Trump deler KI-bilde av Taylor Swift: – Hæ, hva er det her for noe?

1 month ago 29



USAs ekspresident Donald Trump skyr få midler i kampen om å få flytte tilbake til Det hvite hus.

Etter at Joe Biden ble byttet ut med Kamala Harris, har Trump lett etter nye måter å nå ut til velgerne på.

Nå har han gått ut på sitt sosiale medium – Truth Social – og påstått at Taylor Swift og hennes tilhengere, såkalte «swifties», står bak ham.

Trump har blant annet delt et KI-generert bilde av Swift i full USA-uniform.

– Taylor vil at du skal stemme på Donald Trump, står det i bildet.

 Skjermbilde / Truth Social
OMSTRIDT: Denne posten fra Donald Trump kan slå tilbake på ham, mener ekspert. Flere av de delte bildene er trolig KI-generert. Foto: Skjermbilde / Truth Social

USA-ekspert Eirik Løkke i Civita sliter med å finne ordene når TV 2 ber ham kommentere det.

– Rart, selv til Trump å være

– Jeg tenker bare hæ, hva er det her for noe?

– Det er nærmest en invitasjon til Taylor Swift for å gå all in for Kamala Harris og støtte henne. Dette er rart, selv til Trump å være, sier Løkke til TV 2.

 Alex Brandon / AP / NTB
KJEMPER OM OPPMERKSOMHET: Donald Trump har fått en sterk konkurrent i kampen om oppmerksomhet etter at Kamala Harris entret scenen. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Taylor Swift er en av verdens aller største stjerner. Hjemme i USA har det vært stor debatt om hvorvidt hun kommer til å støtte Demokratene – og til og med blitt antydet om det kan være ledd i en plan fra «The deep state» for å stoppe Trump.

Så langt har hun ikke gått offentlig ut med støtte til noen av kandidatene. I 2020 støttet hun Joe Biden. Hun har kritisert Trump tidligere og kalt ham autoritær.

– Jeg kan aldri tenke meg at Taylor Swift ville ha godkjent at Trump gjør dette, sier Løkke.

Trump deler flere meldinger om Swift – blant annet en artikkel om at hennes fans nå strømmer til Trump-leiren.

– Hvis dette ikke var en farlig miks av nasjonal sikkerhetstrussel, teknologi og desinformasjon, kunne man jo bare kalt det taperaktig, sier USA-ekspert Hilde Eliassen Restad til TV 2 om Swift-bildet.

Hun er enig med Løkke i at det kan få motsatt konsekvens – nemlig at Swift går ut med støtte til Harris.

Taper meme-krigen

Løkke mener Swift kan ha stor påvirkningskraft – og at Trump altså kan skyte seg selv i foten ved å gå ut som han gjør nå.

– Dette er etter alle solemerker ganske uforståelig. Jeg skjønner ikke hva han prøver å oppnå, jeg vet ikke om han forstår det selv, heller, sier Løkke.

– Hvis han fortsetter med dette, så tvinger han nærmest Taylor Swift til å gå ut og ta parti, legger han til.

Etter at Kamala Harris ble Demokratenes kandidat, har hun herjet i sosiale medier. 

 Skjermbilde / Truth Social
FALSKT BILDE: «Taylor vil at du skal stemme på Donald Trump», står det. Falskt, skriver amerikanske medier. Foto: Skjermbilde / Truth Social

Tidligere var det Republikanerne som vant meme-krigen. Nå går positive innlegg om Kamala Harris viralt.

Artisten Charli XCX slo fast at Kamala Harris er «brat». Det har Demokratene brukt ivrig. I tillegg har angrep fra Trump – for eksempel om latteren hennes – blitt brukt i memes som hyller henne.

– Trump taper oppmerksomhetskampen. Det er noe han ikke er vant med og som han virkelig ikke liker, sier Løkke.

Trump har den siste tida sjokkert med merkelige uttalelser, både om Harris' hudfarge – og med påstander om at hun bruker KI-genererte bilder for å få det til å se ut som om hun har støttespillere. Det er avvist, blant annet av folk som var til stede.

Venter flere rare Trump-meldinger

I et forsøk på å forstå hvorfor Trump har lagt ut bildet, viser Løkke til nettopp kampen om oppmerksomhet. Demokratenes landsmøte er denne uka, og Harris kommer til å få mye oppmerksomhet.

– Kan det være et forsøk på å stjele oppmerksomheten? Han drives til vanvidd når Demokratene skal ha landsmøte og få all oppmerksomhet. Han kan tenke at all PR er god PR, sier Løkke.

 John Bazemore / AP / NTB
I MEDVIND: Kamala Harris har tatt igjen Donald Trump på målingene. Nå er det landsmøte-uke. Foto: John Bazemore / AP / NTB

– Men i verste fall risikerer han jo at Taylor Swift kommer flyvende inn på Demokratenes landsmøte for å støtte Harris.

Tidligere har Trump fått kritikk fra artister for at han bruker musikken deres på stevner. Bildet av Swift skiller seg imidlertid ut, mener Løkke.

– Det skulle ikke forundre meg om det kommer flere absurde utspill fra Trump for å få oppmerksomheten denne uka, sier USA-eksperten.

Det er ikke kjent hvordan Swift stiller seg til bildebruken. Flere amerikanske medier – som Yahoo News – slår fast at det er falske nyheter at hun støtter Trump.

Swiftie: Står for det motsatte

«Love Island»-profilen Andrea Sveinsdottir – som har stått fram som Swiftie både i egen blogg og i Aftenposten – reagerer også på innlegget.

– Det at han føler behovet for å dele noe slikt, sier vel ganske mye om hvilken posisjon og makt han mener Taylor Swift har i det amerikanske samfunnet, sier Sveinsdottir til TV 2.

Hun mener Taylor Swift og Donald Trump står langt fra hverandre.

 Vidar Ruud / NTB
REAGERER: Den norske reality-kjendisen og bloggeren Andrea Sveinsdottir er Swiftie – og tror ikke superstjernen har noen som helst planer om å støtte Trump. Her med kjæresten Morten Dalhaug på Vixen Awards. Foto: Vidar Ruud / NTB

– Jeg kan ikke snakke for Taylor, men jeg kan aldri seg for meg at hun noen gang kommer til å støtte Donald Trump, sier hun.

– Taylor representerer likestilling, inkludering, kjærlighet og mangfold – typ det motsatte av hva Donald Trump representerer, sier Sveinsdottir.

Hun sier det godt kan være Swifties som støtter Trump.

– Men at han får med seg alle, tviler jeg sterkt på. Har fått opp mye på TikTok om «Swifties for Kamala Harris», sier Sveinsdottir.

Read Entire Article