Trump møter Zelenskyj: – La oss håpe for din del at jeg vinner

1 week ago 10



Etter å ha kranglet i offentligheten tidligere i uken, møtes de nå for å diskutere en fredsplan.

 Shannon Stapleton/Reuters
MØTE: Stemningen var tilsynelatende god før Volodymyr Zelenskyj og Donald Trump skulle inn i et møte i Trump Tower fredag. Foto: Shannon Stapleton/Reuters

Publisert 27.09.2024 16:42 Sist oppdatert 2 minutter siden

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj møter presidentkandidat Donald Trump i Trump Tower i New York fredag. 

– Vi må stanse Putin, uavhengig av hvem som er president i USA. Derfor møter jeg nå med begge kandidatene, og håper at USA vil hjelpe oss også etter valget i november, sier Zelenskyj før møtet. Han sier videre at han er interessert i å høre detaljene for Trumps plan for hvordan krigen skal ta slutt. 

Trump sier på sin side at krigen «må ta slutt før eller siden», og er tydelig på at han ønsker å jobbe med både Ukraina og Russland for å finne en løsning på krigen. 

– Jeg har et veldig godt forhold til Zelenskyj. Jeg har også et godt forhold til Putin, sier Trump. 

Offentlig krangel

Under debatten med visepresident Kamala Harris nektet Trump å svare på om han ønsker at Ukraina vinner krigen, og republikaneren er kritisk til den amerikanske bistandspolitikken overfor Ukraina. 

Under et valgmøte tidligere denne uken sa Trump at Zelenskyjs evne til å forlate USA med milliarder i militærbistand gjorde ham til «verdens beste selger». 

Trump har gjentatte ganger hevdet at krigen aldri ville ha funnet sted dersom han satt i Det hvite hus, samtidig som hans visepresidentkandidat JD Vance har sagt at Ukraina burde gitt fra seg landområder til Russland før invasjonen i 2022. 

Denne uttalelsen fikk Zelenskyj til å reagere, og i et intervju med The New Yorker anklaget den ukrainske presidenten Vance for å være «for radikal». 

– Trump vet egentlig hvordan han skal stanse krigen, selv om han tror han gjør det, sa Zelenskyj i samme intervju. Det gikk ikke upåaktet hen hos republikaneren. 

– Ukrainas president befinner seg i vårt land og han kommer med ondsinnede stikk mot deres favorittpresident, altså meg, sa Trump under et valgmøte tidligere denne uken. 

Løsning før januar

I Trump Tower var stridsøksen tilsynelatende begravet, i det minste før møtet fant sted. 

Zelenskyj sier han er interessert i å høre detaljene om Trumps fredsplan, mens Trump er svært optimistisk for Ukrainas fremtid – så lenge republikaneren vinner valget i november. 

– La oss håpe for din del at jeg vinner, for hvis de andre vinner tror jeg ikke det går særlig bra for dere. Om jeg vinner tror jeg vi kommer til å finne en løsning lenge før januar, sier Trump med henvisning til innsettelsesdatoen for vinneren av presidentvalget.  

Read Entire Article