USA:
Apple ble først skjermet for den varslede tollen på kinesiske produkter. Nå varsler Trump toll-nyheter, igjen. – Apple-sjefen har utrolig mye makt, sier ekspert.

Publisert 14.04.2025 13:47
På fredag ble det meldt at Apple slipper unna toll på de mest populære produktene fra den lenge varslede tollmuren mot Kina på 125 prosent.
Unntagelsen gjelder for blant annet iPhone, iPad, Mac, Apple Watch og AirTags, ifølge Bloomberg. Kina står for rundt 80 prosent av iPhone-produksjonen, India står for 20 prosent.
Søndag sa imidlertid Trump at det aldri ble «kunngjort noe toll-unntak» mot tekno-selskapet.
Mandag varsler han at han skal være «mer spesifikk» om hvilke kinesisk-produserte smarttelefoner og annen elektronikk som vil bli toll-rammet.
– Tvunget fram
Det har lenge vært kjent at Apple, så vel som andre store teknologiselskaper, har drevet massiv lobbyvirksomhet mot Det hvite hus.
Ifølge Reuters hadde Apple allerede igangsatt en kriseplan for å omgå tollmuren, ved å frakte tonnevis av iPhone-telefoner fra India til USA med et charterfly.
Men hvorfor ble det gjort et unntak på elektronikk fredag?
TV 2s USA-kommentator Eirik Bergesen mener at dette unntaket kommer av et sterkt lobby-press mot presidenten.
– Det har helt åpent vært et massivt press mot Trump-administrasjonen. Han har måttet kapitulere på den linjen han har lagt opp til, sier han.
Bergesen påpeker at administrasjonen ikke har solgt dette inn som en seier.

– De har vært ganske diskré. For det er ikke en seier for ham, sier han.
– Utsettelsen ble tvunget fram av næringslivet, av teknologiselskapene, av republikanere, som har regnet på det, og ser at dette her funker jo ikke.
Han utdyper:
– Apple-produktene lå jo an til å bli cirka 50 prosent dyrere. Dette er ting som Trump-velgere bruker i det daglige. Det er bare de rikeste som vil ha muligheten til å svelge unna en sånn prisøkning, sier han.

– En lærdom av alt dette her er jo America first-ideologien; velgerne er med på det så lenge det innebærer at de får mer penger. De er ikke med på det av patriotiske årsaker. Det gjelder både rike og fattige republikanere, sier han.
Bergesen er i tvil om Trump har innsett det selv.
– Men rådgiverne har i hvert fall innsett det, sier han.
– Hva slags signaler tror du dette midlertidige unntaket sender?
– Det positive er jo at det er mulig å dytte på Trump og at lobbyvirksomhet har en funksjon, sier Bergesen.
– Man forhandler jo på Trumps nåde; med en gang man snakker om unntak fra en regel, så er det jo opp til Trumps eget forgodtbefinnende hvem han skal gi unntak til. Og på en måte passer det for Trumps spill. For han ønsker å vise makt, vise dominans, sier han.

– Det er jo tydelig at det er store tech-selskaper og realteknologiselskaper som har makten til å kunne gjøre dette, legger Bergesen til.
Men det viktige poenget, mener Bergesen, her er hvorfor Trump godtok det.
– Det må kunne karakteriseres som selvskading. Det er veldig vanskelig å se hva Trump har tjent på dette, utover at alle snakker om Trump og hans tollkrig, da, sier han.
– Hva tror du har skjedd på bakrommet?
– Vi har sett ting foran kamera og. For eksempel under innsettelsen hans hvor de store teknologiselskapene var til stede, sier han.
– Så skjer det veldig mye i kulissene også. Apple-sjefen Tim Cook har jo direkte tilgang til Trump, men det handler også om å gå gjennom hans nærmeste krets, legger Bergesen til.
– Cook er en mann med utrolig mye makt, fordi han er veldig tett med både Trump og Xi Jinping. Han kan bidra til å dempe gemytter og sikre at det ikke utvikler seg til aggresjon, sier han.
– Man kan ikke stole på USA
Gunhild Hoogensen Gjørv, professor i sikkerhet og geopolitikk ved UiT, forklarer at store deler av amerikanske elektronikk-produkter blir laget utenfor USA og Europa, fordi arbeidskraften der er billigere.
Trump-tollen ville ha tredoblet prisene på Apple-produkter i løpet av bare noen måneder, ifølge professoren.
Derfor er hun ikke overrasket over at flere teknologi-gigantene per nå har fått ett unntak fra tollbarriærene.

– Man kan bare tenke seg at det har kommet inn meldinger på bakrommet til Trump-administrasjonen om at dette straffer amerikanske selskaper voldsomt mye, og at de kommer ikke til å klare det her, sier Hoogensen Gjørv.
Hun mener Donald Trump prøver å late som endringen er planlagt, men at dette er så kaotisk at det ikke kan være det.
– Trump prøver å være denne mektige personen, men planen er utrolig uforutsigbar. De bruker økonomiske tiltak for å presse med makt og se hvor langt de kommer for å vise hva slags stormakt USA er. Men det har også vist at USA ikke er fullstendig den stormakten de trodde den var. Fordi produksjon faktisk ligger ikke i USA.

Hun mener at det å flytte produksjonen til USA vil være en prosess som ikke blir gjennomført på et øyeblikk, og at det er urealistisk å bringe all teknologiproduksjon tilbake til USA.
Om ting ikke stabiliserer seg snart, frykter professoren at dette vil gå ut over økonomien til enkeltmennesker så vel som verdensøkonomien.
– Man kan ikke stole på USA. Dette er bare begynnelsen på en fireårs-periode. Hvis det fortsetter sånn må kanskje flere land, selv om de ikke skal utelukke USA, virkelig se til andre deler av verden for å finne mer stabile handelsavtaler. Og prøve å stabilisere verdensøkonomien uten å være så avhengig av USA, sier professoren.