Nordeas seniorstrateg Sara Midtgaard tviler på at det blir rentekutt i mars etter de nye inflasjonstallene. Og blir det ikke det, tror hun ikke det blir et eneste rentekutt i 2025.

Publisert 10.03.2025 08:13 Sist oppdatert 4 minutter siden
Prisene steg i snitt 3,6 prosent fra februar 2024 til februar 2025. Det viser konsumprisindeksen (KPI) for januar, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).
– Dette var overraskende, sier sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank til TV 2.
– En inflasjon på 3,6 prosent og en kjerneinflasjon på 3,4 er mye høyere enn det som var ventet, og mye høyere enn det Norges Bank har inne, legger han til.
«Close call»
Sjeføkonomen mener at dette skaper usikkerhet rundt rentekuttet som Norges Bank har varslet.

– Det forutsetter at de har kontroll på inflasjonen. Disse tallene er såpass mye høyere at de skaper rett og slett litt usikkerhet rundt dette forventede rentekuttet.
Han er usikker selv.
– Jeg heller foreløpig mot at de vil kutte, men det kan bli en ganske «close call». Vi går fra å være nesten 100 prosent garantert et rentekutt, til nærmere 50-50, tror Knudsen.
Økonomene Harald Magnus Andreassen og Dane Cekov i Sparebank 1 Markets støtter Knudsen og sier i en uttalelse at de er i tvil om Norges Bank «tør» å kutte renten i mars.
– Vi holder fortsatt en knapp på at det blir mars-kutt, men det kan vise seg å bli det eneste kuttet i løpet av 2025, sier de.
Seniorstrateg Sara Midtgaard hos Nordea tror også at Norges Bank vil bekymre seg for de nye tallene.
– Dette var svært sterke tall. Dette var nok sterkere enn absolutt alle så for seg. Norges Bank ventet at kjerneinflasjonen skulle komme inn på 2,7 prosent, mens fasiten ble 3,4, sier Midtgaard til TV 2.
Hun påpeker at dette kan påvirke inflasjonsanslaget til Teknisk beregningsutvalg (TBU) og dermed også lønnsveksten i år.
– Vi stiller spørsmålstegn ved om det blir rentekutt i mars, og om det blir rentekutt i år i det hele tatt. Noe av grunnen til det, er at det ikke bare er i Norge inflasjonen overrasker på oppsiden, forklarer Midtgaard.
Strøm og sjokolade
I januar lå KPI på 2,3 prosent, altså vesentlig lavere enn nå.
– Prisutviklingen på strøm var en viktig årsak til at veksttakten i KPI økte fra januar til februar, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.
I fjor falt strømprisene fra januar til februar. Det gjorde også matprisene.
– Vi ser et betydelig hopp i matprisene fra januar til februar. Samtidig gikk prisene ned noe på samme tid i fjor. Derfor øker tolvmånedersveksten for matprisene veldig mye fra januar til februar, sier Espen Kristiansen.
Heftig prisøkning
Sjokoladeprisene steg hele 24,2 prosent fra februar 2024 til februar 2024. Det er den største tolvmånedersveksten noensinne for denne varegruppen.
– Prisene steg for de fleste matvaregruppene, men ting som sjokolade og andre sukkerholdige varer steg spesielt mye i pris, sier Espen Kristiansen.
Matvarekjedene forklarer prisøkningen med at kakao er blitt dyrere, men det er også slik at de tjener mye penger på snacks og sjokolade.
I midten av januar kom Konkurransetilsynet med en rapport hvor det blir avslørt at kjedene har hele 50 prosent margin på på sjokolade.