen og bloggeren Olesksij Panitsj på FB. Andre har stilt spørsmål ved om språkproblemer forsterket konflikten, mens store Telegram-kanaler har finstudert videoene, og hevder Zelenskyj bannet voldsomt stille for seg selv.
Det store bildet, er at ukrainere flest reagerer med raseri over Trump.
– Vi må fortsette å betale for vår uavhengighet med vårt blod. I dag så alle hvem som er hvem, skriver Osint-analytikerne i Deep State. Militærbloggeren Jurij Butusov peker på at ukrainerne gjennomførte flere andre lukkede møter i USA, blant annet om militært samarbeid.
– Ingen ting er avgjort. USAs posisjon er ikke endelig, og Ukraina har mange allierte, sier han på sin YouTube-kanal.