Ukraina-krigeren Sandra skvatt da hun så bildene av Trump-attentatmannen

2 days ago 9



Den tidligere sametingspolitikeren Sandra Andersen Eira er blitt en av Norges mest kjente soldater etter at hun sluttet seg til de ukrainske styrkene.

Med mye oppmerksomhet også i utlandet, kommer også uønsket kontakt.

En av meldingene hun har fått fra det hun beskriver som useriøse folk, er imidlertid blitt ekstra aktuell nå.

For etter det siste antatte attentatforsøket mot Donald Trump, skvatt Eira til i bunkeren langs sørfronten i Ukraina.

– Herregud

– Det var da jeg scrolla Tiktok eller noe at jeg så videoen av pågripelsen. Da jeg så hvem som ble fraktet bort i håndjern, tenkte jeg herregud, er det mulig?

 Privat
I DEKNING: Sandra Andersen Eira i trappen ned til bunkeren hun satt i under intervjuet med TV 2. Foto: Privat

Eira må søke dekning i bunkeren på nytt for å snakke med TV 2 fra sørfronten. Hun forteller om sjokket hun fikk da hun plutselig følte seg koblet inn i et attentatforsøk på USAs ekspresident.

Dette vet vi om den mistenkte

– Jeg kjente ham jo igjen, sier hun om mannen som er pågrepet. 

Mannen som er pågrepet etter hendelsen på golfbanen i Florida i helgen, er identifisert som Ryan Wesley Routh.

Flere medier har skrevet om hans Ukraina-initiativ, og kilder har fortalt til blant annet Newsweek at han fremsto som virkelighetsfjern.

Ville verve tusener afghanere

Det mener Eira også.

Hun har delt skjermbilder av samtalen hun hadde med mannen. Meldingene kommer fra en konto som også i internasjonale medier er knyttet til Routh.

I meldingene forklarer Routh at han er en frivillig verver, som vil bidra til å sende folk til fronten. Han ber Eira om hjelp.

– Jeg skjønte jo fort at han ikke var verdt å bruke tid på, sier Eira.

I meldingene sier Routh at han har kontakt med mange afghanere, som han vil ha til fronten. Men han klarer ikke å svare på enkle oppfølgingsspørsmål fra Eira.

Ut fra meldingene ser det ut til at Routh mente han kunne hjelpe Eira med å få tusenvis av nye soldater.

 Privat
ENKLE FORHOLD: Ukraina-krigerne må tilbringe mye tid i bunkeren når de er under artilleriild. Foto: Privat

– Han fremsto som uprofesjonell og fjern, mener Eira.

Lekeplass for raringer

– Det er mange av den sorten her. Dessverre kommer de hit og ser det som en lekeplass. En friplass for seg og drømmene sine, sier Eira.

Hun påpeker at mannen også hadde kontakt med flere afghanere direkte. Eira sier han ga dem løfte om å komme seg ut av Afghanistan og få et EU-pass.

– Han utnyttet en veldig sårbar gruppe som ikke har noe annet håp, sier Eira.

For hennes egen del, er det først og fremst en morsom historie de kan le av i bunkeren nå. Hun sier hun fort avviste ham og ikke brukte mer tid på ham.

Vill historie

Det er hun glad for nå.

 Privat
SISTE BESKJED: Dette er avslutningen på meldingsutvekslingen Eira har delt. Foto: Privat

– Er det mulig? Det er litt festlig ved hele det tragiske, sier Eira.

Hun har i lang tid vært en Trump-tilhenger. Det er hun fortsatt. Mer om det senere.

– Det er jo ikke noen hemmelighet at jeg har støttet Trump i mange år, og så skal jeg være involvert i et sånt attentatforsøk mot Trump mens jeg er opptatt i en krig i Ukraina, sier Eira.

Hun er glad hun ikke hadde mer kontakt med ham, og plutselig hadde fått FBI etter seg nå.

– Du hører hvordan det høres ut. Du har en tidligere norsk politiker som er i en krig i Ukraina og da er involvert med en som vil skape en afghansk hær på flere tusen soldater og så springer for å ta livet av Trump.

– Det høres jo litt … finurlig ut – eller suspekt.

Eira sier at presidentvalget i USA til høsten er en snakkis blant soldatene ved frontlinjen i Ukraina. 

Derfor støtter hun Trump

Hvem som blir den neste leietakeren i Det hvite hus avgjør mye – også for Ukrainas framtid.

