Det er noe galt med Fifas pengeprinter.
Forbundet som styrer global fotball, har lenge hatt en magisk formel: Flere kamper = flere TV-avtaler = mer penger.
Vi seere får mer fotball, kalenderen stappes, og spillerne slites ut.
Men nå kan begeret være fullt.
Fin idé ... i teorien
Det er laber interesse for Fifas nye VM for klubblag.
President Gianni Infantino har skapt en turnering med 32 lag som skal spilles hvert fjerde år, nå først i USA fra 15. juni til 13. juli. Det blir en oppgradering av den gamle versjonen, et årlig sluttspill i desember som få i Europa tar på alvor.
Man kan se hva Infantino ønsker.
Han vil ha sin bit av den lukrative klubbfotballen, hvor Det europeiske fotballforbundet (Uefa) tjener fett på mesterligaen. Det er en fin idé i teorien: En global versjon gir store lag utenfor Europa en verdig turnering, og spennende møter mellom storheter fra ulike kontinenter.
Deltakerne får godt betalt, Infantino blir husket som grunnleggeren, og alle går hjem fornøyde.
Men med mindre enn ni måneder igjen til avspark har Infantino verken skaffet sponsorer eller TV-avtaler.
Dette er en turnering ingen ønsker å betale for.
Cristiano blir hjemme
I hvert fall ikke så mye som Infantino krever.
Nylig ringte han opp TV-sjefer for å gjøre et nytt forsøk på å selge turneringen. The Athletic skriver at Europas største klubber har budsjettert med premiepenger på rundt 500 millioner kroner hver, men uten sponsorer og TV-avtaler vet ingen hvordan Fifa skal skaffe pengene.
Nettsiden nevner flere grunner til at turneringen sliter:
1) Den kolliderer med Wimbledon og EM for kvinner
2) Den mangler lag som Arsenal, Liverpool, Barcelona og Manchester United
3) Cristiano Ronaldos Al-Nassr blir hjemme
4) Infantino krever langt mer for rettighetene enn hva noen vil betale
Det hjelper neppe at Copa América ble arrangert i USA nå i sommer, med glisne tribuner og alvorlige sikkerhetsbrudd. I 2026 skal samme land by på VM.
Den britiske avisen The Independent skrev fredag at Infantino kan bli reddet av sponsorer fra Saudi-Arabia, landet han har servert VM i 2034 på et sølvfat. Men det vil i så fall bli en kunstig løsning som ikke er basert på reell interesse i markedet.
Samme avis hevder at folk i mediebransjen lurer på om fans har fått nok fotball nå.
Denne turneringen kan bli et vendepunkt.
Galskap
Så langt har ingenting fått Fifa til å redusere antallet kamper.
Fifa har utvidet VM i 2026 til 48 lag, mens Uefa har tatt mesterligaen og Europaligaen til 36 lag. I årevis har begge fått høre at for mange kamper overbelaster spillerne både fysisk og mentalt, og uten stjerner i form blir fotballen dårlig.
Her snakker vi hovedsakelig om de beste spillerne i de største europeiske klubbene, som deltar flest turneringer og ofte når langt.
Advarslene har kommet fra spillerforeninger, medisinske fagfolk og et knippe trenere. Men med VM for klubblag har kritikken økt.
Dette er virkelig dråpen.
Den globale spillerforeningen FIFPro saksøker Fifa for brudd på spillernes rettigheter etter EUs lovverk.
Og de siste ukene har en rekke stjerner sagt ifra.
– Ingen hører på oss som spiller, sier Liverpools keeper Alisson.
– Galskap, sier Barcelonas forsvarer Jules Koundé.
For to uker siden foreslo Rodri at spillerne kunne streike, noe flere stjerner har støttet. Det spanske geniet spilte 63 kamper forrige sesong, og sa i april at han trengte hvile – noe spillere nesten aldri innrømmer.
Fem dager etter at han foreslo streik, røk Rodri korsbåndet.
Han er ute for sesongen. Det er umulig å fastslå om skaden var direkte knyttet opp mot kalenderen, men risikoen øker for slitne spillere, og kritikken av Fifa har bare økt.
Men Fifa trenger ikke grønt lys fra spillerne. Det er klubbene som har makten.
Og flere av klubbene vil ha VM for klubblag.
Støtte fra de store
Det virker som at profilene i klubbene motsier hverandre.
La oss ta City. Trener Pep Guardiola har advart at vi «tar livet» av spillerne med så mange kamper. Men The Independent skriver at City er en av klubbene som er mest positive til VM for klubblag.
For City er turneringen en mulighet til å bli mer populære i USA, et land med kjøpekraft som alle lag og ligaer vil utnytte. Her er drivkraften eierne og daglig leder Ferran Soriano, som jager nye fans og inntekter.
The Athletic melder at Fifa har fått støtte fra City, Atlético Madrid, Juventus, Porto, Bayern München, Dortmund og Red Bull Salzburg.
Og ECA, interesseorganisasjonen for fotballklubber i Europa.
Flere av stjernene er imot.
Mange av klubbene er for.
Vi så det samme paradokset med superligaen i 2021. Det var eierne som ble med på det gullkantede prosjektet, ikke spillerne og trenerne.
En klubbstreik hadde virkelig fått Infantino til å svette. Men så langt har ingen lag takket nei til Fifas premiepenger.
Ned i lønn
Syklusen er vanskelig å stoppe.
Klubbene jager penger, slik at de kan kjøpe bedre spillere, lønne dem mer, og vinne titler. Stjernene får mer betalt for kamper de ikke vil spille.
I teorien kunne de bedt sine klubber om å si nei til nye turneringer, og gått ned i lønn.
Real Madrids høyreback Dani Carvajal, som skal delta i VM for klubblag, har faktisk sagt at han – og andre spillere – fint kunne tjent mindre om de fikk mer hvile.
I praksis vil det neppe skje.
Og hvilken klubb vil akseptere det? Sier de nei, får rivalene et økonomisk forsprang. Omtrent det eneste som kan bryte dynamikken, er mangel på interesse, den viktigste valutaen i moderne fotball.
Interesse betyr sponsorer og TV-avtaler, billetter, seere og klikk. Penger.
Og uten penger har Fifa lite å tilby.
Gianni under press
Derfor er problemene rundt VM for klubblag så spesielle.
Hva om Infantino ikke finner premiepengene i tide?
Vil City og Real Madrid tilbringe opptil en måned i USA for småpenger?
Det er vanskelig å si med sikkerhet at det globale publikum har fått for mye fotball. Kanskje er bare timingen dårlig. Kanskje krever Fifa for mye for rettighetene. Kanskje må turneringen komme i gang før alle forstår hvor verdifull den er.
Men for folk flest finnes det en grense for hvor mye fotball man ønsker å se, og ingen hadde forventet så store problemer for Fifa.
Kanskje er dette turneringen som viser at nok er nok.
Publisert 03.10.2024, kl. 12.04