Tyrkia-forsker: – PKKs oppløsning kan få enorme konsekvenser

6 hours ago 5



– Et veiskille i nyere tyrkisk politikk, med potensielt enorme ringvirkninger, sier Tyrkia-forsker Einar Wigen etter den historiske PKK-nyheten.

 Metin Yoksu / AP / NTB
Nedleggelsen av PKK kan føre til at det blir lettere å kjempe for kurdiske rettigheter uten at kampen blir terrorstemplet, mener professor Einar Wigen. Foto: Metin Yoksu / AP / NTB

Publisert 12.05.2025 10:39 Sist oppdatert 32 minutter siden

Erklæringen fra Kurdistans arbeiderparti (PKK) om at gruppen oppløser seg selv, ble mandag morgen kjent via et kurdisk-vennlig nyhetsbyrå. 

Wigen tar forbehold om at opplysningene stemmer, men går ikke av veien for at dette kan innlede en ny æra i tyrkisk politikk.

– Såfremt dette stemmer, vil det kunne få enorme konsekvenser. Jeg tror det vil endre politikken helt vesentlig, sier Einar Wigen til NTB.

Han er professor i Tyrkia-studier ved UiO. 

Han viser til at PKKs eksistens har gjort det mulig for tyrkiske myndigheter å stemple kampen for kurdisk språk og kultur som terror.

Gruppen har i flere tiår kjempet for økt selvstyre i de kurdiskdominerte områdene av Tyrkia. Opprøret startet med krav om en egen kurdisk stat, men har siden blitt moderert til krav om kurdisk selvstyre.

– Brukt av tyrkisk høyreside

PKK har med sin maoistiske bakgrunn preget politikken rundt kurdiske rettigheter i Tyrkia siden 1980-tallet, forteller Wigen. 

– De har også brukt terror som virkemiddel, og har dermed gjort det mulig å male flere som kjemper for kurderes rettigheter, med terroristpenselen. 

Han fortsetter: 

– Dette er blitt brukt som en mobiliserende faktor av tyrkisk høyreside og som en brekkstang mot opposisjonspartier, noe som har gjort det vanskelig å jobbe for kurdernes språklige og kulturelle rettigheter. 

Han understreker at det ennå ikke er kjent hva slags forhandlingene som har foregått mellom PKK og den tyrkiske regjeringen, og hva avtalen konkret inneholder.

– Det er usikkert hvilke goder den tyrkiske staten vil gi i bytte mot at PKK oppløses. Det er for tidlig å si om fengslede kurdiskvennlige ordførere blir løslatt, og om man vil fortsette å forby enkelte opposisjonspartier, sier Wigen.

Setter partier i samme bås

PKKs leder Abdullah Öcalan, som har sittet fengslet i Tyrkia siden 1999, oppfordret i slutten av februar gruppen til å legge ned våpnene.

PKK, eller Det kurdiske arbeiderpartiet, er terrorstemplet både i Tyrkia, EU og USA. De har stilt flere krav for å legge ned våpnene, blant annet at Öcalan løslates og at regjeringsstyrkene slutter seg til våpenhvilen de har kunngjort.

 Metin Yoksu / AP / NTB
PKKs leder, Abduhllah Öcalan har sittet fengslet i Tyrkia siden 1999. Foto: Metin Yoksu / AP / NTB

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa i slutten av mars at han begynte å bli utålmodig i påvente av at PKK fulgte opp Öcalans oppfordring.

– Ingen av de lovlige partiene i Tyrkia støtter PKK, men myndighetene har slått andre partier i hartkorn med PKK. Hvorvidt de vil fortsette med det, er uklart, understreker Wigen.

PKK har i flere tiår kjempet for kurdisk selvstyre i Tyrkias kurdiskdominerte områder. Tidligere har gruppen krevd at PKK-leder Abdullah Öcalan må løslates for at gruppen skal kunne legges ned.

Han har sittet fengslet siden 1999. Tidligere i år tok han til orde for at PKK bør oppløses.

Read Entire Article