Trump-advarsel fra tidligere toppdiplomat

1 week ago 9



– Jeg tror det kommer til å bli like uforutsigbart det var som sist, sier Kåre Aas til TV 2. 

Han er i dag spesialrådgiver tilknyttet PR-byrået Kruse Larsen. 

Men fra 2013 til 2020 var Aas Norges ambassadør til Washington – og dermed vår fremste diplomat i USA gjennom det meste av Donald Trumps presidentperiode. 

I disse dager jobber både Norge og andre europeiske land systematisk for å forberede seg på en mulig ny Trump-seier i november. 

Skulle han vinne, tror Aas at USA og verden vil møte et Trump-team som er langt bedre forberedt enn forrige gang. 

 Terje Pedersen / NTB
EKS-AMBASSADØR: Kåre Aas, her avbildet under et besøk i Oslo før presidentvalget i 2016. Han var da Norges ambassadør til USA. Foto: Terje Pedersen / NTB

– I 2016 og 2017 var det litt innfallsmetode. Mange ble rekruttert, men mange fikk også sparken. Jeg tror en Trump-administrasjon nå vil ha et mye mer strategisk blikk for hva som er viktig, og hvordan politikken til Trump skal gjennomføres, sier Aas. 

Men Trump «er den han er», legger han til. Og det betyr nettopp uforutsigbarhet. 

Prøving og feiling

På den politiske siden har mye av forberedelsene før valget i høst handlet om å prøve å bli bedre kjent med folkene rundt Trump.

I forbindelse med besøk i USA har regjeringsapparatet derfor lagt inn møter med en rekke aktører som antas å få innflytelse og sentrale posisjoner hvis Trump vinner presidentvalget. Formålet har vært både å forstå bedre hvordan de tenker, og å forsøke å plante norske perspektiver hos dem, blir TV 2 fortalt. 

Aas forteller at de jobbet på samme måte før valget i 2016 – men at det er enklere nå. I dag vet vi bedre hvem vi skal oppsøke.  

– Det var veldig uklart i 2016 hvem Trump hadde rundt seg, hvem som var hans nærmeste rådgivere, og hvordan vi skulle komme i kontakt med dem. Så det var som å lete etter nåla i høystakken, for å finne ut hvem som var de viktigste personene, sier Aas. 

Ifølge ham ble det litt prøving og feiling. 

– Men i 2016 hadde vi flaks innimellom og traff personer som var nær Trump. 

Arrangerte rockekonsert

I etterkant av valget arrangerte ambassaden også en «bryt isen»-fest med rockekonsert for å skape en uformell møteplass. 

– Jeg tror det var 300 fra den nye administrasjonen som kom. Da fikk vi satt Norge på kartet med én gang. 

I dag har Aas ett klart råd til de norske politikerne og diplomatene: Prøv å få fram hvilken nytte USA kan ha av Norge. 

– Mange land, særlig i Europa, var veldig skeptiske til Trump og skulle belære ham om hva han skulle mene og stå for, sier Aas. 

– Norge hadde de samme vurderingene av Trump, men vi bestemte oss for at det viktigste for Norge var å beholde et best mulig forhold til Trump og å fortelle ham og hans administrasjon at Norge var et viktig land for USA, sier han. 

På tilbudssiden 

Som ledd i dette arbeidet fikk Norge utarbeidet en egen rapport som viste hvor mange arbeidsplasser Norge bidro til i USA. Dette ble brukt aktivt av daværende statsminister Erna Solberg da hun besøkte Trump i Det hvite hus i 2018. 

Solberg kunne fortelle at USA hadde et handelsoverskudd mot Norge, og at norske investeringer støttet opp om 470.000 arbeidsplasser der. 

 Heiko Junge / NTB
PÅ BESØK: Daværende statsminister Erna Solberg sammen med daværende president Donald Trump i Det hvite hus i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg mener det fortsatt er sånn at hvis Norge skal gjøre seg relevant, så må vi ha noe å vise til, vi må ha noe å levere som er viktig for USA, sier Aas. 

Den tidligere toppdiplomaten får full støtte fra Eirik Løkke, rådgiver i tankesmia Civita. 

– Vi må ikke komme inn med en sånn belærende tone, sier USA-kjenneren. 

Han beskriver Trump som svært transaksjonell, det vil si opptatt av hva han får i bytte for det han gir. Og da er det én ting Norge bør tenke på, ifølge Løkke: 

– Man må forklare amerikanerne «what's in it for them». 

Advarer mot moralisering 

Janne Haaland Matlary, professor i internasjonal politikk ved UiO, mener europeere har hatt en tendens til å oppføre seg som bedrevitere overfor Trump. 

– Vi europeere må slutte å moralisere, sier hun. 

– Det er uhyre viktig at vi ikke har den der «vi vet best, vi er mye bedre enn deg, våre verdier er mye bedre enn dine»-holdningen. Det kan godt være riktig, men det spiller ingen rolle i internasjonal politikk. Iallfall ikke overfor ham. 

 Kristin Grønning / TV 2
ADVARER: Janne Haaland Matlary, professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo. Foto: Kristin Grønning / TV 2

Samtidig advarer Matlary mot norsk alenegang overfor USA. 

I stedet mener hun vi bør sørge for at det er Europa og EU om blir Trumps motpart – og legge vår linje tett opp til dem. 

– Når det er konflikter og uenighet, så er det veldig vanskelig å være en liten stat. 

Read Entire Article