Ukraina rykker frem i Russland. Nå foregår en desperat jakt på folk som kan grave forsvarsverk.

1 month ago 17



Russiske firmaer søker desperat etter folk som kan grave et planlagt nettverk av skyttergraver i Kursk-regionen. Ukraina har allerede sikret seg kontroll over et stort område.

Et ukrainsk militærkjøretøy passerer et brennende kjøretøy nær grensen mellom Russland og Ukraina. Foto: Jevgenij Maloletka / AP / NTB

Publisert: 15.08.2024 12:02 | Oppdatert: 15.08.2024 12:16

Kortversjonen

Tirsdag 6. august overrasket Ukraina en hel verden: 2,5 år etter at de ble utsatt for en fullskala invasjon av Russland, invaderte ukrainske styrker det russiske fylket Kursk. Det er første gang siden 2. verdenskrig at russisk territorium invaderes av et annet land.

Siden har Ukraina rykket frem. Anslagene over hvor store områder de har tatt kontroll over varierer fra 800–1000 kvadratkilometer, omtrent halvparten av Vestfold fylke.

Dette historiske bildet viser ukrainske soldater i amerikanske militærkjøretøy krysse grensen mot Russland. Foto: Viacheslav Ratynskyi / Reuters / NTB

Russland var i svært liten grad forberedt på det som skjedde. Det russiske jobbnettstedet Avito har de siste dagene flommet over av stillingsannonser som søker arbeidere til å bygge skyttergraver i Kursk-regionen, rapporterer det ukrainske nettstedet Kyiv Independent.

Russere tilbys opp mot tusen norske kroner dagen og over 30.000 i måneden for å bidra til å konstruere en omfattende forsvarsverk.

Russland er allerede i gang med å bygge et nettverk med skyttergraver, skanser og tilfluktsrom rundt 45 kilometer fra grensen til Ukraina i Kursk fylke, melder Osinttechnical.

Det er et stort antall jobbannonser der det søkes etter folk som kan grave skyttergraver. Teksten er oversatt med Google Translate. Foto: Skjermdump

Ta med en venn-bonus

Det russiske forsvaret har ikke nok mannskap til å stå for konstruksjon og graving av skyttergraver. Derfor er byggingen satt ut til flere ulike private byggefirmaer.

Det fristes med tre gratis måltider om dagen, overnatting og transport.

Og det legges få begrensninger på hvem som kan få jobbe: Pensjonister, studenter, innvandrere, straffedømte og folk med helseutfordringer – alle kan få jobben.

Og hvis man klarer å verve med en venn, fristes det med en bonus på mellom 7000 og 10.000 rubler (fra 835 til 1200 kroner).

Problemet er bare at disse arbeidsplassene kan ende opp midt i frontlinjen mellom Ukraina og Russland.

Etter sjokkinvasjonen i forrige uke har ukrainske styrker nærmet seg det som var tenkt som et bakenforliggende forsvarsverk.

Publiserte dronevideoer har tidligere vist at det ukrainske militæret ikke sparer arbeidere som arbeider for det russiske forsvaret. Gravemaskiner som bygger skyttergraver blir mål.

Så langt er det bekreftet at ukrainske styrker hadde tatt seg opp mot 35 kilometer inn i Kursk fylke.

Hvis russiske styrker skulle bli ytterligere presset bakover, kan det påbegynte forsvarsverket ende opp med å bli en ny frontlinje mellom Ukraina og Russland.

Det vil gi ukrainerne kontroll over et langt større russisk landområde.

Slik ser ukrainske forsvarsverk i Kharkiv fylke ut. Foto: Jevgenij Maloletka / AP / NTB

Men foreløpig er de ukrainske styrkene ennå et stykke unna de byggeprosjektene som søker gravere. Disse ligger rundt 45 kilometer fra grensen.

Institute for the study of War rapporterte onsdag at det er verifisert ukrainsk militær aktivitet 28 kilometer inn på russisk side av grensen i Kursk fylke.

Torsdag hevder Ukraina å ha fortsatt fremrykkingen. Ubekreftede meldinger fra ukrainske militærkilder forteller at det skal være tatt over 80 nye russiske krigsfanger torsdag.

Minst 200.000 mennesker er hittil evakuert fra grenseområdene ved Ukraina, ifølge russiske tall.

1 av 3Foto: AP / NTB

Torsdag erklærte også det russiske fylket Belgorod føderal unntakstilstand som følge av vedvarende ukrainske angrep.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa torsdag at ukrainske styrker hadde rykket frem noen kilometer i fylket og at formålet er å ta krigsfanger som kan bli utvekslet med Russland.

Ved å gå inn i Russland håper Ukraina trolig også å tvinge frem en tilbaketrekning av russiske styrker i Donetsk-regionen, der det ukrainske forsvaret har gått på mange nederlag og mistet stadig mer terreng.

Russlands president sliter med å håndtere den ukrainske invasjonen. Foto: Gavriil Grigorov / Reuters / NTB
Read Entire Article