Eira mener Trumps motstandere må gå i seg selv etter attentatene.

– Vi ser ikke Trump-støttere prøve å drepe motstanderen. Biden/Harris-folket har flere ganger på kort tid vist deres mentale tilstand. Han er en trussel fordi de ikke kan løpe løpsk med sin galskap, som de har gjort de siste fire årene.

 Alex Brandon / AP / NTB
FÅR STØTTE: Flere vestlige eksperter advarer mot en ny periode med Donald Trump og hva det kan føre med seg for Nato og Ukraina. Han får støtte fra Norges mest kjente Ukraina-kriger. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Det er ennå ikke kjent hva som var motivet bak noen av de mistenkte attentatene mot Trump. Trump har selv sagt at Demokratenes retorikk har bidratt. Harris har i en uttalelse fordømt all vold.

– Angrepet var uunngåelig

Eira mener at utviklingen i USA har gått i feil retning de siste fire årene. Hun er kritisk til strupingen av midler til politiet, situasjonen på grensen og kanselleringskulturen.

– Det har virkelig tatt av, og jeg skjønner at folk er desperate. Men det er virkelig på tide for dem å roe ned der borte politisk, sier Eira.

Tror på fredsavtale

Trump-støtten hennes kan oppfattes kontroversiell. Mange eksperter har advart mot at Trump kan være dårlig nytt for Ukraina.

Eira mener ekspertene uttaler seg fra et politisk ståsted. Hun sier at Trump har sagt at han vil ha en fredsavtale. Hun frykter ikke at Trump vil vende Nato eller Ukraina ryggen.

– Uansett hva man synes om han som person, eller hvem han liker eller ikke liker, så er han en forretningsmann og smart. Jeg har tro på at han kan få til en fredsavtale, men det kan ikke være en avtale på hvilke premisser som helst, sier Eira.

Ukraina-krigeren sier hun forstår at Ukraina ikke kan gi opp land – eller at Vesten kan tape ansikt overfor fienden hun daglig kan se på slagmarken.

– Men den eneste måten krigen kan ta slutt på, er at det blir en avtale på ett eller annet vis, sier hun.

– Kan ikke fortsette evig

Eira mener det er viktig at krig og forhandlinger ikke kan bli definert eller påvirket av dem som faktisk tjener på krigen.

– Jeg vil ha en fredsavtale. De fleste her vil ha en fredsavtale. Du finner ingen her som er i krigen som vil at den skal fortsette. Vi er omringet av død og elendighet, sier Eira.

Hun påpeker også at Trump i sin første periode ikke startet noen kriger. Hun mener han holdt freden i Midtøsten og med motstandere som Kim Jong-un og Vladimir Putin.

– Var 100 prosent sikker på at jeg aldri ville se Norge igjen

– Jeg tror det at han klarer å bidra til å komme fram til en rimelig avtale. Ja, det tror jeg. Og alternativet har vi jo sett.

Fram til en avtale er på plass, er Eira imidlertid forberedt på å fortsette å krige. Det merkes hardt. Både i form av å hele tiden risikere å bli angrepet – og ikke minst tapet av folk.

– Vi kan ikke fortsette evig. Vi har ikke folk til det, påpeker hun.

Brudekjolen ble bombet

En annen måte hun har kjent krigen ramme følelsene den siste tiden, var da bilen med alle hennes personlige eiendeler ble bombet.

 Privat
GIFT VED FRONTEN: Sandra Andersen Eira giftet seg ved fronten tidligere i år. Nå er brudekjolen ødelagt i krigen. Foto: Privat

Der lå også brudekjolen fra da hun giftet seg ved fronten med sin Jabari.

– Vi ble bombet for en stund siden, og da valgte jeg å flytte alt vi eier og har inn i min egen personlige bil fordi jeg skulle flytte den til en plass hvor vi sjelden blir bombet. Så blir vi bombet der og med alt jeg eier og har i bilen, sier Eira.

 Privat
GIFT: Sandra Andersen Eira i bunkeren sammen med ektemannen, kompanisjef Jabari. Foto: Privat

Hun påpeker at utstyr kan erstattes.

– Men når brudekjolen min og dressen hans og alle brudegavene vi fikk fra enheten, blir bomba. Det kan ikke erstattes. Det har litt sentimental verdi, så det er jo trist, sier Eira.

Read Entire Article