Trump latterliggjøres for å si at innvandrere spiser kjæledyr. Hvorfor fortsetter han å snakke om det da?

5 days ago 12



Foto: Skjermbilde fra sosiale medier

NYHETSANALYSE: Er det Trump som ler sist likevel – igjen?

Publisert: 14.09.2024 14:41

– I Springfield spiser de hundene, de folkene som kom inn. De spiser kattene. De spiser kjæledyrene til folkene som bor der.

TV-debatten mellom Kamala Harris og Donald Trump natt til onsdag varte i hele 90 minutter, men det var utvilsomt dette sitatet fra Trump som har fått mest oppmerksomhet i dagene etterpå.

Påstanden om at immigranter fra Haiti spiser kjæledyrene til folk i Springfield, Ohio er blitt blankt avvist, også av byens borgermester. Det finnes heller ingen dokumentasjon på at det stemmer.

Og Trump er blitt grundig latterliggjort for uttalelsen av kommentatorer, komikere og utallige mennesker på sosiale medier. En video fra X-brukeren «The Kiffness» der han setter Trumps ord til musikk, er foreløpig avspilt 6,5 millioner ganger:

Kjæledyrenes redningsmann

Men det er ikke bare Trump-kritikere som har omfavnet den kontroversielle uttalelsen. Også ekspresidentens egne tilhengere bruker påstanden for alt den er verdt.

I sosiale medier, spesielt på X og det Trump-eide Truth Social, florerer det nå av KIKIKunstig intelligens-genererte bilder og memesmemesVisuelle uttrykk, ofte bestående av bilder eller videoer med tekst, som spres raskt på internett og sosiale medier, og som gjerne formidler humor, satire eller kulturelle referanser på en enkel og umiddelbar måte. der Trump fremstilles som en redningsmann for USAs hunder og katter.

1 av 5Foto: Skjermbilde fra X

Også Trump har kastet seg på bølgen. Dagen etter debatten la han ut et KI-generert bilde av kattunger som holder opp en plakat der det står «ikke la dem spise oss. Stem på Trump.»

Hvorfor gjør han det?

Det kan virke ulogisk. Hver gang et slikt bilde dukker opp, er det jo en påminnelse om at 78-åringen spredte en ellevill løgn til 70 millioner TV-seere i debatten med Kamala Harris.

Men dette er noe han har god erfaring med. Og en taktikk han tidligere har hatt stort hell med.

All PR er god PR

Trump er nemlig en mester i å snu negativ oppmerksomhet til sin egen fordel. Noe av det tilhengerne hans elsker med ham, er at han fremstiller seg selv som en kriger i kampen mot den etablerte samfunnseliten i USA — til tross for at han jo tilhører den samme eliten.

Mange millioner amerikanere opplever at samfunnet har utviklet seg på en måte som ikke er til deres fordel. Når Trump irriterer samfunnseliten med sine provoserende, ofte usanne utsagn, begeistrer han samtidig sine tilhengere fordi de opplever at han representerer dem og deres frustrasjon.

Trump er en maskot for dem som føler at den amerikanske drømmen er blitt uoppnåelig. Derfor heier de på ham og løfter ham frem, selv om det han sier er usant og til tider farlig.

Husk at Trump vant valget i 2016 selv etter «grab them by the pussy»-videoen og alle løgnene om at Barack Obama var født i utlandet. Husk at han nesten vant i 2020 til tross for at han var blitt stilt for riksrett. Og husk at han kan vinne i november til tross for at tilhengerne hans stormet Kongressen i 2021 etter at han spredte løgner om valgfusk.

Når folk snakker om Trumps løgner, snakker de også om Trump. Og det er ofte til hans fordel. All PR er god PR.

Flere snakker om det Trump vil snakke om

Trump har i tillegg en svært god grunn til å holde fast ved oppmerksomheten rundt den konkrete påstanden om kjæledyrene i Springfield:

All støyen bidrar nemlig til at amerikanerne snakker om immigrasjon generelt.

Bare se på tallene fra Google. De viser at amerikanerne søkte på uttrykket «immigration» i langt større grad under og etter TV-debatten natt til onsdag enn de gjorde i dagene før:

Innvandring og økonomi er de to viktigste temaene for velgerne før årets presidentvalg, ifølge en rekke undersøkelser fra Pew, Gallup og andre meningsmålere. Hele 2,4 millioner mennesker kom seg inn i USA på ulovlig vis i 2023, ifølge amerikanske grensemyndigheter. Det var en kraftig økning fra året før.

Tallet har sunket kraftig etter at president Joe Biden innførte nye restriksjoner i juni, men et flertall av amerikanerne anser fortsatt innvandring som et stort samfunnsproblem.

Så lenge amerikanerne snakker om økonomien eller immigrasjon, er det derfor til Trumps fordel.

Kanskje er ikke kattebildene nok for ham. De første meningsmålingene etter TV-debatten viser at Kamala Harris har økt ledelsen noe i kampen mot Trump. De fleste målingene er også tydelige på at hun vant debatten. Med knapp margin er det fortsatt hun som er favoritt til å vinne valget.

Men jo mer amerikanerne snakker om Trumps favoritt-temaer, jo bedre muligheter har han.


Lurer du på hvem som leder racet mot Det hvite hus? Her får du oppdatert status fra meningsmålingene i USA.

Har du spørsmål om valgkampen? Her kan du få siste nytt fra presidentvalget 2024 og stille våre reportere spørsmål om det du måtte lure på.

Read Entire Article