Trump krever omstridt lovforslag i Kongressen. Det kan koste ham dyrt.

7 hours ago 5



Foto: Alex Brandon, AP / NTB

NYHETSANALYSE: Ved månedsskiftet kan deler av USA stanse opp. Årsaken? Donald Trump vil løse et problem som ikke finnes.

Publisert: 19.09.2024 18:16

– Det ville vært mer enn idiotisk av oss å tillate en nedstengning nå, så kort tid før valget. Fordi vi ville garantert fått skylden.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, var klar i talen da han tirsdag møtte pressen. Dersom Kongressen ikke klarer å vedta et nytt statsbudsjett innen 1. oktober, vil deler av det amerikanske statsapparatet stenge ned. Og velgerne vil rette pekefingeren mot republikanerne som har stemt imot forslaget, mener McConnell.

USA er igjen truet av en såkalt «shutdown», altså en nedstengning. Det betyr at nasjonalparker må lukke, at søknader om pensjon og andre velferdsordninger ikke blir behandlet og at køene på flyplassen kan bli lange fordi færre sikkerhetsvakter er på jobb. For å nevne noe.

Det amerikanske nasjonalarkivet var blant de statlige kontorene som måtte stenge da USA ble rammet av en shutdown i 2018. Nå kan det skje igjen. Foto: JOSHUA ROBERTS, Reuters / NTB

Hvorfor skjer dette? Fordi politikerne i Representantenes hus ikke klarer å bli enige om et budsjettforslag. Prosessen er lammet av en liten gruppe republikanere som krever å smette inn en ny valglov i samme slengen. Og den loven finnes det foreløpig ikke flertall for i Kongressen.

Klar melding fra Trump

Lovforslaget går ut på at nye velgere må fremlegge bevis på at de er amerikanske borgere. Det kan høres rart ut, men i mange amerikanske delstater er det ikke et krav om å vise identifikasjonspapirer når man stemmer. Lovforslaget ville vært en mulighet til å innføre et slikt krav.

Men minst 7 millioner amerikanske velgere har hverken pass, førerkort eller andre identifikasjonspapirer med bilde. Et krav om å vise frem ID vil derfor gjøre det umulig for mange amerikanere å stemme ved valget. Derfor avviser mange politikere, spesielt demokratene, det nye lovforslaget.

Men en gruppe republikanere i Huset står på sitt. De vil ikke vedta budsjettet uten at det nye lovforslaget er med. Onsdag ble de oppildnet og presset av Donald Trump, som er partiets presidentkandidat. På Truth Social, det sosiale mediet han eier, ga han sin fulle støtte til dette mindretallet.

«Bare amerikanske statsborgere bør stemme i vårt viktigste valg i historien, eller i noe valg! En avstemning må skje FØR valget, ikke ETTER valget når det er for sent. VÆR SMARTE, REPUBLIKANERE, DERE ER BLITT DYTTET RUNDT LENGE NOK AV DEMOKRATENE,» skrev han.

Foto: Skjermbilde fra Truth Social

Trump la til at «demokratene registrerer titusenvis av ulovlige velgere», og at disse kommer til å stemme ved årets presidentvalg. Denne påstanden finnes det ikke noen dokumentasjon for.

Det er heller ingenting som tyder på at det er mange ikke-amerikanere som stemmer ved amerikanske valg. For det første er det allerede ulovlig og kan straffes med deportasjon eller fengsel.

Bygget på usannhet

Undersøkelser viser også at Trump tar feil. Da myndighetene i den viktige vippestaten Georgia sjekket om det hadde skjedd der ved mellomvalget i 2022, fant de ikke et eneste tilfelle. Og tankesmien Brennan Center for Justice fant bare rundt 30 tilfeller av at en mulig ikke-borger hadde stemt da de sjekket 23,5 millioner avgitte stemmer i 44 valgdistrikter i noen av de mest innvandrertunge områdene i landet.

Likevel står speakeren i Representantenes hus, Mike Johnson, på sitt. Han insisterer på at det omstridte lovforslaget må være med i budsjettforliket. Onsdag prøvde han å få gjennomslag for et midlertidig budsjett som ville holde statsapparatet i gang frem til mars. Det ble nedstemt, selv om partiet hans har flertall i Huset. 14 republikanere stemte mot, og det var nok til å avvise Johnsons budsjettforslag.

– Vi skal lage et nytt forslag og finne en løsning, sa Johnson etterpå.

Speaker Mike Johnson i Representantenes hus må få på plass et nytt statsbudsjett innen 1. oktober. Gjør han ikke det, kan deler av statsapparatet stenge ned. Foto: J. Scott Applewhite, AP / NTB

Dersom han ikke klarer å få gjennomslag for et nytt budsjett innen 1. oktober, blir det en shutdown. Det er i så fall trolig dårlig nytt for Donald Trump, noe partifellen Mitch McConnell var inne på.

Trump fikk skylden

Trump har en unik evne til å forbli populær blant kjernevelgerne sine nesten uansett hvilke skandaler som rammer ham. Et stort unntak er hva som skjedde da USA ble rammet av en nedstengning mot slutten av 2018.

Den gang ble staten delvis nedstengt fordi Trump krevde å få inkludert finansiering av en ny grensemur mot Mexico. Krisen varte i 38 dager før Trump ga delvis opp og et nytt budsjett ble vedtatt. Målinger viste at amerikanerne ga ham hovedvekten av skylden. Innen midten av januar var han historisk upopulær.

Trump reiste seg igjen etter den episoden. Han gjør som regel det. Men dersom han skulle få skylden for en ny nedstenging, vil det gjøre det vanskeligere for ham å vinne presidentvalget 5. november.

Det er bare halvannen måned igjen. I noen delstater kan man allerede sende inn stemmene sine i posten. Og fredag kan man gå til valglokalene i Virginia og to andre delstater for å stemme.

Valget er altså allerede i gang.

Lurer du på hvem som leder racet mot Det hvite hus? Her får du oppdatert status fra meningsmålingene i USA.

Har du spørsmål om valgkampen? Her kan du få siste nytt fra presidentvalget 2024 og stille våre reportere spørsmål om det du måtte lure på.

Read Entire Article