Turndraktene koster 1 million kroner og er dekket i Swarovski-krystaller. Moteviter mener draktene gir en psykologisk fordel for utøverne.

1 month ago 26



Draktene er dekket i Swarovski krystaller, håndsydde perler og koster over 1,3 million kroner. Moteviter er ikke sjokkert.

Team USA fra venstre til høyre, Jordan Chiles, Hezly Rivera, Jade Carey, Simone Biles og Sunisa Lee, til høyre. Foto: Charlie Riedel / AP
  • Julie Grasmo

Publisert: 08.08.2024 10:25

Kortversjonen

For to år siden ble de amerikanske OL-turnerne spurt om hva slags drakt de ville ha under de olympiske lekene. Ifølge Vouge var utøverne enige om en ting:

Jo mer glitter, desto bedre.

Resultatet ble åtte ulike glitrende turndrakter. Tre av draktene har designelememter inspirert av det amerikanske flagget med stjerner og striper. De andre fem er laget med inspirasjon av Paris. Én av draktene har fått voldsom oppmerksomhet på Tiktok.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Foto: Hannah McKay / Reuters

Drakten med fløyesdetaljer og stjerner kalles «Star Spangled Shine». På TikTok er det over 68 millioner innlegg om drakten.

– Jo flere krystaller, jo større slagkraft, og jo mer blir draktene snakket om, sier designdirektør i GK Elite Jeanne Diaz til New York Times.

Simone Biles og resten av de amerikanske turnerne som deltar i OL i Paris er ikke bare kjent for sine ferdigheter på bom, skranke og frittstående.

Turnstjerne har nemlig fått mye internasjonal oppmerksomhet for sine glitrende turndrakter.

Koster 1,3 millioner kroner

Draktene er designet av GK elite sportswear. Hvert sett med drakter koster 24.000 dollar. Det er nesten 260.000 norske kroner.

Det betyr at totalprisen for hele kvinnelaget ligger på 1,3 millioner kroner, ifølge Washington Post.

Det gjør dem til de dyreste turndraktene Team USA noensinne har brukt i OL, ifølge Bustle.

– Man føler seg sterk og fantastisk i en sånn drakt. Jeg synes ikke prisen var veldig hårreisende, sier moteviter Pia Henriksen.

Det kan høres litt overfladisk og forenklet ut, og at det er kun prestasjon som har noe å si. Men når man konkurrer på et så høyt nivå, er det psykologisk, forteller hun.

– Hvis du pynter deg, så er det deilig å føle seg fin. Drakten har funksjon, men også følelser. Jeg liker det, sier hun.

Men prisen på draktene er ikke den eneste rekorden som er blitt slått i år.

Foto: Amanda Perobelli / REUTERS

Foto: JOHANNA SÄLL / BILDBYRÅN

I 2021 brukte utøverne drakter som var dekket med 6400 krystaller. Under årets OL bruker laget drakter som på det meste over har over 10.000 krystaller, ifølge New York Times.

Tilsammen er draktene dekket med 47.000 Swarovski-krystaller.

Draktene veier omtrent et halv kilo på grunn av alle krystallene, ifølge New York Times.

Inspirert av jugendarkitektur

Draktene er designet for å gjenspeile Paris, som er byen for haute couturehaute coutureHaute couture er etableringen av eksklusivt tilpasset high-end motedesign. Begrepet haute couture er fransk, "haute" betyr "elegant", og "couture" oversettes til "sy". . Diaz, forteller til New York Times at draktene er mer inspirert av moteshow enn sportsarenaen.

– Vi ønsket å lene oss på Paris, verdens motehovedstad. Så vi har brukt mange high-fashion-elementer, sett på mye korsett, jugendarkitektur og gammel Hollywood-glamour fra 1920-tallet, sier Diaz til avisen.

Draktene er blitt laget ved hjelp av et datastøttet designprogram. Og i områdene rundt halsen og sømmer er krystallene festet for hånd, skriver The Washington Post.

Kan få selvtillitsboost

Turndrakter er trender som alt annet, men det har vært mer og mer Swarovski-stener de siste årene, forteller Sofie Bråten. Hun er turnkommentator for turnere i OL.

Ifølge reglementet er det mange krav til turndraker, men det er ingen regler for designet. Hva slags drakt man bruker, er smak og behag, forklarer hun.

– De amerikanske utøverne har selv vært med på å si hva slags drakter de vil ha. Et ønske var jo mer glitter, desto bedre. Hver eneste drakt er laget for utøverens spesifikke mål. Det er ikke vanlig, sier hun.

– Er det en fordel?

– Det er i hvert fall ikke en ulempe. Man skal jo helst klare å turne i drakten. Den skal være så behagelig som mulig. Den bør sitte riktig og ikke gli opp i rumpa, sier hun.

Selv om man bedømmer kun på hvordan utøveren turner, forklarer Bråten at man får trekk på 0,3 dersom drakten glir opp.

– Hva kan en glitrende drakt bety for utøveren?

– Det er ganske individuelt. Noen kan kanskje få en selvtillitsboost av en drakt, sier hun.

– Det er sikkert mange unge gymnaster som ser opp til disse turnerne. Man får kjøpt den amerikanske drakten i en kortermet variant som er billigere. Det er litt som man kan kjøpe drakten til favoritt-fotballspilleren.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Foto: Charlie Riedel / AP

Den mest kjente drakten «The Luminous Legacy Leotard» har 10.000 Swarovski- krystaller.

I år har designeren ikke bare satt ny rekord på å sette på flere krystaller på draktene, men også ved å for første gang legge på perler. Drakten «Freedom’s Grace» har 3494 Swarovski- krystaller og 970 perler.

Drakten «American Anthem» har 5297 Swarovski- krystaller.

Read Entire Article