Trump-uro fører til stort fall i Oljefondet – dette betyr det for deg

1 month ago 32



Oljefondets rekorder har nærmest blendet nordmenn de siste årene.

I desember 2024 nådde det som egentlig heter Statens pensjonsfond utland, sin topp, med over 20.000 milliarder i verdi.

Men nå ser det ut til å gå nedover igjen. I løpet av de siste to-tre dagene har fondets verdi sunket med over 600 milliarder kroner.

Og nedgangen fortsetter.

Dette skjer samtidig som verden uroer seg over en sint Trump i USA som har startet en handelskrig med bortimot alle land han kan få øye på.

Førsteamanuensis ved NHH, Jørild Mæland, sier at det er nettopp Trump vi kan takke for nedgangen i fondet.

– Når aksjemarkedet globalt synker, så synker oljefondet. Det er i høy grad usikkerheten Trump skaper med annonsering av høye tollsatser, som gir handelskrig og høy uro i aksjemarkedene.

Trump ZelenskyjUkraine President Volodymyr Zelensky visits the White House

President Volodymyr Zelenskyj og president Donald Trump i sin famøse diskusjon i det ovale kontor i Det hvite hus i USA. Det som har skjedd den siste tiden i USA har hatt direkte innvirkning på aksjemarkedet, og det ser ikke ut til å være over på en stund.

Foto: AFP

Hun sier at vi alle kan ha grunn til å være litt bekymret over den nåværende økonomiske situasjonen i verden.

– Vi kan jo alle være bekymret for uroen vi ser. Men Oljefondet har et langsiktig perspektiv, så mer kortsiktige svingninger betyr lite. Så prøver de nok så godt de kan innen mandatet sitt å unngå store fall, men det er ikke så mye de kan gjøre med situasjonen nå.

Hva vil du gjøre med ditt fond?

Trent på krisescenario

– Dette har vi trent på, sier kommunikasjonssjef i Oljefondet, Line Aaltvedt.

Aaltvedt sier at de hvert år gjennomfører stresstester og gjennomgår risikoscenarioer.

– Disse viser at fondet i verste fall kan falle 40 prosent i verdi hvis et slikt scenario inntreffer.

Og en 40 prosent nedgang er langt unna. Men over 500 milliarder kroner må sies å være en hel del.

Til sammenligning ble regjeringen i går enig om å øke støtten til Ukraina med 50 milliarder kroner i 2025.

Her går oljefondets verdi under 20.000 milliarder. Siden tirsdag har verdien gått ned med nesten en halv milliard kroner.

Skjermdump / Oljefondet

Aaltvedt sier derimot at hun ikke er nevneverdig bekymret.

– Fondet er investert i nesten 9000 selskaper spredt over hele verden, og verdien av fondet svinger kontinuerlig i takt med bevegelsene i markedet. Dersom markedet går ned, vil også verdien av fondet gå ned. Vi har flere ganger sagt at vi må være forberedt på dette.

20.000 milliarder er et vanskelig tall for folk å forstå. Hvordan er det å forvalte så enormt store verdier?

Line Aaltvedt

I 2024 alene hadde fondet en avkastning på 13 prosent, noe som tilsvarer 2511 milliarder kroner. Det er bare fem år siden fondet hadde en verdi på 10.000 milliarder. Her er kommunikasjonssjef i Oljefondet, Line Aaltvedt.

Foto: NBIM

– Vi er veldig heldige i Norge som har så mye penger på bok, og vi som jobber i Oljefondet føler på et stort ansvar for å forvalte disse pengene på en god måte.

Men hva må skje for å få motsatt effekt? Aaltvedt sier at fondet naturlig nok har samme svingninger som aksjemarkedet selv.

– Avkastningen til fondet speiler i stor grad utviklingen i markedet. Hvis selskapene vi er investert i gjør det bra, vil fondet få god avkastning på investeringene. I tillegg kan vi påvirke avkastningen gjennom valgene vi tar i den aktive delen av forvaltningen – dette kan gi oss noe bedre avkastning enn den brede markedsindeksen vi måles mot.

