Har fulgt Ingebrigtsen-brødrene tett: – De er ekstreme

3 hours ago 4



Duoen som har filmet den nye Ingebrigtsen-serien er blitt overrasket over flere ting.

Sveinung Svendsen og Andreas Meier Eide har fulgt Ingebrigtsen-brødrene tett de siste månedene. Foto: Privat
  • Herman Folvik, VG

    Herman Folvik, VG

Publisert: 22.09.2024 12:32

Fredag ble dokumentarserien «Ingebrigtsen: Born to Run» sluppet. Det er Andreas Meier Eide og Sveinung Svendsen fra Saltofilm som har fulgt Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen det siste halvåret.

Filmingen begynte i mars, rett før brødrene skulle på en lang treningsleir i USA i oppkjøringen av en ny sesong.

– Vi ble liksom kastet inn i tre hjem med armer og bein, og skulle begynne å lage så bra innhold som mulig. Det var ikke utgangspunktet vi ønsket, men da vi først kom, var de veldig lette å ha med å gjøre, sier Svendsen.

– Jeg ble overrasket av hvor tidlig jeg følte at de hadde tillit til oss. Det sier ganske mye om selvtilliten de har. De har personligheten til å bære en slik serie. Jeg tror ikke alle utøvere hadde taklet det like bra som dem. Å slippe inn to vilt fremmede folk bosatt i Oslo med «manbun» og skjegg, sier Eide.

Jakob Ingebrigtsen filmes på hotellsenga. Foto: Privat

De har vært med brødrene i hjemmet, på konkurranser, treningsleir og i kulissene. Det siste halvåret har de nærmest «levd i en koffert». Flere ting hos brødrene har overrasket duoen.

– Mange tenker muligens at såpass treningsfokuserte idrettsutøvere kan være kjedelige A4-typer, men sånn er ikke de gutta her. De er veldig oppegående og skarpe. De er selvfølgelig kverulerende og krangler mye, men på en gøy måte. De er ekstremt nøye på ting, sier Eide.

– Sport er alltid første pri, så må vi danse rundt det.

– De er ekstreme når det kommer til energibesparelse – på alle mulige måter. Men likevel gir de utrolig mye av seg selv. Når de er med på prosjektet, vil de ha et produkt som står i stil med deres forventninger. Det kan være skremmende, men det er viktig å se på det som et felles prosjekt, sier Svendsen.

– Kan du gi noen eksempler på det ekstreme?

– De ber helst om rom i første etasje, nærmest mulig matsalen så de slipper å gå. Eller kanskje i andre eller tredje etasje nærmest heisen. Kan de få maten på rommet, er det hakket bedre enn å gå i matsalen. De går ikke ett skritt i trapper. De kjører bil om de skal et sted. Det er å ligge med beina mest mulig flatt ut, svarer Svendsen, om serien som går på Prime Video.

Duoen merker når det nærmer seg løp. Da endrer brødrene seg.

– Det har vært kult å se energien rundt kanskje spesielt Jakob, han er så i bobla. Det er en aura der, det er vanskelig å forklare den. Men det er så stor forskjell når han er i modus før et løp. Jeg tror ikke det er mulig å nå inn til ham da. Det er ikke noe blikkontakt. Du vegrer deg for å gå i veien for sonen hans, sier Svendsen og legger til:

– Så er det noe helt annet etter løpet eller hvis du er i Sandnes. Da kan han være veldig ekstrovert. Etter løpet i Eugeneløpet i EugeneIngebrigtsens første løp etter en skadeplaget oppkjøring. Han ble nummer to bak Josh Kerr på en engelsk mil. var vi på bistro og spiste. Han snakket som en foss, og da var det nesten vi som måtte si at «nå må vi dra».

– Det er interessant å se hvor tykk den bobla er inn mot konkurranse. Og de lar seg ikke stresse opp, for det stjeler energi. Er de sent ute til fly, er det litt sånn «ja ja, det går et fly til». Alt i alle ledd handler om å optimalisere mot prestasjon og spare energi, tilføyer Eide.

Andreas Meier Eide med Filip, Jakob og Henrik Ingebrigtsen i USA. Foto: Privat

Alle som har vært i nærheten av Ingebrigtsen-brødrene, har nok merket hvor tydelig de er i kommunikasjonen.

– Det er ikke ubehagelig, men vi må forsøke å være menneskekjennere. Man kjenner sin besøkelsestid på en måte og føler man lever på lånt tid iblant, sier Svendsen.

Skal du se TV-serien med Ingebrigtsen-brødrene?

Selvfølgelig!!!!

Tja, om jeg plutselig har litt ledig tid.

Nei, nå er det nok fra dem på en stund.

Skal gi det en sjanse, om første episode er bra, fortsetter jeg.

Duoen har stort sett fått ekstra god tilgang hos brødrene – på hotellrommene før løp for eksempel. Men da akkrediteringsfristen til OL i Paris var, hadde ikke serien blitt påtenkt. Dermed fikk de ikke tilgang til stadion da Jakob Ingebrigtsen ble nummer fire på 1500 meter eller tok gullet på 5000 meter.

– Høydepunktet er finalene i OL! Da står vi utenfor Stade de France og passer barnevognen til datteren til Jakob, og spiser noe dårlig kebab mens vi ser løpet på telefonen. Det var ikke det vi så for oss da vi sa ja. Det var absurd, noe jeg vil huske resten av livet, sier Eide.

Andreas Meier Eide passer barnevognen til nyfødte Filippa Ingebrigtsen utenfor stadion mens OL-finalen pågår. Foto: Privat

– Vi sendte «gopro» og mikrofon med søsteren til Elisabeth. Det var risiko for at vi ikke skulle få noe, men hun gjorde en veldig god jobb og filmet velvillig for oss. Tusen takk til henne.

De siste årene har brødrene stått i en familiekonflikt. Pappa Gjert Ingebrigtsen ble i april tiltalt for mishandling i nære relasjoner mot et av barnene sine. Det er ennå ikke klart når saken skal opp for retten.

Politiet henla samtidig forholdene til løperbrødrene, før Jakob Ingebrigtsen i juli fikk omgjort henleggelsen mot faren. Politiet har gjenåpnet etterforskningen i forhold som gjelder Jakob Ingebrigtsen.

Gjert Ingebrigtsen har hele tiden benektet skyld.

– Hvordan har den saken påvirket deres arbeid?

– Den konflikten er en del av livet deres. Når man lager dokumentar, så kommer man naturlig nok ikke utenom den. Samtidig som vi ikke har villet utfordre for mye på det, sier Eide og legger til:
– Vi har måtte forholde oss til situasjonen og vi har tatt hensyn som vi føler har vært riktig. Også løser ting seg ofte med god dialog underveis.

– Det er vanskelig å si. Vi har ikke fokusert noe veldig på det, vår oppgave har ikke vært å ta del i den prosessen som skal gå sin rettsgang. Det har vært på deres premisser, sier Svendsen.

Henrik og Jakob Ingebrigtsen på senga. Foto: Privat

– Mens Amazon nå slipper en ny serie, har NRK nylig slettet «Team Ingebrigtsen-serien». Hvordan ser dere på det?

– Den (familiekonflikten) ligger der som et bakteppe, men det har vært veldig vanskelig for oss å ta veldig mye i det når saken ligger der den gjør på nåværende tidspunkt. Jeg vil si at på tross av den situasjonen, så er de ekstremt fokusert og profesjonelle på det de skal gjøre. Å levere med et sånt bakteppe er helt utrolig. Det sier litt om hvilke typer de er, svarer Svendsen.

Read Entire Article