Trumps drøm er Canadas mareritt

1 month ago 22



Kanadierne finner sammen mot en ytre trussel, Donald Trump. Trump har innført 25 prosent tollavgift på kanadiske produkter, før han utsatte innføringen for en del varer i en måned. Han mobber landets ledere og sier at han ønsker at Canada skal bli en delstat i USA. Trump kaller Trudeau konsekvent for guvernør, som om Canada allerede var USAs 51. delstat.

Alt dette vekker sterke reaksjoner.

Kanadiere er vanligvis vennlige og høflige. Nå er det mange som er sinte. Myndighetene svarer med toll på amerikanske produkter.

På kort tid har Trump ødelagt det som var et godt og fortrolig naboskap. Allerede før Trump innførte straffetoll denne uken sa nesten syv av ti kanadiere i en Ipsos-måling at de har fått et mer negativt syn på USA. De fleste av dem er blitt langt mer kritiske til naboen.

Det er valgår i Canada og politikerne kappes i å ta avstand fra Trump. I tillegg til Trumps innblanding har statsminister Justin Trudeaus varslede avgang snudd kanadisk politikk på hodet.

 JIM LO SCALZO / EPA / NTBFoto: JIM LO SCALZO / EPA / NTB

Trudeau og hans liberale regjeringsparti hadde tidenes dårligste måling i slutten av desember, da de bare oppnådde 16 prosent. I begynnelsen av januar erklærte Trudeau at partiet må finne en ny leder og statsminister.

I disse dager stemmer liberale velgere på hvem som skal overta for Trudeau. Søndag blir resultatet kunngjort. Det blir trolig enten tidligere finansminister Chrystia Freeland eller den tidligere sentralbanksjefen Mark Carney.

Chrystia Freeland stiller til valg som ny lederkandidat for De Liberale.Foto: ANDREJ IVANOV / AFP / NTB

Ved årsskiftet var det opplest og vedtatt at det konservative partiet ville vinne i et valgskred og overta regjeringsmakten. Men nå er ledelsen forsvunnet.

I en måling nylig fra Ipsos var det liberale partiet igjen størst, med 38 prosent oppslutning mot de konservatives 36 prosent.

Det betyr at det forestående parlamentsvalget er helt åpent. Fortsatt har de konservatives kandidat, Pierre Poilievre, en god mulighet til å bli statsminister. Hvis han taper er det mye på grunn av Trump.

Poilievre kommer fra på høyresiden i sitt eget parti og hans valgkamp virker inspirert av Trump. Han fokuserte på økonomiske saker og en upopulær karbonavgift.

Mark Carney er en ledende kandidat for å ta over etter Justin Trudeau.Foto: Jeff McIntosh / AP / NTB

Slagordet om at Canada er ødelagt minner om Trumps varsler om at USA ville gå tapt hvis ikke han vant.

Heldigvis for Poilievre har Trump nå offentlig sagt at han ikke liker ham. Trump mener Poilievres største problem er at han ikke er en «MAGA-fyr».

– Det er riktig, herr president. Jeg er ikke MAGA. Jeg er for Canada først, skrev Poilievre. Han la til at de to landene er allierte, men at Canada aldri kommer til å bli USAs 51. delstat.

Trump kjenner også til Freeland. Som finansminister deltok hun i forhandlingene om en frihandelsavtale i Trumps første presidentperiode. Trump har kalt henne fullstendig inkompetent og «totalt giftig».

Trump er så upopulær i Canada at Freeland kan bare ta hans fornærmelser som æresbevisninger.

Carney leder i meningsmålingene. Etter å ha vært sjef for den kanadiske sentralbanken flyttet Carney til Storbritannia der han ble sjef for Bank of England. Carneys argument i valgkampen er at han har de beste kvalifikasjonene til å få fart på økonomien.

En lastebil med varer på grensen mellom Canada og USA.Foto: ETHAN CAIRNS / Pa Photos / NTB

Før Trump gjorde comeback var kanadierne mest opptatt av den høye inflasjonen og generelt høye levekostnader. Det liberale partiet mistet flertallet i parlamentet og Trudeau tapte oppslutning blant velgerne.

Tre av fire kanadiere sa at han gjorde en dårlig jobb.

Den neste parlamentsvalget må senest finne sted i oktober. Det er imidlertid forventet at det snart vil bli fremmet mistillitsforslag mot regjeringen og at det deretter blir utlyst nyvalg.

Canada trenger en handledyktig regjering med et klart mandat når de skal forsvare landets interesser mot den mektige naboen i sør.

 Peter Bregg / Pa Photos / NTBPierre Trudeau bærende på sønnen Justin i 1973. Pappa Trudeau var statsminister i Foto: Peter Bregg / Pa Photos / NTB

Canada har over 40 millioner innbyggere. De har mye mer til felles med de nordiske landene enn med USA, både når det gjelder synet på velferdsstaten og internasjonal politikk.

Trudeau har ført en progressiv og liberal politikk som bryter med alt Trump står for. Canada har ønsket store grupper innvandrere og flyktninger velkommen og et av hans slagord har vært at mangfold er Canadas styrke. Trudeau har legalisert marihuana, bekjempet global oppvarming og vært opptatt av likestilling og inkludering.

En æra er over når Trudeau går av. Han har styrt Canada i nesten ti år. Hans far, den karismatiske Pierre Trudeau, var statsminister fra 1968 til 1979, og fra 1980 til 1984.

President Donald Trump talte i Kongressen natt til onsdag. Han forsvarte tollmuren mot Mexico og Canada.Foto: Win McNamee / AP / NTB

Canada er et moderne, liberalt og mangfoldig samfunn. Trumps visjon om å gjøre Amerika stort igjen bygger på en mytisk forestilling om at alt var bedre før i tiden.

I den årlige globale demokrati-indeksen fra The Economist Intelligence Unit er Canada blant landene i kategorien for fullstendige demokratier. Norge topper listen og Canada er på 14. plass blant 167 land.

Verre stilt er USA, som er i kategorien for mangelfulle demokratier. Det som trekker USA ned er blant annet lav tillit til institusjoner og medier, skarp ulikhet og særinteressenes store innflytelse. Og det demokratiske underskuddet øker.

Det overveldende flertall av kanadiere har absolutt ingen interesse av å bli en del av USA. Trumps press styrker kanadiernes patriotisme og selvstendighet.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article