Flere tar kontakt med banken

Dessverre vil ikke Oljefondet gi deg tips om hva du nå skal gjøre med fondet ditt.

– Vi gir dessverre aldri råd om personlig økonomi.

Men Linda Tofteng Eliassen, rådgiver i Sparebank 1 Nord-Norge, står klar for å gi noen tips til stressede nordmenn.

– Tror du de skjelver i buksene i Norges Bank?

– Nei, egentlig ikke! Det kan jo hende at de drikker mer kaffe enn vanlig og jobber litt overtid – sammenlignet med når det tikker oppover.

Linda Tofteng Eliassen

Linda Tofteng Eliassen, forbrukerøkonom og rådgiver i Sparebank 1 Nord-Norge.

Foto: Marius Fiskum

Samtidig som et av verdens største fond taper seg i verdi, så gjør «vanlige folks» fond det samme. Spesielt de som har en stor andel av amerikanske aksjer, de globale fondene.

Når børsen i USA går relativt mye ned på kort tid på grunn av usikkerhet, vil det få verdien på aksjefond til å synke noe.

Hun forteller at det er mange som nå tar kontakt med banken for å høre om muligheter.

– Ja det er det naturlig nok, for det er jo svært vanlig å spare i aksjefondsfond. Det er også heldigvis slik at flere enn noen gang vet at svingninger er normalt.

Men hva skal man gjøre?

Spørsmålet mange nå lurer på, er om man skal selge seg ut før ting blir verre, eller om man skal bli værende og ri ut stormen.

– Men hva skal folk gjøre nå, hva slags alternativer har de?

– De har i dag som de alltid har, uavhengig av hvordan børsen går, flere muligheter.

Personlig sparer Linda til pensjon og skal jobbe i mer enn 10 år til, så hun sitter rolig i båten med sparingen sin.

– Hadde det derimot vært vanskelig å sove kan kunne jeg ha endret fondet mitt til et fond med en mindre andel aksjer. Da hadde svingningene blitt mindre – men på den andre siden ville jeg kanskje ikke fått tilbake hele den gevinster jeg fikk redusert, fordi jeg har mindre aksjer når dette går opp igjen.

Hun minner folk på om at under korona var det noen som solgte unna fondene sine en uke inn i pandemien.

– Det var jo noen som solgte sine fond under korona, for eksempel en uke inn i pandemien. Da gjør man en lavere verdi om til et reelt tap. Man taper ikke noe før man selger som vi vet.

Jørild Mæland i NHH

Jørild Mæland, førsteamanuensis i NHH, mener at folk bør vurdere når de trenger pengene i fondet sitt, når de vurderer om de skal selge seg ut eller la de stå.

Foto: NHH

Jørild Mæland i NHH sier at hun ville tenkt på hva man skal bruke pengene til.

– Hadde jeg hatt bruk for pengene veldig kjapt, om jeg skulle kjøpe meg hus i nær framtid og trengte sparepengene til å finansiere deler av huskjøpet, så hadde jeg vurdert å ta ut pengene. Sparepenger med lang horisont ville jeg latt stå der. Historien viser at det vil lønne seg på sikt.

Det hun derimot ikke anbefaler, er å tro at du skjønner markedet og spekulere i når det kommer til å gå opp og ned.

– Det kan jo bli et større fall òg, men det er veldig vanskelig å si. Det kommer helt an på hvordan handelskrigen utvikler seg. Foreløpig har ikke markedet falt kjempemye, men om Trump gjør alvor av tolltruslene sine vil det falle mer. Jeg ville uansett ikke prøvd å time markedet. Selv for profesjonelle investorer er dette fryktelig vanskelig å tjene penger på over tid.

Publisert 07.03.2025, kl. 13.07

Read Entire Article